Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: mingor.gov.hr

Ostale vijesti

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA OBJAVILO ZAVRŠETAK PROJEKTA eInvoicing Boost for Croatia (eIBC) i njegove rezultate

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao nacionalni CEF Telekom koordinator, kontaktna točka za sve programe te projektni koordinator i/ili partner od 2015., objavljuje završetak projekta eInvoicing Boost for Croatia (eIBC).

CEF je financijski instrument uspostavljen za dodatna ulaganja u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće infrastrukture u području energetike (CEF Energy), transporta (CEF Transport) i telekomunikacija (CEF Telecom).

CEF Telecom program ima za cilj uspostaviti i unaprijediti prekogra­ničnu suradnju između javnih tijela, privatnog sektora i građana koja će omogućiti korištenje infrastruktu­re digitalnih usluga i širokopojasne mreže. Projekti financirani u okviru ovog Programa moraju pridono­siti kreiranju europskog sustava interoperabilnosti te međusobne povezanosti digitalnih usluga koje funkcioniraju na Jedinstve­nom digitalnom tržištu, odnosno pridonositi europskoj dodanoj vri­jednosti i značajnim društvenim dobrobitima.

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) Europske komisije nadležna je za provedbu CEF pro­grama dok je Ministarstvo gospo­darstva i održivog razvoja koor­dinator i kontaktna točka za CEF Telecom u Republici Hrvatskoj.

Nositelj projekta eInvoicing Boost for Croatia ukupne vrijednosti 417.678,40 eura (CEF sufinanciranje (75%): 313.258,80 eura) bilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Partneri na projektu bili su Financijska agencija i Privredna banka Zagreb d.d.

Projekt eInvoicing Boost for Croatia bio je usmjeren ka nadogradnji e-račun platforme novim funkcionalnostima i integracijom sa sustavom internet bankarstva PBZ-a kako bi 30 000 poslovnih korisnika imalo pristup korištenju usluga e-računa, sukladno EN normi. Projekt je ujedno i promicao ubrzanje korištenja razmjene elektroničkog računa između privatnog i javnog sektora te obuhvaćao i implementaciju nadzornih i izvještajnih funkcionalnosti u sklopu središnje platforme za razmjenu elektroničkih računa.

Glavna uloga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na projektu eInvoicing Boost for Croatia (eIBC) je popularizacija upotrebe e-računa na način da se širi svijest o dobrobitima koje digitalizacija i automatizacija poslovnih procesa fakturiranja donosi.

Projektom su ostvareni sljedeći specifični ciljevi:

• prilagođena je i unaprijeđena postojeća aplikacija PBZ digitalnog bankarstva dodatnim modulima kojima je omogućeno pružanje integrirane usluge e-računa postojećim korisnicima,

• razvijena je nadzorna aplikacija i uvedena izvještajna komponenta u svrhu omogućavanja automatske kontrole, upravljanja i izvještavanja,

• razvijene su m-račun funkcionalnosti u sklopu postojeće mFina platforme te je registriranim korisnicima eRačun platforme omogućen neograničen pristup platformi putem mobilnih uređaja.

Privredna banka Zagreb d.d. je u sklopu usluge PBZ digitalnog bankarstva razvila 4 dodatna modula koji poduzetnicima omogućuju ugovaranje i korištenje usluge razmjene elektroničkih računa.

Razvijeni moduli uključuju:

• Modul za ugovaranje klijenata – moduli za ugovaranje usluge eRačuna s klijentom putem PBZ digitalnog bankarstva ili u poslovnici Banke.

• eRačun modul – razvoj infrastrukture i funkcionalnosti ugrađenih u aplikaciju PBZ digitalnog bankarstva, što klijentima Banke omogućava slanje, razmjenu i primanje e-računa, oblikovanih sukladno EN standardu (Europska norma), do/od njenih partnera, koristeći pritom jedinstveni sigurni financijski portal osiguran od strane banke. Cilj je promicati i B2B razmjenu e-računa, a ne isključivo upotrebu elektroničkih računa oblikovanih sukladno EN standardu u javnom sektoru.

• Modul za vizualizaciju e-računa – modul je integriran u aplikaciju PBZ digitalnog bankarstva i služi klijentima u svrhu pretraživanja, odabira i prikaza odlaznog ili dolaznog e-računa.

• Modul za obračun i naplatu naknada – interni modul Banke koji se koristi za izračun naknada, izradu i dostavu računa klijentima te naplatu naknada izravnim terećenjem računa klijenata.

Kako bi poduzetnici putem PBZ digitalnog bankarstva mogli razmjenjivati elektroničke račune koristeći novorazvijene module, Fina je razvila web servis te omogućila povezivanje eRačun platforme s aplikacijom PBZ digitalnog bankarstva. Na taj način je poslovnim subjektima omogućena razmjena elektroničkih računa putem PBZ digitalnog bankarstva bez potrebe implementacije njihovih vlastitih IT rješenja.

Implementacijom automatizirane razmjene strukturiranih elektroničkih računa tvrtke će biti u mogućnosti optimizirati svoje poslovne procese i na taj način postati konkurentnije na nacionalnom i međunarodnom tržištu dok će primjena iste omogućiti pojednostavljenje, optimizaciju i uštede za javnu upravu na nacionalnoj razini. Na ovaj način poduzetnici će moći ostvariti i određene uštede u vlastitom poslovanju s obzirom da korištenjem novog rješenja nemaju potrebu nabave i implementacije posebnih IT rješenja za razmjenu elektroničkih računa.

Tijekom projekta Fina je također razvila i nadogradila:

1. Nadzornu aplikaciju – Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja je osigurana automatska kontrola te upravljačka i izvještajna funkcionalnost (autentikacija i autorizacija korisnika, kreiranje izvještaja, upravljanje dokumentima, slanje obavijesti, upravljanje SOAP porukama, kontrola sustava i sl.)

2. Mobilnu aplikaciju – u okviru postojeće mFina mobilne platforme razvijena je funkcionalnost mRačuna koja omogućava široj javnosti pristup registru korisnika eRačuna te registriranim korisnicima platforme eRačun kontinuiran i neprekidan pristup istoj putem mobilnih uređaja. Putem mobilne aplikacije korisnik je sada u mogućnosti pregledati svoje ulazne i izlazne elektroničke račune, mijenjati statuse elektroničkih računa te obavijesti o svakom zaprimljenom elektroničkom računu.

Korištenje elektroničkog računa donosi brojne koristi kako za izdavatelje tako i za primatelje istih. Njegovim korištenjem izdavatelji smanjuju svoje administrativne troškove pripreme i slanja računa, skraćuju vrijeme dostave računa te se isti pohranjuju u sigurnu i kontroliranu elektroničku arhivu dok primatelji elektroničkog računa isti mogu brže zaprimiti i obraditi, minimizira se mogućnost ljudske pogreške te se osigurava njegovo brže plaćanje. Sve navedeno omogućuje kvalitetnije upravljanje financijskim poslovanjem, utječe na povećanje produktivnosti rada te na transparentnost fiskalnog učinka u javnoj nabavi.

Ministarstvo gospodarstva i održivog, nadležno za primjenu elektroničkog računa u Republici Hrvatskoj, te Fina kao centralni informacijski posrednik koji obavlja uslugu zaprimanja i slanja elektroničkih računa i pratećih isprava između izdavatelja e-računa i javnih naručitelja, kontinuirano rade na daljnjoj popularizaciji primjene elektroničkog računa u poslovanju.

Ovaj projekt, kako i ostali projekti kojima je financiran razvoj i popularizacija korištenja elektroničkog računa pozicionirali su Republiku Hrvatsku kao jednu od vodećih zemalja Europske unije u uvođenju i razmjeni elektroničkih računa.

Tijekom DigitALL konferencije koja će se od 20.-22. travnja 2021. održati u organizaciji Europske komisije, upravo će ovaj projekt biti prezentiran kao primjer dobre prakse država članica (poveznica na DigitALL Konferenciju https://digitallpublic.eu/​).

Izvor: MGOR

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Vijesti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je jučer presudu Visokog upravnog suda u predmetu ishođenja okolišne dozvole društva Ekoplus d.o.o., Viškovo koje upravlja Centrom za...

Vijesti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavljuje Poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju za koji će prijave...

Vijesti

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja kompostane Metković“ potpisali su u petak u Metkoviću ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori