Connect with us

Upišite traženi pojam

Herman i Bakić u Dnevniku HTV-a Foto: HRT / HTV

Top Tema

Mislav Herman: Odgovorno tvrdim da prostora za manji porez na dohodak ima, a na čelnicima Grada Zagreba je da nađu način da omoguće građanima da imaju veće plaće

Zbog ukidanja prireza zagrebačka gradska vlast odlučila se za vraćanje poreza na dohodak na maksimalnu razinu od 35,4% te povećanje paušala za iznajmljivače apartmana na 200 eura po krevetu. O toj i drugim aktualnim zagrebačkim temama u jučerašnjem Dnevniku HTV-a sučelili su se zastupnici u Gradskoj skupštini Damir Bakić (Možemo!) i Mislav Herman (HDZ).

– Porezni paket, kako ga je Vlada zamislila podrazumijeva – ukidanje prireza, smanjenje porezne osnovice i povišenje praga za primjenu najviše stope poreza. Sve to zajedno je prihod lokalne zajednice i gubitak lokalne zajednice je značajan. Procjenjujemo da će on u idućoj godini iznositi preko 200 milijuna eura, kazao je Damir Bakić.

Potvrdio je kako o točnim iznosima treba sačekati konačni prijedlog zakona koji će u Saboru biti usvojen vjerojatno u rujnu ili listopadu. Podsjetio je na izjavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je zagrebačka vlast u neku ruku prisiljena podići stope poreza na dohodak na maksimum – jer to ustvari znači “vraćanje prireza”.

Mislav Herman kazao je kako ovaj put “nije dobar put” te kazao kako je smisao Vladine mini porezne reforme – povećanje neto osobnog dohotka građanima Zagreba. Dodao je kako su od 2021. do 2022. prihodi Grada Zagreba iz državne riznice povećali za 133 milijuna eura.

– Od 2017. do 2022. prihodi Grada Zagreba od poreza, zahvaljujući Vladi RH i većim plaćama – povećali za čak 40 posto. Odgovorno tvrdim da prostora za manji porez na dohodak ima, a na čelnicima Grada Zagreba je da nađu način da omoguće građanima da imaju veće plaće, kazao je Herman.

Smatra da za to ima prostora na rashodovnoj strani “na nivou Grada i na nivou Holdinga”. Bakić je odgovorio da je “budući gubitak od 200 milijuna eura na prihodovnoj strani – viši od dvomjesečnog redovnog prihoda Grada”.

– S 340 ustanova kojima upravljamo, s troškovima koji rastu – to ne možemo podnijeti. Što je alternativa? Povećanje cijene komunalnih usluga? Povećanje cijene vrtića? Povećanje cijene prijevoza?, obratio se Hermanu te poručio “Mi tome sigurno nećemo pribjeći jer to znači daljnju spiralu inflacije i nije pravedno”.

Herman je to pozdravio i podsjetio kako je bilo najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu. Bakić mu je odgovorio kako ništa u Zagrebu nije poskupjelo. Ponovio je da su prihodi porasli 133 miljuna eura od 2021. do 2022, na što ga je Bakić upitao: “Jesu li plaće odgajatelja iste i materijalni troškovi?”

Komentirajući najavljeno povećanje paušala za iznajmljivače apartmana na 200 eura po krevetu Herman je kazao kako se radi o velikom povećanju. 

– Nadam se da je gradska vlast napravila analizu kojom bi potkrijepila povećanje za pet puta. Kad vidimo brojke onda ćemo moći reći više. Budući da ćemo o tome glasovati, očekujem neke brojke, kazao je Herman.

Bakić je komentirao veliki rast cijene najma stanova u Zagrebu, kao i kvadrata stanova. Izrazio je nadu da će povećanje paušala potaknuti dugoročni najam i odustajanje od turizma.

– Ovo je jedno potpuno odvojeno pitanje. Smatramo da je ovo apsolutno pravedno i u javnom interesu. Porez na kratkoročni turistički najam je nekoliko puta manji od poreza na dugoročno iznajmljivanje. To ih destimulira i smanjuje povećava potražnju za stanovima za dugoročni najam. Pogledajte samo pritisak studenata na studentske domove. Smanjena je ponuda, posao s kratkoročnim najmom je visokoprofitabilan i generira rast cijena dugoročnog najma, upozorio je Bakić.

Za nepokošene travnjake i granje na površinama u Zagrebu, kazao je Mislav Herman – odgovoran je gradonačelnik Zagreba i gradska uprava jer je od nevremena prošlo više od 40 dana. Iznio je informaciju da će za posao raščišćavanja biti angažirana vanjska tvrtka.

– Smatramo da je nedopustivo da se Zagreb sa svojom zaraslošću uspoređuje s Pripjatom, Černobilom i Amazonom i da se zbija toliko šala na javnim mrežama. Smatramo da je za to kriv aktivizam i ideologija koja je došla na prvo mjesto, kazao je.

– Točno je da je došlo do kašnjenja i točno je da se radi punim kapacitetom. Radnici rade do zakonske granice prekovremenih sati i rade u teškim uvjetima. Točno je i da je Grad angažirao kooperante da bi se rad intnzivirao. I taj će se posao napraviti, kazao je Bakić podsjetivši da je Zagreb doživio nezapamćenu oluju koja je rezultirala jednom žrtvom i 10 tisuća polomljenih stabala, od kojih je više od četvrtine bilo iščupano s korijenom.

Naglasio je kako zakonske procedure nisu dopustile ranije zapošljavanje kooperanata.

– Mislim da je vrhunac prezira i cinizma okretati glavu od toga što se dogodilo i što se poduzelo i koristiti travu za difamaciju Gradske uprave, kazao je Bakić.

Grad Zagreb je dobar model što platforma Možemo! može, odgovorio je Herman.

Video cijelog gostovanja poslušajte na linku .

izvor: hrt.hr

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....