Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: SDP

Top Tema

INTERVJU SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ: Dvorske igre unutar Vlade i HDZ-a oko neizbora čelnih osoba Croatia Airlinesa i Zračne luke Dubrovnik zabrinjavaju i čude!

O aktualnim temama i planovima SDP-a, porazgovarali smo s potpredsjednikom stranke, članom Predsjedništva i saborskim zastupnikom SDP-a Sinišom Hajdašem Dončićem

Naš portal nedavno je podsjetio javnost da ministar Butković još uvijek nije odabrao osobu koju bi imenovao na funkciju direktora Croatia Airlinesa, državne tvrtke koja i pored poteškoća u poslovanju uzrokovanih pandemijom koronavirusa i sama bilježi značajne gubitke. Jednako tako imaju i poteškoće s izborom čelne osobe Zračne luke Dubrovnik. Kako Vi kao bivši ministar u tom resoru komentirate sve navedeno?

Žao mi je što za Croatia Airlines kao strateško državno poduzeće Republike Hrvatske nije dovršen pronalazak strateškog partnera, za što je Vlada koje sam bio član napravila predradnje, nego se kasnilo u tzv. „dobrim vremenima“ s odlukom o istom. Danas, u vrijeme pandemije, kao što to treba i državi, tako i CA i Zračna luka Dubrovnik trebaju snažan leadership i odlučnost, stoga me ove dvorske igre unutar Vlade i HDZ-a oko izbora tj. neizbora čelnih osoba zabrinjavaju i čude.

Na posljednjim unutarstranačkim izborima članstvo vas je odabralo da obnašate funkciju potpredsjednika SDP-a. Je li vodstvo stranke u tom periodu uspjelo napraviti dubinsku analizu stanja u stranci te koje sve korake u samom ustroju i nastavku funkcioniranja rada stranke planirate poduzeti?

Analiziramo stanje u stranci, ne samo u periodu koji ste spomenuli, analizirali smo ga i prije, pa smo zbog iznošenja tih analiza i bili suspendirani od bivšeg rukovodstva. U tim analizama i ocjeni stanja bili smo dosta kritični, vidjeli smo da stvari ne idu u dobrom smjeru. Izbori su naše ocjene potvrdili, stranka je bila loše vođena, politički nastupi bili su promašeni, kadrovska politika bila je loša i logično – rezultat je bio poraz na izborima. Stranačko članstvo nakon tih izbora dalo nam je podršku, i novom predsjedniku Peđi Grbinu i nama, članovima Predsjedništva i na nama je odgovornost da ne ponavljamo greške prethodnog rukovodstva. Jer, ukoliko idete istim modelom, imat ćete i iste rezultate, imat ćete izborne poraze, imat ćete pad povjerenja birača, a mi to ne želimo. Mi želimo pobjednički SDP kojem će građani vjerovati i na koji će članovi i simpatizeri biti ponosni i zato stranku trebamo voditi na puno ozbiljniji, promišljeniji i dosljedniji način. Neće to biti lako realizirati, s obzirom na nasljeđe koje nas je dočekalo, ali nećemo odustati jer bolje alternative od SDP-a u Hrvatskoj nema, a građani Hrvatske zaslužuju bolju vlast nego što je to danas.

U kojoj fazi je priprema za lokalne izbore? U kojim jedinicama je SDP već odabrao svoje kandidate te imate li možda i osobne ambicije natjecati se za jednu od dužnosti u lokalnoj samoupravi s obzirom da već imate sve potrebno iskustvo iz perioda kada ste bili župan Krapinsko-zagorske županije?

Pripreme za lokalne izbore idu dobro, to je jedan dugotrajniji proces koji iziskuje puno razgovora, puno planiranja i puno strpljenja. Naš ključni cilj je da, gdje god to možemo, građanima damo priliku da izaberu kvalitetnu, odgovornu i poštenu vlast. Ne da osvojimo vlast po svaku cijenu, svim mogućim sredstvima, samo da bi se dočepali pozicija, nego da budemo politička snaga koja će omogućiti sposobnu i kompetentnu lokalnu vlast  bez korupcije, bez klijentelizma i bez pljačke javnih sredstava, što je danas čest slučaj. Što se tiče naših kandidata, upravo ovo što sam rekao treba biti kriterij prilikom predlaganja. Ja osobno nisam kandidat na lokalnim izborima, smatram da je koncentriranje na jedno područje rada bolja solucija od pristupa „malo ovdje-malo ondje“.

Nakon što u trenutnom sazivu Hrvatskog sabora svoje mandate nisu osigurali prethodni zastupnici skloni performansima i neprimjerenim istupima te se vjerovalo da više nećemo svjedočiti sličnim scenama, tome nažalost nije tako. Javnost je nedavno zgrozio istup HDZ-ovog Ante Sanadera prema Vašem kolegi Domagoju Hajdukoviću. Također brojni gafovi nanizali su se i potpredsjedniku Sabora Željku Reineru čiji je rad naišao na osude od strane zastupnika. S obzirom da Vam je ovo već 4. saziv u čijem radu aktivno sudjelujete, kako komentirate spomenute situacije i općenito način funkcioniranja Sabora, čiji se rad odvija u ovim netipičnim i posebno otežanim okolnostima?

Nažalost, vrlo često je cirkusiranje po Saboru i izvođenje performansa medijski bolje popraćeno nego ozbiljne, argumentirane i stručne rasprave. Zašto je to tako – ne znam, vjerojatno tome doprinose i sami novinari, ali to je činjenica. I onda to potiče takvo daljnje ponašanje onih zastupnika koji  zapravo sadržajno ni nemaju što reći i ne znaju ništa o ozbiljnim političkim temama, ali će zbog svoje galame, ekscesnog ponašanja ili vrijeđanja dospjeti na televiziju, a to im je zapravo i jedini cilj. Toga je uvijek bilo, ali sad je taj diskurs postao vrlo uobičajen, a ono što je posebno zabrinjavajuće je to da se osim u opozicijskim redovima, sad to događa i u redovima vladajuće većine koja nažalost, osim pukog bezobrazluka sad prakticira i političku moć da se taj bezobrazluk tolerira pa i potiče. Primjer koji ste naveli upravo je takav – zastupnik HDZ-ove većine vulgarno i primitivno izvrijeđa zastupnika opozicije, a predsjedavajući Sabora se cinično podruguje izvrijeđanom zastupniku s riječima „Evo vam sad kad ste povlačili vraga za rep“. Sramotno i nedostojno funkcije potpredsjednika Sabora, a naročito jednog akademika.

Što se tiče funkcioniranja Sabora u okolnostima pandemije, ono je komplicirano i otežano, ali puno je važnije to što se sada skrivajući se iz pandemije, parlament pokušava do kraja marginalizirati. Plenkovićeva Vlada Sabor vidi samo kao smetnju, prepreku njihovoj, zapravo njegovoj, samovladi. Čak se i najznačajnije odluke koje zahtijevaju posebna ograničenja građanskih sloboda i ljudskih prava, ne donose na ustavni način, dvotrećinskom većinom u Saboru, nego kroz „politički podobne“ stožere ili Vladu. To nije dobro. Ne zato što se mi pojedinačno osjećamo zaobiđeni, nego zato što građani više u taj stožer i u tu vladu, koji se ponašaju tako svojeglavo i zaobilazeći i proceduru i struku, nemaju povjerenja. Ja bih rekao – s razlogom.

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a, prim.dr.sc. Andreja Marić u slobodnom se govoru osvrnula na namjeru zabrane konzumacije energetskih pića maloljetnicima od strane Ministarstva zdravstva – što...

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić izvijestila je da Klub SDP-a predlaže izmjene Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o socijalnoj skrbi kojim sprječava da...

Intervju

Uglednog profesora suvremene političke povijesti pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu te savjetnika predsjednika HDZ-a upitali smo za komentar dosad neviđenog ponašanja oporbenih saborskih zastupnika, o...