Connect with us

Upišite traženi pojam

Varaždin, 20.2.2017. - HDZ grada Varaždina i Varaždinske županije proslavio je 27. obljetnicu osnutka u Areni Varaždin. Na slici Andrej Plenković i Damir Habijan. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Politika

Habijan: Vlada će u 100-postotnom iznosu platiti trošak zbrinjavanja bala što znači da se Grad Varaždin ne mora zaduživati, niti na bilo koji drugi način opteretiti gradski proračun na dugi niz godina, što bi sigurno utjecalo na njegov razvoj jer bi bili limitirani u provođenju ostalih investicija

Aktualna politička situacija u Varaždinu, odnosno poskupljenja dječjih vrtića i komunalne naknade te povećanje stope poreza na dohodak, bile su teme konferencije za novinare koju je u petak sazvao predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Varaždina Damir Habijan, a novinarima se obratio i predsjednik Županijske organizacije stranke i župan Anđelko Stričak, prenose Varaždinske vijesti.

– U zadnjih nekoliko mjeseci unatoč jednome što govorimo na nacionalnoj razini i unatoč nacionalnoj politici Vlade koja doista radi sve da u vremenu povećane stope inflacije, energetske, socijalne i gospodarske krize, rata radi sve kako bi građanima u što većoj mjeri smanjila pritisak i smanjila udar na standard građana za razliku od  toga u Gradu Varaždinu kao da se trude i natječu na koji način će životni standard građana učiniti težim – kazao je Habijan.

Govoreći o povećanju cijene u dječjim vrtićima, naglasio je da je to veliki teret za mlade obitelji koje imaju jedno, dvoje, troje i više djece te obitelji s djecom s teškoćama u razvoju.

– Povući ću paralelu s nacionalnom razinom jer smatram da je važno pokazati što radi Vlada, a što s druge strane radi SDP na lokalnoj razini. Vlada je gotovo 2 milijarde eura uložila i uložit će u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. U prvih sedam godina mandata Vlade 14 je dječjih vrtića dograđeno, rekonstruirano i izgrađeno nakon 40 godina u Varaždinu je dobiven novi vrtić.

Isto tako, u narednoj fazi još 14 vrtića na području Varaždinske županije bit će rekonstruirano ili izgrađeno – istaknuo je.

– U vezi onog najnovijeg poskupljenja komunalne naknade koja se povećava za 25 posto, podsjetit ću na 2018. godinu kada je SDP bio u oporbi i kada su se protivili takvom poskupljenju i smatrali da to nije potrebno. Sada kada su na vlasti čine nešto suprotno, a tu je i porez na dohodak. Stopa se povećava na 22, odnosno na 33 posto i ako gledamo povećanje postotnog boda na komunalnu naknadu i povećanje stope poreza na dohodak, unatoč mjerama Vlade i šestoj u nizu poreznoj reformi koja je išla u smjeru da se koliko-toliko plaće građana povećaju, ovim mjerama aktualne gradske vlasti građani će dobiti manje. Unatoč tome što Bosilj kaže da velika većina građana ovo povećanje stope poreza na dohodak neće osjetiti, s druge strane 25-postotno povećanje komunalne naknade će poništiti bilo kakav efekt nacionalne politike ili onih mjera koje providi naša vlada – kazao je Habijan.

Spomenuo je i paušalni porez po krevetu koji je dosad bio 30-ak eura, a sada raste na 150 eura, odnosno 600 posto, što je, prema njegovim riječima, još jedan pokazatelj da aktualna SDP-ova gradska vlast osim povećanja bilo koje usluge ili porezne stope ili osnovice nema nikakve druge politike.

– Svi znamo i problem kućanske rampe o kojem se, kao i o balama, govori jako dugo. Postojalo je jedno rješenje, ali to je poništeno i krenulo se u nešto novo i koliko znam, nije se ništa poduzelo, unatoč tome što je ministar Oleg Butkovioć još lani rekao da Vlada RH i resorno ministarstvo apsolutno stoje na raspolaganju što se tiče financiranja projekta. Međutim, na potezu je Grad Varaždin koji, nažalost, očito nije sposoban niti to napraviti – rekao je predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Nezaobilazna tema – bale

Naravno, jedna od tema bile su i bale, problem koji traje 18 godina i koji je Habijan ocijenio najvećim problemom Varaždina, i ekološkim i zdravstveni, pa i gospodarskim.

– Bitno je naglasiti da će taj problem biti riješen, to nije preuzimanje zasluga, nego je to notorna činjenica, zahvaljujući Vladi, resornom ministarstvu i Fondu, vrlo jednostavno. Vlada će u 100-postotnom iznosu platiti trošak zbrinjavanja bala, dakle to je nacionalna razina i nema nikakve veze s lokalnom razinom. To znači da niti se Grad ne mora zadužiti, dizati kredit, ni izdavati obveznice, niti na bilo koji drugi način opteretiti gradski proračun na 10, 15 ili 20 godina, što bi sigurno utjecalo na razvoj grada jer naravno da ste onda limitirani u provođenju nekih drugih investicija. Dakle Grad Varaždin nema ni centa ni eura troška u ovom postupku sve preuzima Vlada Republike Hrvatske koju vodi, i to se ne treba libiti reći, HDZ – naglasio je Habijan.

Dodao je da je bitno  da građani shvate da „mantra koja često dolazi od strane SDP-a da netko njih koči, da je netko drugi kriv što se na gradilištu ništa ne događa, da dižu cijene, da dižu komunalne usluge zato što netko gore u Zagrebu nešto dobro ne radi, apsolutno ne stoji”.

– S jedne strane imate jasan program Vlade, imate jasne mjere koje Vlada poduzima, a s druge strane dijametralno suprotno se nešto događa u Gradu Varaždinu unatoč tim mjerama. Prema tome, problem je očito ovdje u Gradu Varaždinu, problem je ili kod gradonačelnika i zamjenika koji očito nisu dorasli svom poslu, ne razumiju politiku ili ne razumiju kako voditi ovaj grad, unatoč tome što nemaju nikakvih opstrukcija, budući da imaju apsolutnu većinu u Gradu Varaždinu – rekao je Habijan.

Kako je istaknuo, postupci SDP-a na nacionalnoj i na lokalnoj razini pokazuju nedosljednost u vođenju grada i njihovo licemjerje, a osvrnuo se i na priopćenje gradonačelnika Bosilja vezano uz Balon II u Graberju.

– Bosilj je na vrlo ružan način napao jednog sportskog djelatnika za kojeg smatram da apsolutno nije u politici, koji je lišen politike, koji jedino brine o svom klubu, o svojim sportašima i tu ima dosta velikih uspjeha, i čak tu je gradonačelnik uspio povući politiku. Prema tome, očito gradonačelnik Bosilj jedino što može je optuživati druge, neću reći plakati, ali jedino što zna reći je da je netko drugi kriv ako on sam u nečemu nije uspješan i to je potpuno kriva poruka i potpuno kriva politika – zaključio je Habijan.

Nakon Habijana, novinarima se obratio i predsjednik ŽO HDZ-a Anđelko Stričak.

– Dok Vlada poduzima sve da se ublaže štetne posljedice od korona virusa do rasta cijena energenata, za što je Vlada svojim mjerama osigurala 6,8 milijardi eura i samim time sačuvala radna mjesta, a sada kod rasta cijene energenata, da te cijene ne rastu, da računi naših građana ne narastu i do 300 posto, gradska većina u Varaždinu poduzima sve da našim građanima bude što gore. U našoj županiji nijednoj općini ni gradu nije palo na pamet da sada u ovim vremenima dižu cijene, to je palo na pamet samo gradonačelniku Bosilju, njegovom zamjeniku Markoviću i SDP-ovcima. To nije problem samo grada Varaždina nego svih sredina koje vode SDP-ovci – poručio je Stričak.

Vladu RH ne interesira tko je gdje na vlasti, već da Vlada rješava probleme

Povećanje cijena, odnosno naknada, bile su teme i novinarskih pitanja na koja su odgovarali Stričak i Habijan koji je istaknuo da ako 30 milijuna eura daje država i Grad Varaždin nema trošak bilo kakvih anuiteta i rata kamata, nego je taj dio u proračunu apsolutno slobodan, ta sredstva treba iskoristiti za to da se ostave cijene usluga na razini na kojoj jesu.

– Ja ne vidim potrebu zašto mi dižemo cijene, sve mi to zvuči prilično neuvjerljivo. S druge strane, u ovom paketu u vrijednosti od 7,2 milijarde eura, moramo biti svjesni da državna razina financira i ustanove, od vrtića, škola, muzeja, bolnica, prema tome niti tu ne vidim osnove da se ta stavka u gradskom proračunu ili bilo kojoj jedinici lokalne područne samouprave povećava. Ako sredine poput Dubrovnika, Velike Gorice, bilo koje općine i drugih gradova u Varaždinskoj županiji nemaju tu potrebu da povećavaju cijene i nemaju manjak u prihodima, ja ne vidim kako to jedino Grad Varaždin ima, unatoč dizanju cijena cijelog segmenta usluga. Ili ne znaju dobro planirati, ili su nesposobni, pa se onda nadam da će građani grada Varaždina to znati vrednovati – rekao je Habijan.

Na novinarsko pitanje kako to da Vlada sada u 100-postotnom iznosu rješava problem bala i zašto to nije bilo moguće u proteklih 18 godina, čak ni onda kada je u prošlom mandatu HDZ bio u koaliciji s Čehokom, Habijan je odgovorio da je bilo ranije nekih razgovora, ali i prijepora, što je sve rezultiralo ostavkom jedne ministrice.

– Očito su u pitanju bili različiti osobni interesi, a ne interesi da se ovaj problem riješi. Mislim da ovim potezom i unatoč tome što SDP 2018. i 2019. godine kada smo župan i ja rekli da ćemo to riješiti na način da obuhvatimo sve sudske postupke i bale, nazvavši to integralnom nagodbom. Znate što se nakon toga događalo, kako se ponašao SDP – Bosilj, Marković i Vupora, što su sve gurali na Korzu, udružili se s ekipom iz Budimo grad, proveli podizanje tužbi i kaznenih prijava. Pričalo se da će USKOK doći i sve nas odvesti. Ja sam sam sebi postavio pitanje, da li želim imati posla, doslovno s budalama, jer sam ušao u gradsko vijeće u ulozi predsjednika, ne da bi meni bilo bolje ili gore, nego jer sam želio nešto riješiti. U takvoj atmosferi riješiti bilo što, ne znam tko bi u Zagrebu bilo što želio pomoći u takvoj atmosferi linča – rekao je Habijan.

Dodao je da je rješavanje problema bala dokaz da Vladu RH ne interesira tko je gdje na vlasti, već da Vlada rješava probleme.

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....

Vijesti

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je danas dogovor o četverodnevnom prekidu vatre u Gazi te istaknuo kako je važno spriječiti prelijevanje sukoba...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori