Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Top Tema

SPOJEN PELJEŠKI MOST! PLENKOVIĆ: FASCINANTNO STRATEŠKO POSTIGNUĆE HRVATSKOG NARODA I DRŽAVE

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da je izgradnja Pelješkog mosta fascinantno strateško postignuće hrvatskog naroda i države koje će služiti generacijama.

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

“Ovo je velik događaj koji smo uspjeli ostvariti uz pomoć Europe i Kine. Ovime realiziramo strateški nacionalni interes. Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj u realizaciji”, rekao je predsjednik Vlade novinarima na Pelješkom mostu.

Dodao je da smo ispunili sve ono što smo dogovorili, most je na najvišoj razini 55 metara iznad mora. “Ispod njega prošao bi i Titanic. Prolazak brodova ispod mosta do Neuma je neupitan”, rekao je premijer i dodao da je ovo “most koji povezuje”.

“Kako vrijeme prolazi, ovaj most će biti zajedničko dobro, ali isto tako i most koji povezuje, ovo nije most koji dijeli. Trebamo ga zajednički osjećati i mi i BiH. Ovo je fizičko spajanje koje je ogroman događaj. Mnogi su doprinijeli, Vlade, zastupnici, stručnjaci, akteri. Došli smo u fazu da ga finalizira naša Vlada, ali ovo je zajednički hrvatski projekt. Ovdje je svatko nešto dao, mi smo to realizirali u trenutku kada smo bili najjači. Svi su pokušavali, ali smo mi došli u fazu kada su se stvari posložile. Ovaj most je tri  mjeseca prije roka spojen unatoč pandemiji”, nastavio je Plenković.

“Ovo je svehrvatski projekt i, ja mislim, svegeneracijski projekt. Tako ga trebamo doživljavati, biti svi zajedno ponosni na njega. Daje ogroman impuls suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, važan je Hrvatima u BiH”, istaknuo je premijer.

Izvor: Hina/ Vlada

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Povezane vijesti

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...

Politika

Prema pisanju portala novac.jutarnji.hr delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koju je predvodio državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovala je 22. i 23. svibnja 2024....

Politika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je obišao nekoliko gradilišta u procesu obnove nakon potresa u Zagrebu. Posjetio je lokacije zgrade u Đorđićevoj ulici te...

Politika

Vesna Vučemilović, koja je u Hrvatski sabor ušla na listi Mosta i Hrvatskih suverenista, a zatim je dala potpis Andreju Plenkoviću zbog čega je...