Connect with us

Upišite traženi pojam

Kultura

U predivnom ambijentu Ljubljanskog grada Jadran Lazić će održati dosad najspektakularniju izložbu fotografija

Više od dva mjeseca na radost svih ljubitelja vrhunske fotografije te poklonika lika i djela našeg najpoznatijeg fotografa Jadrana Lazića moći će uživati u dosad najvećem postavu izložbe u sjajnoj i već dokazanoj organizaciji Galerije Fotografija i njene začetnice, gđe. Barbare Čeferin.

Jadran Lazić i Barbara Čeferin, foto: Saša Radej

Posjetitelji će pritom moći kupiti i Lazićevu monografiju koja dolazi kao luksuzno opremljeno kapitalno štivo u dva toma na 900 stranica, i postaje vizualni vremeplov glamura dvadesetog stoljeća Lazićevih veličanstvenih fotografija filmskih zvijezda koje je fotografirao u usponu njihove slave i popularnosti, manje kao paparazzo, a više kao profesionalni fotograf kojem su zvijezde rado prepustile onaj važan povijesni klik, kojim se zauvijek ovjekovječio jedan pogled, jedna pozna, jedan osmjeh, zaustavilo vrijeme i mjesto u svom tijeku koje se zove život.

Na linku možete kupiti ulaznice za spomenutu izložbu gdje će posjetitelji također moći kupiti i Lazićeve fotografije putem galerije gđe. Čeferin.

Jadran Lazić započeo je fotografirati i objavljivati u Hrvatskoj, prije pedeset godina, od školskog lista do Vjesnikovih narudžbi i istaknuo se kao autor koji je fotografirao nogometaše, dakako ponajprije splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, ali i domaće filmske i kazališne glumce, a potom krenuo ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više.

Od 1987. Jadran Lazić trajno živi u Los Angelesu, ali redovito dolazi na Jadran (na Hvar) za što ga veže i njegovo osobno ime.

Na svaki način spomenuta knjiga epohalni je projekt te svojevrsna povijest mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktualnostima; dolazak Homeinija na vlast, Kissingerova diplomacija, Iransko-Irački rat, sprovod Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucjene, posjeti američkog i francuskog premijera našoj zemlji, itd. Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo laki fotoreporterski zadatak, knjiga nudi zaokruženu cjelinu prohujalog vremena  i potvrđuje učešće Jadrana Lazića u povijesti svjetske vizualne kulture, u kojoj zahvaljujući njemu i Hrvatska ima svog dostojnog reprezentativca.

Materijala ima na pretek, a fotografije i ličnosti koje obuhvaća ova monumentalna knjiga pripadaju vremenu i prostoru širom svijeta.

Izdavač monografije „Jadran Lazić – fotograf“ je Hrvatska autorska agencija – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o.

Laziću svaka izložba ima poseban značaj jer ju posvećuje svojoj kćerki Tamari koja je na uspješnom putu pobjede nad opakom bolešću.

Jadran i Tamara Lazić

Povezane vijesti

Showbiz-Lifestyle

U današnjem nastavku prenošenja najintrigantnijih dijelova luksuzne monografije proslavljenog fotografa Jadrana Lazića koju možete naručiti putem web stranice Hrvatske autorske agencije donosimo priče dvojice...

Showbiz-Lifestyle

Nakon svečanog otvorenja izložbe slavnog Jadrana Lazića, koja će za sve ljubitelje vrhunske fotografije biti dostupna u prostoru galerije ‘’Dalia’’ u zagrebačkoj Praškoj ulici 6...

Showbiz-Lifestyle

Uoči današnjeg otvaranja Lazićeve izložbe u Galeriji Dalia u Praškoj ulici u Zagrebu, nastavljamo  s objavljivanjem najzanimljivijih priča iz prvog dijela luksuzne monografije koju...

Showbiz-Lifestyle

U trećem dijelu ekskluzivno nastavljamo objavljivati najzanimljivije ulomke iz monografije Jadrana Lazića koju možete naručiti putem web stranice Hrvatske autorske agencije. Ovog puta prenosimo...