Connect with us

Upišite traženi pojam

Saša Zinaja/NFOTO
Saša Zinaja/NFOTO
Saša Zinaja/NFOTO

Top Tema

INTERVJU prof. dr. sc. GORDAN LAUC: Dok su u Ujedinjenoj Kraljevini vlasti zlorabljivale pandemiju i namjerno širile strah, hrvatska Vlada je već polovinom proljeća 2020. godine promijenila politiku i pokušavala imati što blaže mjere, a opozicija i mediji su ih napadali i zahtijevali uvođenje strogih mjera

Ugledni hrvatski znanstvenik za Objektivno.hr odgovara na teške optužbe dr. Krajinovića na njegov račun, brinu li ga pisanja Faktografa, zašto je Genos vodeća znanstvena institucija u Hrvatskoj te komentira pomamu javnosti za lijekom Ozempic.

Na koji način su prema pisanju Telegrapha britanski političari zloupotrebljavali pandemiju za vlastite interese?

Ono što vidimo iz poruka iz vrha Vlade Ujedinjene Kraljevine, a o kojima je višestruko pisao The Telegraph, je da su političari u pandemiji prvo mislili o vlastitim ambicijama i interesima, a tek onda o dobrobiti društva u cjelini. Primjerice, u Britaniji uvođenje obaveznog korištenja maski u školama nije bilo posljedica bilo kakvih dokaza da maske koriste, već linija manjeg otpora kako se ne bi morali raspravljati sa škotskom premijerkom, koja je već donijela takvu odluku. Poruke također otkrivaju da je Vlada manipulirala s informacijama o pojavi tzv. „Britanskog soja“ kako bi skrenula pozornost javnosti s problema oko Brexita, a i da su namjerno širili neosnovani strah u javnosti, što je skandalozno.

Zašto mislite da je hrvatskim medijima u interesu isto ne prenositi?

Doista ne razumijem zašto u hrvatskim medijima ne postoji interes za prenošenjem tih informacija, ili općenito interes za utvrđivanjem što se doista dogodilo u pandemiji. Pretpostavljam da je jedan od razloga za tu odluku činjenica da su uloge vlade i medija u Hrvatskoj bile dijametralno suprotne od njihovih uloga u Ujedinjenoj Kraljevini. Dok su u Ujedinjenoj Kraljevini vlasti zlorabljivale pandemiju i namjerno širile strah, hrvatska Vlada je već polovinom proljeća 2020. godine promijenila politiku i pokušavala imati što blaže mjere, a opozicija i mediji su ih napadali i zahtijevali uvođenje strogih mjera.

Što prema vašem mišljenju mediji vezano uz pandemiju također javnosti prešućuju?

Nešto što smo saznali iz tvz. „Twitter files“ koje su učinjene dostupnim javnosti nakon što je Elon Musk kupio Twitter, je da su neke državne agencije u Americi kroz društvene mreže sustavno ušutkavale znanstvenike koji su davali izjave suprotne interesima industrije pandemije. Osobno mislim da je to jedan od najvećih skandala, jer su eliminacijom protivnika „strogih mjera“ iz medija stvorili dojam da „znanost“ podržava stroge mjere, što u velikoj mjeri nije bilo točno. Neki od najuglednijih znanstvenika u svijetu su im se vrlo snažno usprotivili, no informacije o tome naprosto nisu mogle doprijeti u javnost.

Jeste li pokrenuli daljne korake protiv Faktografa koji kvalificiranjem vaših objava kao lažnim informacijama time ograničavaju njihov doseg na društvenim mrežama?

Ako izuzmemo njegovu ključnu ulogu na Facebooku, Faktograf je jedna potpuno marginalna organizacija kojoj ne treba posvećivati previše pažnje. Kako trenutno ne postoji rizik da će Vlada krenuti u nekakvo novo uvođenje mjere, vidljivost mojih objava na Facebooku nije presudna i ne zamaram se s Faktografom i njegovom cenzurom.

Zašto ste tužili dr. Krajinovića?

Dr. Krajinović je u petak 17. ožujka javno iznio monstruoznu optužbu da sam ja osobno odgovoran za smrt nekih njegovih pacijenata, i još je to „začinio“ rečenicom „ti pacijenti su dakle umirali preda mnom, lovili dah i plakali, govorili, dakle, ‘glup sam što sam ga slušao, glup sam jer se nisam cijepio“. Poseban problem je u tome što je dr. Krajinović liječnik koji je dosita liječio pacijente, a ne neki marginalni komentator na društvenim mrežama. Toj izjavi svjedočili su i dr. Andreja Ambriović Ristov, dr. Bernard Kaić, dr. Branko Kolarić, koji su bili eksponirani kao „stručnjaci“ u pandemiji. Nitko od njih nije imao potrebu upozoriti dr. Krajinovića na besmisao njegove optužbe, a neki od nazočnih u publici su čak i zapljeskali. Nakon toga sam više puta javno sve njih pozvao da ponove tvrdnje koje je izrekao dr. Krajinović, kako bi na sudu imali priliku dokazati njihovu točnost, no do sada se još uvijek nitko drugi nije usudio tu tvrdnju izreći kao vlastito mišljenje. Štoviše, za te izjave njihovih zaposlenika su mi se osobno ispričali prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike Fran Mihaljević i dr. David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. Protiv dr. Krajinovića sam podnio privatnu tužbu Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu i nadam se da će Sud prepoznati interes javnosti za ovaj predmet i riješiti ga u žurnom postupku.

Radi kojih je sve postignuća Genos kontinuirano najbolja znanstvena institucija u Hrvatskoj u više kategorija?

Svjetska banka je za Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo veliku analizu znanstvene politike u Hrvatskoj. Između ostaloga analizirali su prosječnu citiranost radova i tzv. H-indeks, tj. indeks koji pokazuje koliko visoko-citiranih znanstvenih radova je objavila svaka znanstvena institucija. Prema ta dva mjerila Genos je najbolja znanstvena institucija u Hrvatskoj. Ono što Genos razlikuje od ostalih institucija je da mi dajemo maksimalnu podršku svojim znanstvenicima, dok upravama i stručnim službama državnih fakulteta i instituta zapravo smetaju oni koji pokušavaju raditi više i biti bolji od ostalih. Naše javne institucije su još uvijek zapele u socijalizmu u kojem bi svi trebali biti jednaki. Znanost tako ne može funkcionirati i zato najbolji znanstvenici sve više napuštaju naša sveučilišta i javne institute koji postaju sve lošiji i lošiji.

Kako komentirate nestašicu lijeka Ozempic na domaćem tržištu radi onih koji ga uzimaju u svrhu mršavljenja te time ugrožavaju zdravlje oboljelih od dijabetesa? Bi li iz navedenog razloga trebalo ograničiti izdavanje istog na privatne recepte?

Ne mislim da postoji velik problem oko opskrbe oboljelih od dijabetesa i vjerujem da će se tržište brzo stabilizirati. No postoji jedan drugi problem. Ozempic je vrlo uspješan lijek za liječenje pretilosti, no bojim se da će njegova pretjerana upotreba prerasti u skandal sličan prekomjernoj upotrebi cjepiva protiv Covida. Problem s Ozempicom je da rezultati pokazuju da nakon što netko prestane uzimati lijek vrlo brzo vrati sav višak tjelesne težine koji ste izgubili. Dakle kad jednom krenete uzimati lijek praktično postajete o njemu ovisni do kraja života. To možda ima smisla kod nekih morbidno debelih sredovječnih ili starijih osoba, no uvođenje ove terapije kod mladih možda na dugi rok uzrokuje neke teške nuspojave koje danas još uvijek ne možemo predvidjeti.

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....

Vijesti

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je danas dogovor o četverodnevnom prekidu vatre u Gazi te istaknuo kako je važno spriječiti prelijevanje sukoba...