Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Top Tema

PLENKOVIĆ I ALADROVIĆ SASLUŠALI PRIJEDLOGE OSNIVAČICA INICIJATIVE ‘moramovamnestoreci’ KOJE SU PROŠLE KROZ SUSTAV POSVAJANJA I UDOMLJAVANJA

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak je, nakon sastanka s predstavnicama inicijative moramovamnestoreci, najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu kojima će se relaksirati proces udomljavanja i osnažiti mogućnost udomiteljstva. Predstavnice inicijative moramovamnestoreci Martu Divjak i Antoniju Skender u Banskim dvorima je uz Aladrovića primio premijer Andrej Plenković.

Aladrović je nakon sastanka kazao da su vidjeli kvalitetnu inicijativu za rješavanje nekoliko ključnih pitanja koja će relaksirati odnos posvojenja i udomljavanja.

Ministar je na novinarski upit rekao i da o tome koliko je teško u Hrvatskoj udomiti ili posvojiti dijete govori dugotrajnost takvih postupaka.

“U Ministarstvu smo svjesni tog problema i kroz Zakon o udomiteljstvu iz 2019. cilj je bio relaksirati te postupke i način na koji se može udomiti dijete. Cilj je kreiranje deinstitucionalizacije, odnosno djecu koja se nalaze u domovima deinstitucionalizirati u obitelji”, kazao je Aladrović.

Pritom je najavio da će u tom smjeru pokrenuti izmjene tog zakona “i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva”.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Pojasnio da je pod nelogičnostima mislio na stručne spreme i naknade koje nisu dovoljno poticajne za udomitelje, kao i procesne radnje koje otežavaju proces.

Vezano za posvajanja djece od strane istospolnih parova Aladrović je kazao da je to pitanje o kojem će se provesti šira javna rasprava i u kojem će i svjetonazorski modeli i društvena klima određivati koji će biti smjer razvoja našeg društva.

“Interes djeteta je na prvom mjestu i tako će biti u sustavu socijalne skrbi”, poručio je.

Aladrović je rekao da su na sastanku s inicijativom moramovamnestoreci razgovarali o možebitnim zakonskim izmjenama i potrebnim procesnim izmjenama u samom sustavu socijalne skrbi, kao i o budućoj suradnji u svim zakonskim izmjenama i idejama koje će razmatrati u budućem vremenu.

“Primarni interes kao Ministarstva i Vlade su korisničke skupine, u ovom konkretnom slučaju – djeca i na tome ćemo fokusirati rad u slijedećem razdoblju”, istaknuo je ministar i dodao da su dobrodošli svi dobronamjerni, konstruktivni i oni koji žele pomoći te pozitivne promjene.

Predstavnica inicijative moramovamnestoreci Marta Divjak kazala je kako je njena kolegica Antonija Skender udomljena, a ona je posvojena. Pokrenuli su tu inicijativu da bi senzibilizirali javnost za probleme udomljene i posvojene djece.

Divjak je kazala da su na sastanku iznijeli devet točaka te da je premijer Plenković kazao kako će se ministar o njima očitovati u roku od tri tjedna.

Ubrzati posvojenje, ustrojiti obiteljski sud, poticati udomiteljstvo

Među postavljenim točkama izdvojila je one oko ubrzavanja posvajanja, ustroja obiteljskog suda koji bi se bavio interesima djece te poticanje udomiteljstva.

“S ovog sastanka definitivno izlazimo s jako puno očekivanja i puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će izdržati da do kraja provede reformu socijalnog sustava”, rekla je Skender.

Vezano za slučaj tragično umrle dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške istaknula je kako ne mogu pretpostavljati što je pošlo po krivu jer nemaju podatke o tome kakve je uvjete trebala ispuniti biološka obitelj.

“Ali, svakako nije poticajno da se dijete izuzima iz udomiteljske obitelji u kojoj se dobro osjeća i jedinu poznaje te stavlja u biološku obitelj ‘srednjeg rizika'”, poručila je.

 

Aladrović: Odgovornost leži na svima nama

Aladrović je ranije danas rekao da u slučaju tragično umrle dvoipolgodišnje djevojčice postoji dio i njegove odgovornosti, ali je potrebno identificirati one koji imaju veći i manji intenzitet odgovornosti.

Ministar Aladrović je nakon sastanka s predsjednikom Komore socijalnih radnika i predsjednicom Hrvatske psihološke komore ustvrdio da odgovornost leži na svima i sigurno postoji i dio njegove vlastite odgovornosti.

“Odgovornost leži na svima nama. Postoji sigurno i dio moje vlastite odgovornosti, kao i odgovornosti sustava od najniže do najviše razine. Treba identificirati one koji imaju veći intenzitet i manji intenzitet odgovornosti”, rekao je.

Postoje, ustvrdio je, ljudi koji svoj posao obavljaju odgovorno, ažurno i kvalitetno i na koje građani i sustav mogu biti ponosni.

“Ali očito postoje i oni koji tako ne pristupaju poslu”, dodao je.

Ministar je poručio da je ove koji “neažurno rade svoj posao” ili koji “ne zaslužuju da sustav stoji iza njih” potrebno identificirati i “zahvaliti im se na dosadašnjoj suradnji”. “Govorim i općenito i vezano uz ovaj slučaj”, istaknuo je Aladrović.

 

Kazao je kako su svjesni da ima strukturnih problema te da će mijenjati zakone o socijalnoj skrbi i o udomiteljstvu, kao i cijeli niz zakonskih propisa.

Upravo su, naglasio je teme sastanka s najvažniji partnerima u sustavu socijalne skrbi bile nadzor i poboljšanje sustava koji je porozan i treba ga unaprijediti u interesu nejnezaštićenijih – djece.

Izvor: Vlada

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Top Tema

Prilikom rasprave na 38. sjednici Odbora za obranu, zastupnik Rajko Ostojić u svojstvu člana istoimenog Odbora osvrnuo se na neprimjerena i zabranjena iznošenja zdravstvenog...

Politika

Hrvatski sabor je novu, 19. sjednicu započeo aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovorili na 40 zastupničkih pitanja. Bradleyi...