Connect with us

Upišite traženi pojam

Ivan Celjak

Top Tema

INTERVJU IVAN CELJAK: Vlada RH na području SMŽ provodi do sada najveće infrastrukturne projekte od osnutka jedinica regionalne samouprave

Iako po vokaciji pravnik, najmlađi hrvatski župan, Ivan Celjak (HDZ) rješavanjem teške financijske situacije koju je zatekao prije dvije godine preuzimanjem Sisačko-moslavačke županije – u svega šest mjeseci uspio je sanirati proračunski manjak čime je dokazao da jednako dobro upravlja i financijama.

Što je sve posvećenim i aktivnim pristupom u sinergiji s resornim ministarstvima i uz svesrdnu podršku Vlade RH učinjeno u cilju potpune revitalizacije ove brojnim nedaćama pogođene županije, a što se tek namjerava učiniti – doznajte u nastavku razgovora sa županom.

Sisačko-moslavačka županija je u posljednje dvije godine nesumnjivo najviše ugrožena raznim elementarnim nepogodama koje su doslovno životno i materijalno ozbiljno narušile sigurnost stanovnika, a pored spomenutog, suočavate se i s posljedicama demografske krize. Kako se nosite sa svim navedenim te je li vam u rješavanju svih nedaća bila dostatna pomoć države?

Sigurno će se svaki stanovnik Sisačko-moslavačke županije složiti s konstatacijom kojom počinjete ovo pitanje. Da, činjenica je da nas različite nedaće, nepogode, katastrofe nisu zaobišle. Naša javnost dobro zna koliko je velik teret ovo područje podnijelo u vrijeme obrane i oslobađanja Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Žrtve su bile najveće u onom najdragocjenijem, životima stanovnika koji su nas prerano napustili, imali smo velike materijalne štete i na infrastrukturi, u poljoprivredi, gospodarstvu, povezanosti s ostatkom Hrvatske. Neka su područja ostala prazna, izašli smo iz rata s ogromnim „minskim zagađenjem“ naših poljoprivrednih i šumskih površina.

Veliki su izazovi zahvatili i strukturu gospodarstva, posebno u dijelu većih industrijskih postrojenja. Uz katastrofalni potres, a ne smijemo zaboraviti ni svjetske izazove, pandemiju korona virusa, koja se, odrazila i na život u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mi u našoj županiji ne bježimo od odgovornosti, ne ignoriramo izazove, nego se s njima, uz veliku i važnu pomoć Vlade Republike Hrvatske, uspješno nosimo. Štoviše, ovu smo situaciju nakon potresa odlučili iskoristiti kao priliku za pravi početak. Vlada RH na području SMŽ provodi do sada najveće infrastrukturne projekte od osnutka jedinica regionalne samouprave. Najveći su dovršetak autoceste do Siska i novi most na rijeci Odri.

Prihvaćena je naša inicijativa prema Vladi za dodjelom 40 milijuna kuna, usmjerenih za obnovu objekata koje koriste naši heroji u miru, naši vatrogasci. Nikad veća pomoć nije upućena županijskom vatrogastvu. Moram ovdje posebno naglasiti kako nas vodi želja za dobrobiti i razvojem svih dijelova Županije. Ne postoje područja manjeg interesa, ni krajevi „daleko od srca i očiju“. Primjerice, Sisačko-moslavačka županija, prepoznajući potrebu i težnju mještana za uređenjem ceste koja vodi od mjesta Svinjičko do državne prometnice D-36 u Brezovici, ceste koja je nužna za opstanak i razvoj brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Donje Posavine te koja je najbrža veza Donje Posavine s većim gradovima na području županije, zatražila je od Grada Siska suglasnost za uređenje te ceste. Uz pribavljenu suglasnost, Sisačko-moslavačka županija dobila je mogućnost sanirati i modernizirati ovu cestu koja će poboljšati prometnu povezanost Donje Posavine s ostatkom županije, ali i značajno doprinijeti unapređenju i razvoju gospodarskih aktivnosti te kvaliteti života stanovnika cijele Donje Posavine.

Kada očekujete da će Banovina doći u fazu da joj neće biti potreban ovakav vid pomoći?

Banovina je područje koje zahtijeva posebnu pozornost Hrvatske. Potres koji je upravo na ovom području pokazao svu svoju razornu moć, štete koje je uzrokovao, izravne i posljedične, obvezao je sve nas da ovom kraju pružimo priliku za oporavak i napredak. Po projektima koje provodimo jasno se vidi da ćemo ovu priliku i iskoristiti. Otkako sam, zajedno sa svojim timom, preuzeo odgovornost za upravljanje Sisačko-moslavačkom županijom, vodimo se ciljem da se nećemo zadovoljiti obnovom, vraćanjem na stanje prije potresa, nego ćemo, zajedno sa Vladom RH, stanje unaprijediti, poboljšati. Na taj način nudimo i dio odgovora na vaše prvo pitanje, demografsku obnovu. Ako želimo da ljudi ovdje žive i rade, zasnivaju obitelji i ostaju generacijama na ovom prostoru, da nam i drugi dolaze, onda im za to moramo dati ozbiljne razloge, u svim područjima i u gospodarstvu, zdravstvu, kulturi, obrazovanju, društvenom životu…A upravo na tom su tragu svi naši projekti, njih preko 200 koje smo pokrenuli.

U kojoj mjeri se ubrzala obnova u potresu srušenim objektima nakon promjene na čelu resornog ministarstva?

Vidi se promjena u dinamici te aktivnostima na terenu. Nije ovdje riječ o rješenjima nametnutim iz nekog dalekog ureda. Potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić ovdje je stalno fizički prisutan i osluškuje stvarne subjekte obnove i ne ignorira prijedloge. Navest ću vam samo jedan primjer, našu inicijativu za gradnjom višestambenih zgrada, ministar je objeručke prihvatio i pokrenuo njenu realizaciju. Izmjenom zakona prije 4 mjeseca Županija je dobila i nove ovlasti, možemo se uključiti u proces obnove na načine koji nam nisu bili dostupni. Mi smo pokrenuli obnovu ili je već završili, svih zgrada i objekata koji su u našoj nadležnosti, a sad imamo i ovlasti izravno pomoći u dijelu privremenog smještaja. Naime, novim zakonom omogućeno nam je da gradimo stambene jedinice, a koje će po prestanku potrebe za privremenim smještajem postati depandanse za naše umirovljenike. U samo mjesec i pol u županijskom naselju Banovi dvori u Glini izgradili smo čak 20 kuća. Započeli su radovi izgradnje i na županijskom naselju Petrinia u Petrinji a uskoro kreće i izgradnja naselja Zelenjak u Sisku.

Teško je uopće nabrojati koliko ste hvalevrijednih projekata pokrenuli i realizirali u kratkom roku – spomenite nam određene, kao i sve one koje kanite dovršiti u narednom periodu.

Pokrenuti su projekti na koje se čekalo nekoliko desetaka godina. Gradimo potpuno novi kompleks bolnica, proširujemo zdravstvene djelatnosti, kupili smo novu vrhunsku, modernu opremu u vrijednosti od 7,7 milijuna eura, kakvu nikad zdravstveni sustav u SMŽ nije imao, gradimo nove domove za starije osobe, poput onog u Kutini, kojeg je županijska uprava realizirala vlastitim sredstvima već u prvoj polovici mandata.

obnovljen Dom za starije osobe u Sisku

Tu je i proširenje smještajnih kapaciteta postojećih domova za starije osobe u Sisku i Petrinji, proširenje usluge pokretanjem dnevnih centara za starije osobe, poput onoga u Novskoj, dostupnost fizikalne terapije, prevencije, savjetovanja o zdravstvenom stanju pacijenata. Poboljšavaju se uvjeti postojećeg smještaja i provode najveća ulaganja u posljednjih 30 godina.
Izborili smo povećanje decentraliziranih sredstava za naše bolnice, prvi put u povijesti.

obnova zgrade Nove interne

Nakon 50 godina grade se posve novi kompleksi županijske bolnice, koji će biti povezani toplim hodnicima, nešto što naši pacijenti nikad nisu imali.

Veliki su pomaci na bolje ostvareni i u području obrazovanja. Škole kojima je osnivač Županija opremljene su i imaju jako dobre uvjete za održavanje nastave, a po dovršetku radova na brojnim gradilištima, opreme i modernizacije, njihovi će uvjeti biti među najboljima u Hrvatskoj.

Učenički dom
Učenički dom


Završena je energetska obnova škola u Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu i Popovači.
Najveća ulaganja u povijesti stižu i na Glinsko područje, Dom za starije osobe, Dom zdravlja SMŽ u Glini, saniranje i gradnja cesta, gradnja ili obnova mostova, saniranje klizišta, uređenja škola i brojna druga.

rekonstrukcija zgrade bivše domobranske vojarne u sisačkoj Lađarskoj ulici gdje će se smjestiti budući Regionalni centar kompetentnosti (RCK) za područje strojarstva i elektrotehnike

Petrinjsko područje, također teško stradalo u potresu, područje je isto tako velikih ulaganja. Petrinjci će dobiti novu bolnicu, novi Dom zdravlja, obnovljen Dom za starije osobe s proširenim kapacitetima, novouređen Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja, novouređenu zgradu Kulturno-povijesnog centra SMŽ. U samom središtu Petrinje, sanirane i izgrađene ceste na koje se čekalo godinama. Završena je energetska obnova OŠ Mate Lovraka.

Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije

Otvorili smo edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ, omogućili posve novu turističku ponudu u Petrinji.

A ono ključno nakon obnove, Petrinja će imati čak dvije nove školske sportske dvorane i dvije zgrade škole više.

Udovoljeno je i zahtjevima stanovnika Općine Gvozd, koji su tražili uređenje sportskog igrališta, djeci ove općine izgradili smo čak tri igrališta.

Stanovnici starije životne dobi općina Majur, Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Dubica, Dvor, kao i grada Hrvatska Kostajnica imaju dostupnu fizikalnu terapiju i besplatan prijevoz do nje. Najveća ulaganja vrše se i na području Siska, administrativnog središta SMŽ, gdje je Županija morala u potpunosti preuzeti brigu o Siščanima.

Županijska je skupština prihvatila i sve moje prijedloge za cjelovitu obnovu zgrada javne namjene: Odjela za patologiju i citologiju te Odjela za psihijatriju i Odjela za bolničku ljekarnu OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, ambulanti Caprag, Sunja i Dvor Doma zdravlja SMŽ, kurije Oberhofer-Hangi u Čigoću, Kulturno-povijesnog centra SMŽ u Kratečkom i zgrade Čuvaonice Kulturno-povijesnog centra SMŽ.

Donesena je i odluka za adaptaciju i opremanje stacionarnih objekata NPB Popovača radi djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije u Ravniku.

Pokrenuli smo projekt „Županijski prijevoz za sve“ o sufinanciranju karte za autobuse na linijama na području SMŽ. Uz sufinanciranje Županije, te gradova i općina, putnici u javnom autobusnom prijevozu mogu kupiti mjesečnu voznu kartu za samo 2 €. Na ovaj način će tijekom 2023. i 2024. godine svim stanovnicima SMŽ biti omogućeno neograničeno korištenje javnog cestovnog prijevoza na području Županije.

Prihvaćeni su i projekti gradnje županijskih naselja: Zelenjak u Sisku, Petrinia u Petrinji i Banovi dvori u Glini, s ciljem zbrinjavanja ljudi koji su nakon potresa privremeno smješteni u mobilnim stambenim jedinicama, a koji će po prestanku potrebe za privremenim smještajem postati umirovljenička naselja, jedinstvena u Hrvatskoj.

Sisačko-moslavačka županija je postala ključno operativno tijelo i pokretač razvoja u gradovima i općinama. Preko 200 projekata pokrenutih i dio već realiziranih u samo dvije godine mandata, dobar su pokazatelj kakvim se smjerom snažno i neumorno krećemo. Dajemo maksimum i u području obnove i revitalizacije te koristimo svaku priliku za razvoj koji je ovaj naš lijepi i izazovima opterećen kraj sada napokon dobio. Građani to prepoznaju i zajedničkim snagama čvrsto dalje idemo tim smjerom.

Povezane vijesti

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori