Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: pixabay.com

Top Tema

BILJANA BORZAN: “Ide se prema zabrani personaliziranih oglasa – utjecaj platformi postao prevelik, a korisnici nezaštićeni”

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je sudjelovala u izradi pozicije svoje političke grupacije oko novog EU zakona o digitalnim uslugama. Cilj je povećati prava potrošača posebno u pogledu sigurnosti proizvoda i transparentnosti oglašavanja na internetu.

„EU je zadnji put regulirala usluge na internetu prije dvadeset godina, a tada nije bilo ni YouTubea ni Twittera, a Zuckerberg je bio tinejdžer. U međuvremenu je utjecaj takvih platformi postao prevelik, a korisnici nezaštićeni. Trebamo urediti efikasna pravila kako bi se njihovo djelovanje učinilo transparentnim te povećala prava građana“, rekla je Biljana Borzan.

Čak 98,5 posto prihoda Facebooka i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem.

„Građani često nisu svjesni koliko velike platforme profitiraju na našim podacima, raspoloženjima, zdravstvenim stanjima, interesima i slično. Često mi se žale da su jednom pogledali neki proizvod i sad im stalno iskaču „reklame“ za taj isti proizvod. Takvo oglašavanje je vrlo netransparentno, a ljudi nerijetko ni ne znaju da su meta personaliziranih oglasa. Da nas netko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, ali na internetu je sad sve dopušteno“, kaže Borzan.

Borzan se zalaže da se takvi oglasi zabrane ili bar budu isključeni ukoliko korisnik ne odluči drugačije. Apple je nedavno omogućio korisnicima da isključe praćenje za neke aplikacije te je čak 97 posto korisnika iskoristilo tu opciju.

„U situaciji globalne pandemije na internetu se rasplamsao niz teorija zavjere. Neki građani nisu svjesni da ako kliknu na jedan takav sadržaj, češće će im se prikazivati slični sadržaji i da je to posljedica „praćenja“, a ne relevantnosti tih sadržaja. Takvi algoritmi imaju iznimno loš utjecaj na ranjive populacije, primjerice ovisnike, djecu, starije ili bolesne“, kaže Borzan.

Izvor: SDP

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Kultura

PROŠLO je tjedan dana otkako je Elon Musk preuzeo Twitter i od tada traje svojevrstan kaos na toj društvenoj mreži. Novi vlasnik Twittera najavio...

Top Tema

Gotovo da i ne postoji područje ili tema koje se uspješna SDP-ova političarka u dosadašnjoj bogatoj karijeri nije dotakla, a najveće uspjehe bilježi u...

Top Tema

Na našoj sceni jako volim Vannu koju sam slušala od najranije dobi, Doris Dragović, ali jako volim i razne izvođače koji dolaze iz Srbije,...