Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Valter Flego, foto: Manuel Paljuh

Intervju

INTERVJU VALTER FLEGO: Pokazao sam da svega jedan zastupnik iz jedne male Hrvatske može odraditi posao i biti glasan i prepoznatljiv u Europskom parlamentu

Istarski političar s bogatim iskustvom, od kojih je posljednjih pet godina proveo zastupajući hrvatske interese u Europskom parlamentu u razgovoru za Objektivno.hr otkriva vjeruje li da će na temelju zapaženih postignuća ponovno zadobiti povjerenje hrvatskih građana, kao i u kojem će se smjeru nastaviti za njih zalagati.

U popriličnoj tajnosti su protekli pregovori o sastavljanju Fair play liste 9 koju predvodite na skorašnjim izborima za Europski parlament. Koliko je teško ili lako bilo okupiti toliki broj stranaka i jakih pojedinaca?

Fair play lista 9 predstavlja normalnu, građansku i europsku Hrvatsku, neprobojnu branu svakom obliku ekstremizma i radikalizacije. Hrvatskoj je to u ovom trenutku potrebnije nego ikad! Svakodnevno svjedočimo napadima na temeljne slobode i jačanju opcija koje bacaju ljagu na dostignute civilizacijske vrijednosti. Naša lista ne pristaje na to, i zato smo spojili najjače regionalne opcije i nacionalne zajednice, različita podneblja i kulture, da zajedno promičemo tolerantnu i multikulturalnu Hrvatsku. Ideja okupljanja ove šire centrističko liberalne priče nije se rodila preko noći, već prije dvije godine, a realizirala se vrlo jednostavno i brzo, bez ikakvih odstupanja od naših uvjerenja i ciljeva. Širenje koalicije na nacionalne manjine veliki je bonus ovoj priči, kao i podrška apsolutno svih nacionalnih manjina Istarske županije i šire, koju imam za ove europske izbore. Sigurni smo da naši građani prepoznaju pristojnu i progresivnu Fair play listu 9, kao i velike rezultate i iskustvo kandidata s liste. 

Mislite li da će ovako široko oformljena lista biti najveće iznenađenje izbora? Koliko mandata priželjkujete? Jeste li u tom smislu radili određene projekcije?

Imamo jedan mandat, a možemo osvojit i dva, bude li izlaznost veća nego 2019. Mislim da su građani danas ipak u puno većoj mjeri svjesni važnosti europskih izbora. 9.6. biraju svoje predstavnike u Europi, ljude koji će se boriti da europski novac dođe na pravo mjesto – u naše regije, za naše velike projekte, da se svaki euro pametno uloži. Hrvatska danas ima 26 milijardi eura na raspolaganju isključivo zahvaljujući radu u Europskom parlamentu. I to je meni osobno najvažnije – da nakon prvog odrađenog mandata u Briselu svakome mogu položiti jasne račune i velike mjerljive rezultate.

Pored spomenutih opcija, iz dana u dan bilježite i sve veću podršku pojedinaca i stranaka poput DUSTRE Željka Raguža, Akcije za promjene Marka Jelića, a punu podršku iskazale su vam i sve nacionalne manjine Istarske županije. Iz kojeg razloga vas je svatko od njih podržao? Što ste im obećali da ćete ispuniti?

Podrška nam svakodnevno raste i to je veliki vjetar u leđa našoj Fair play listi 9 i meni kao nositelju. Hvala još jednom Dubrovačkoj stranci, Akciji za promjene, županu Jeliću i svim nacionalnim manjinama Istarske županije što su prepoznali moj rad u Europskom parlamentu. Podrška se prije svega temelji na mojim konkretnim rezultatima iz prvog mandata. Sretan sam što je moj rad u Briselu poznat i daleko van naše Istre, Liburnije i Kvarnera, skroz do krajnjeg juga Hrvatske. Želim nastaviti tamo gdje sam stao, ponovno osigurati velike europske novce za hrvatske strateške projekte, i završiti posao. To je ono što sam im obećao. U drugom ću mandatu imati veliko iskustvo iza sebe, što znači da mogu biti samo još bolji!

Jedini ste hrvatski zastupnik koji je u čak četiri navrata uspio ujediniti sve hrvatske europarlamentarce koji nerijetko imaju potpuno suprotna stajališta. Kako vam je to pošlo za rukom te po kojim pitanjima i temama biste ih ponovo pokušali ujediniti?

U Europskom je parlamentu preko 700 zastupnika. Nas Hrvata je svega 12. Nema nas kao Nijemaca stotinu! Zato mi je već po dolasku u Brisel 2019. bilo neshvatljivo što nemamo zajedničke koordinacije ni dogovore oko strateških projekata RH. Svi koji me imalo znaju, znaju koliko sam uporan, i zato sam i uspio postaviti presedan – ujedinio sam nas prvi put, pa drugi, treći i u konačnici i četvrti. I svaki smo put napravili važne stvari za Hrvatsku. Smatram da je na europskoj razini prijeko potrebno to povremeno ujedinjavanje nas malih, jer nije jednostavno jednom Hrvatu progurati interese svoje zemlje pokraj divova kao što su Francuska i Njemačka. Schengen, potresi u Hrvatskoj, prometni koridori – to su teme na kojima sam nas uspio sve okupiti. Dokazali smo da smo sposobni zajedničkim snagama boriti se za nacionalne interese. Toga bi trebalo biti puno više i ja se nadam da u sljedećem mandatu neću biti jedini hrvatski zastupnik koji tako razmišlja. Moramo biti sposobni s vremena na vrijeme ostaviti sva stranačka neslaganja i osobne svjetonazorske razlike po strani te djelovati isključivo u interesu RH. U suprotnom ne radimo dobro ovaj posao. Nevažno je s kime na hodniku zastanemo popričat, a koga zaobilazimo. Kad se borimo za isti cilj, moramo staviti glave skupa, i to ne bi trebala bit iznimka, već pravilo.

EP Plenary session – Ambiant air quality and cleaner air for Europe

Imate li dojam da vladajući u prevelikoj mjeri svojataju uspjeh uvrštavanja Hrvatske na prometne koridore koje je i započelo vašom inicijativom?

Počevši s kolegama Jozom Radošem i Ivanom Jakovčićem pa evo do Valtera Flega, to je zajednička liberalna priča započeta prije 10 godina u Europskom parlamentu, koju sam ja uspješno priveo kraju! A rezultat toga je 26 milijardi eura na raspolaganju Hrvatskoj za izgradnju cesta, željeznica, morskih i zračnih luka. Dvije godine sam intenzivno na tome radio. Liberali znaju svoj posao u Europskom parlamentu i to smo ovime i dokazali. Kad su u pitanju strateški interesi RH, naš je modus operandi nastaviti gdje su naši prethodnici stali i završiti posao! To je moja progresivna Euro Vizija! Dakako, na putu do cilja – prometno povezane RH s ostatkom Europe – imao sam podršku i povjerenice za promet 2019. Violete Bulc, predstavnika nadležnog ministarstva RH, HKG-a i stalnog predstavništva RH pri EU i svi su pokazali spremnost na suradnju.

Koje ste sve aktivnosti i pomake učinili kao izvjestitelj Europskog parlamenta za novu uredbu o programu Digitalna Europa te kako će se ono reflektirati na hrvatske građane?

Na samom startu 2019. izabran sam da u ime Europskog parlamenta pregovaram s Vijećem i Komisijom o jednom od najvažnijih novih programa EU-a – Digitalna Europa. Program je posebno važan za Hrvatsku, jer unatoč digitalno najpismenijim mladima u Europi, po digitalnoj smo konkurentnosti na samom začelju Europe. Sjajan je osjećaj bio potvrditi s Komisijom, Vijećem i Parlamentom povijesni dogovor od 7,5 milijardi eura. Digitalna Europa jedan je od najvažnijih postignuća mog mandata, i u narednom mandatu nastavljam raditi na tome. U Hrvatskoj se od kraja 2021. raspisuju natječaji kojima se potiče digitalizacija javnog i privatnog sektora, a projekti se financiraju velikim dijelom iz Digitalne Europe. Najvažnija područja ulaganja su obrazovanje, turizam, poljoprivreda, zdravstvo, privatno poduzetništvo. Izborit ću se da i u novom EU proračunu imamo na raspolaganju dovoljno europskog novca za nastavak ove digitalne priče.

Na slici: Valter Flego, foto: Manuel Paljuh

Vjerujete li da ćete na kraju ipak uspjeti u nakani za uvođenjem posebne premium oznake za vrhunske poljoprivredne proizvode? Kakve je bila reakcija naših poljoprivrednika na tu vašu hvalevrijednu inicijativu te što bi ona u konačnici za njih značila?

Neću odustati dok premium proizvodi ne budu ponosno stajali na policama supermarketa. To je priča koju planiram završiti u drugom mandatu! Mnogobrojni su hrvatski proizvodi vrhunski i najbolji i želim da budu označeni kao takvi. Kvaliteta je naša forca! Npr. ekstra djevičansko je preširok pojam. Potrebna nam je nova oznaka – garancija najviše kvalitete – premium oznaka. Tako ćemo stati na kraj varanju potrošača i zakidanju proizvođača. Trenutna je regulativa – oznaka zemljopisnog podrijetla – nedovoljna. Premium kategorija je oznaka za vrhunske, najkvalitetnije i najbolje proizvode. Osigurat ću da proizvođači takvih proizvoda budu zasluženo prepoznati na tržištu kao najbolji.

Za kraj, kako biste u kratkim crtama saželi svoj prvi mandat i motivirali birače da izađu na izbore 9. lipnja?

Da su mi na početku mandata ponudili sve realizirano do danas, s ponosom bih prihvatio. Svoju sam misiju za prvi mandat uspješno priveo kraju. Hrvatskoj sam stavio na raspolaganje 26 milijardi eura za prometno povezivanje, ostavio velike rezultate iza sebe i pokazao svima da svega 1 zastupnik iz jedne male Hrvatske može odraditi posao i biti glasan i prepoznatljiv. Želim završiti posao, neću biti miran dok ne vidim nove kilometre cesta i željeznica, zatim otvoriti i nove strateški bitne teme za jačanje pozicije Hrvatske na europskoj karti. Pozivam sve građane da iskoriste svoje biračko pravo i 9.6. zaokruže Fair play listu 9. Tim uspješnih ljudi u kojem igraju samo najbolji, uvijek fer i uvijek na pobjedu. Također ih pozivam da iskoriste i svoje preferencijalno biračko pravo i uz broj 9 zaokruže i mene kao kandidata broj 1, dokazano uspješnog zastupnika u Briselu. Uključit ću hrvatske projekte i u novi EU proračun, zaštitit ću naše poljoprivredne proizvode i uvijek braniti europske vrijednosti, slobodu i pravo na različitost! Pokazao sam vam da znam kako se u Briselu postižu veliki rezultati. Idemo dovršiti posao i pokrenuti nove projekte. To je moja Eurovizija za narednih pet godina u Europskom parlamentu.

Povezane vijesti

Vijesti

Za turiste iz EU te domaće turiste ovog su ljeta po prvi puta osigurani dodatni timovi u domovima zdravlja, ugovoreni s HZZO-om, gdje će...

Politika

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjeluje od 9. do 11. srpnja na samitu NATO-a u Washingtonu. Glavne su teme samita daljnja pomoć...

Politika

Strani turisti s područja Europske unije kao i domaći turisti, osiguranici HZZO-a, moći će tijekom ljeta dobiti zdravstvenu uslugu besplatno kod dodatnih timova u...

Politika

Plinska stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion puštena je danas u rad, a u njoj bi se nakon priključenja...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori