Connect with us

Upišite traženi pojam

Valter Flego
Valter Flego
Valter Flego

Top Tema

INTERVJU VALTER FLEGO: Osim očuvanja postojećih pravaca, cilj mi je u transeuropsku prometnu mrežu uvrstiti i željeznički spoj Zagreb-Varaždin-Čakovec

Sa hrvatskim europarlamentarcem iz redova IDS-a koji je ujedno i član političke obitelji Obnovimo Europu (Renew Europe) porazgovarali smo o aktualnim europskim temama te njegovom velikom uspjehu kao članu Odbora za promet i turizam. Bivši istarski župan član je i Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, potpredsjednik Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore EU, a zamjenski je član i u nekoliko drugih odbora.

Kako je tokom godina tekao proces pripreme i prihvaćanja vašeg prijedloga o uvrštavanju većeg broja hrvatskih željezničkih i cestovnih linija u transeuropsku prometnu mrežu?

Revizija velike europske prometne mreže odvija se svakih deset godina. Zadnja je bila 2013. i u to vrijeme Hrvatska nije sudjelovala u ovom procesu. Međutim, moji kolege zastupnici Ivan Jakovčić i Jozo Radoš već su 2015. krenuli s temom revitalizacije morskih luka i željezničkog prometa u Hrvatskoj i vrlo se aktivno time bavili. Tražili su i uključenje Zapadnog Balkana u transeuropsku prometnu mrežu. Ja sam 2019., nakon što sam odabran za punopravnog člana Odbora za promet i turizam i razgovora s kolegama, upozoren da je u tijeku javno savjetovanje oko nove Uredbe TEN-T i odmah kao prvu aktivnost po dolasku u Bruxelles poslao dopis ministru Butkoviću da povede računa da to dolazi na agendu Europske komisije i da će to biti ključna tema ovog mandata. Od tada pa sve do 13.4.2023. aktivno sam radio na pripremi amandmana kojima bih obuhvatio sve hrvatske prometnice i uspio ih uključiti u veliku europsku prometnu mrežu. I uspjeli smo! Usuglasili smo se oko amandmana koji su važni za Hrvatsku, dobio sam podršku svih hrvatskih zastupnica i zastupnika te talijanskih i slovenskih zastupnika iz moje političke grupe. A Ministarstvo prometa nam je pomoglo u tehničkoj pripremi amandmana. Ogroman je uspjeh iza nas!

Koje su konkretno linije u pitanju te kolika bi financijska korist prema preliminarnim procjenama od istog mogla biti za gospodarstvo i turizam Republike Hrvatske?

Uložio sam osam amandmana kojima sam pokrio cijelu Hrvatsku. To su spoj Istarskog ipsilona na slovenske autoceste, cestovna poveznica Rijeka-Divača-Trst, željeznička veza Pula-Buzet-Divača-Trst, spoj Rijeke preko Ličke pruge do Splita, uključenje Luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran, izgradnja novog koridora Zapadni Balkan, koji ide od Salzburga do juga Grčke, u kojem će Luka Ploče imati geostratešku važnost. Tu Slavonija ima veliku ulogu – koridor Zapadni Balkan spaja Austriju s jugom Grčke i prolazi dionicom od Zagreba do Slavonskog Broda i spušta se kroz BiH do Ploča! Spajamo istok i jug Hrvatske! Mali korak za EU, veliki za Slavonce, za Hrvatsku. Također, izgradnja međunarodnog željezničkog pravca Zagreb-Maribor-Graz, koji je vremenski i financijski puno isplativija za prijevoz od trase preko Zidanog mosta, čime ćemo sigurno privući velik broj putnika i zainteresirati ljude za vožnju vlakom. To je moguće jedino novim pravcem. Ono što taj pravac može donijeti je i nova komponenta međunarodnog prometa – odnosno izgradnja novog brenda u željezničkom prometu. Ako zapad može imati vlak Pariz – Brisel za kojeg svi znaju, zašto na istoku ne bismo imali vlak Zagreb – Graz, koji će ići dalje prema Rijeci odnosno Splitu i nuditi ljepote Hrvatske na tračnicama. Ljudi žele putovati vlakom, ali mi taj „luksuz“ ne nudimo! I spomenut ću još jedan jako bitan pravac, koji nismo uspjeli realizirati, ali zato ću dat sve od sebe da to u pregovorima Komisije, Parlamenta i Vijeća odradim. Osim dakle očuvanja postojećih pravaca, cilj mi je željeznički spoj Zagreb-Varaždin-Čakovec, tzv. Lepoglavska spojnica. Kad bismo to uspjeli, onda bi to zaista bilo to!

Sve u svemu, amandmani su svi prihvaćeni i izglasani, ogromna su nam sredstva na raspolaganju. Novih 26 milijardi eura iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). To je fond namijenjen isključivo prometnim infrastrukturnim projektima i Hrvatskoj ti novci trebaju. Biti na koridorima je win-win situacija – s jedne strane nenadoknadiva europska financijska sredstva, s druge povezanost sa zemljama Zapadne Europe.

S kojim je obrazloženjem hrvatska Vlada prilikom izrade strategije razvoja željezničkog prometa u Hrvatskoj odbila vaše prijedloge? Jesu li vam čestitali na spomenutom uspjehu te mislite li da će resorni ministar Oleg Butković sada imati više sluha i biti voljan surađivati usprkos političkim i svjetonazorskim razlikama među vama?

S obrazloženjem da to nije sadržaj nove Strategije i da će to biti usvojeno kroz druge prijedloge! Ono što je mene najviše u tom trenutku brinulo jest da je komponenta međunarodnog prometa u toj Strategiji u potpunosti zanemarena! Zato sam te međunarodne dionice na europskoj razini posebno “gurao”. Prvo, jer imaju širi međunarodni značaj i drugo, jer upravo te dionice imaju prednost financiranja europskim sredstvima. Sve u svemu, s ministrom Butkovićem i ministarstvom otvoreno komuniciram od samog početka i sve smo radili u suradnji s njima. Na kraju dana, ovdje jer riječ o desetogodišnjem radu 3 liberalna zastupnika u Europskom parlamentu! Luka Rijeka je bila početak cijele priče, koju sam ja uspješno nastavio i sad smo tu gdje jesmo i svi moramo biti presretni zbog toga! Vjerujem i očekujem da će projekti na vrijeme krenuti u implementaciju – sljedeće godine – i da se poštuju svi rokovi kako bismo bili čim uspješniji u realizaciji i kako bismo iskoristili čim više novaca od 26 milijardi eura na raspolaganju.

Koje su već sad vidljive prednosti od ulaska Hrvatske u Schengen? Smatrate li to trenutno najvećim hrvatskim uspjehom na području vanjske politike?

Od početka svog mandata u Bruxellesu ističem kako je Schengen najvažniji strateški cilj RH. Zato i jesam uložio svoj maksimum kako bi pridonio onom konačnom zelenom svjetlu Komisije, kojeg smo toliko čekali. Znamo da nije jednostavno ujediniti 11 zastupnika različitih svjetonazora i političkih grupacija – vjerujem da to samo po sebi dovoljno govori o važnosti Schengena. A prednosti su već sad vidljive i konkretne. Posebice za naše prekogranične radnike i prijevoznike, kojima su radni dani znatno ubrzani, jer su granice izbrisane. Turistička je sezona pred vratima, a onda ćemo još bolje vidjeti koliko nam je Schengen bio potreban. Gužve će se drastično smanjiti, zbog čega ćemo zasigurno postati još poželjnije odredište stranih gostiju. Prvenstveno kao auto-destinacija, ali isto tako i onima koji dolaze avionom, s obzirom da ni na aerodromima unutar Schengena nema više graničnih kontrola. Dakako, posao tu nije gotov, jer iako je Schengen maknuo granice i dao nam potpunu europsku integriranost, zbog nedostatka odgovarajuće prometne infrastrukture, gužve na graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel neće sa Schengenom biti u potpunosti riješene. Zato sam još sretniji što su svi moji prometni prijedlozi u Odboru za promet usvojeni, jer je to najbolji put ka rješavanju i dalje prisutnog problema uskog grla. Tu prije svega mislim na povezivanje Istarskog ipsilona na mrežu slovenskih autocesta.

Kako iz perspektive potpredsjednika Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore gledate na nedavnu pobjedu Jakova Milatovića (Pokret Europa) na predsjedničkim izborima? Je li to potencijalno korak bliže priključenja Crne Gore željenom savezu?

Novom predsjedniku Crne Gore i ovim putem čestitam i zaista se nadam da će prioritet njegovog mandata biti ulazak Crne Gore u EU. Već je najavio pridruživanje svoje zemlje EU do kraja petogodišnjeg mandata, ali znamo koliko je tu još posla. Prije svega u vidu prijeko potrebnih reformi, a nemojmo zaboraviti i parlamentarne izbore u lipnju, koji će također odrediti smjer nacionalne crnogorske politike. Crna Gora će u meni, kao i do sada, imati bezrezervnog partnera i podršku na svom europskom putu i ne mogu dočekati dan da EU dobije svoju 28. članicu. Proširenje EU-a na zapadni Balkan je stopostotna win-win situacija, a vjerujem da je ova promjena predsjedničke funkcije ključan korak ka tome. Milatović je već u nekoliko navrata istaknuo da se zalaže za bliže odnose između Crne Gore i Srbije, pa nadajmo se da će se to pretočiti u njihove zajedničke napore oko pregovora s EU.

Valter Flego

Ulazite u posljednju godinu svog mandata u Europskom parlamentu. Vjerujemo da ste i više nego zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Izvjestitelj ste Parlamenta za jedan od najvažnijih novih programa Unije Digitalna Europa, prvi ste hrvatski zastupnik koji je uspio ispred političkih interesa staviti nacionalne strateške interese RH i nekoliko puta ujediniti sve zastupnike. Veliki je uspjeh iza vas i u Odboru za promet. Što planirate dalje? Je li to to ili imate još ciljeva u zadnjoj godini mandata?

Da vam budem iskren, kad sam prije četiri godine započeo svoj mandat, nisam se ovome nadao. Posla je u Parlamentu uvijek, nema praznog hoda. Bila riječ o plenarnim zasjedanjima, sastancima političkih grupacija, odborima, službenim sastancima, lobiranjima ili neformalnim razgovorima na hodnicima Parlamenta. Ovo potonje je također vrlo bitna stavka u realizaciji konkretnih ciljeva jer za ostvariti bilo što, treba vam podrška zastupnika. Ne samo mojih liberala, već i šire. Uzevši sve to u obzir, danas mogu reći kako sam zaista presretan tijekom svog dosadašnjeg mandata. Usvojene prometne prijedloge svakako bih izdvojio kao jedan od najvećih briselskih postignuća, ali isto tako i spomenuti program Digitalna Europa te rad na rezoluciji za potrese pogođena područja u RH te naravno – Schengen. Kad me pitate što dalje, moram spomenuti i svoj rad putem Odbora za poljoprivredu i inicijativu uvođenja nove oznake za vrhunske poljoprivredne proizvode. To je moja osobna borba za istarske i hrvatske proizvođače, ali i potrošače. Iako smo prošloga tjedna očekivano nadglasani od strane velikih EU članica, koje su brojčano nadmoćne po pitanju broja zastupnika, ne odustajem od toga. Snažno se protivim odluci kojom se, između ostalog, želi zabraniti naš hrvatski prošek, i dat ću sve od sebe da na pregovorima Vijeća, Komisije i Parlamenta koji slijede uspijem ubaciti svoje zahtjeve u konačan tekst zakona. A isto očekujem i od našeg Ministarstva poljoprivrede.

Povezane vijesti

Intervju

Iako još uvijek veoma mlad, eurozastupnik Karlo Ressler se radi bogatog iskustva iz sudjelovanja u prethodne dvije europske kampanje, kao i ovoj aktualnoj, gotovo...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...

Intervju

Istarski političar s bogatim iskustvom, od kojih je posljednjih pet godina proveo zastupajući hrvatske interese u Europskom parlamentu u razgovoru za Objektivno.hr otkriva vjeruje...

Intervju

Eurozastupnica iz redova Hrvatske demokratske zajednice i Europske pučke stranke, ulazi u utrku za novi mandat. U impozantnoj karijeri, Sunčana Glavak također je zastupala...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori