Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Marija Vučković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Vijesti

Marija Vučković: Argumentima nastojim dokazati što je sve poduzimano u godinama prije pojave afričke svinjske kuge i neposredno nakon njene pojave

Ministarstvo poljoprivrede i nacionalni veterinarski sustav radili su točno ono što treba i napravljeno je sve što je bilo moguće u borbi protiv afričke svinjske kuge, kazala je u Bruxellesu ministrica Vučković, koja ne vidi razloga za ostavku.

“Pokušavam dokazati da su ministarstvo poljoprivrede, kao i svi oni koji čine nacionalni veterinarski sustav, radili točno ono što treba i da smo napravili sve što je bilo moguće”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je u Europskom parlamentu u Bruxellesu sudjelovala na konferenciji Europske pučke stranke o poljoprivredi.

Kad je riječ o njezinom zahtjevom za ostavkom, ministrica odgovara da argumentima nastoji dokazati što je sve poduzimano u godinama prije pojave afričke svinjske kuge i neposredno nakon pojave. “Što smo konkretno pogriješili, ima li netko bolji prijedlog?”, upitala je ministrica.

Rekla je da je afrička svinjska kuga, koja je u Hrvatskoj potvrđena krajem lipnja, vjerojatno ekonomski gledajući najteža bolest u stočarstvu, jer je riječ o visokozaraznom virusu, koji se ne prenosi na ljude, ali se dugo zadržava i brzo se širi.

Jedini način borbe je eutanazija životinja; Štete ćemo nadoknaditi

Jedini način borbe je eutanazija životinja i to svih jer ako samo jedna svinja bolesna nema izgleda da i ostale na istom gospodarstvu ne budu zaražene.

Ministrica je kazala da će se nadoknaditi izravne i neizravne štete i osigurati pomoć gospodarstvima koja zbog eutanazije svinja jedno vrijeme neće moći raditi te da će se osigurati financijska sredstva onima koji žele ponovno pokrenuti proizvodnju.

Ministrica Vučković bila je jedna od uvodnih govornika na konferenciji o poljoprivredi koju je u Europskom parlamentu organizirala Europska pučka stranka (EPP).

EPP, koja kao i druge stranačke grupacije već uvelike vodi kampanju za europske izbore sljedeće godine, ističe da je ona glas i zaštitnica europskih farmera.

Poljoprivredna politika je bila prva zajednička politika Europske unije, za koju se izdvajaju znatna sredstva iz europskog proračuna.

Poljoprivreda u Hrvatskoj nakon ulaska u EU produktivnija i konkurentnija

Ministrica Vučković je rekla da je poljoprivreda u Hrvatskoj, deset godina nakon ulaska u EU, danas produktivnija i konkurentnija. Proizvodnja je narasla oko 28 posto, a produktivnost za 62 posto, ali je istodobno padala proizvodnja u nekim strateškim važnim dijelovima poljoprivrede.

“To je istina, ali ukupna vrijednost raste, produktivnost raste, a broj mladih poljoprivrednika, obrazovanih poljoprivrednika značajno je veći nego prije deset godina. Time ispunjavamo već dio strateških ciljeva zajedničke poljoprivredne politike”, kazala je ministrica.

Naglasila je da je Hrvatska donekle promijenila sustav potpora, nastojeći veći dio sredstava vezati za one proizvodnje koje su važne za prehrambenu sigurnost Hrvatske.

izvor: vlada.hr

Povezane vijesti

Vijesti

Nepunu godinu dana od ulaska u europodručje, samo 51 posto građana Hrvatske drži da je zajednička valuta dobra za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni...

EU fondovi

Ministar Šime Erlić i slovenski ministar kohezije i regionalnog razvoja Aleksander Jevšek sudjelovali su jučer na prvom sastanku Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Putevi...

Politika

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže...

Politika

Zastupnik Mislav Kolakušić progovorio je danas u Europskom parlamentu o negativnim posljedicama članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Osvrnuo se na nestanak poljoprivrede i sve...