Connect with us

Upišite traženi pojam

Top Tema

Zahvaljujući donaciji Vlade Republike Hrvatske, UNICEF je nabavio 50 generatora za ukrajinske škole i bolnice

Ministar Grlić Radman danas je u radnoj posjeti Ukrajini gdje je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmytrom Kulebom.

Hrvatski šef diplomacije ponovo je istaknuo nepokolebljivu potporu Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva tijekom Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, ministar je, također, istaknuo važnost dijeljenja iskustava s Ukrajinom. Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune europske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći.

“Hrvatska je svjesna važnosti razminiranja kao preduvjeta za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svijet, uključujući i najranjivije države. Stoga vjerujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svjetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprinijeti tom cilju. U kontekstu moguće svjetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje“, naglasio je ministar.

Ministar Kuleba zahvalio je Hrvatskoj na solidarnosti s ukrajinskim narodom i pomoći koju je pružila od prvoga dana. “Ukrajina osjeća potporu i pomoć Republike Hrvatske. Naše dvije zemlje ne vežu samo odlični međuvladini odnosi, već i prijateljski odnosi naših naroda. Ukrajina prepoznaje Hrvatsku kao ključnog partnera za proces razminiranja”, naglasio je ministar Kuleba.

Ministar Grlić Radman je potom sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Yevhenom Perebyinisom kod “Zida sjećanja” odao počast hrabrim braniteljima, koji su dali svoje živote za obranu Ukrajine i njenih vrijednosti.

Ministar Grlić Radman je u okviru radnog posjeta Ukrajini posjetio Hostomelj, gdje je nazočio primopredaji generatora, koji su osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s Uredom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za Hrvatsku.

Vlada RH donirala je milijun eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini. Zahvaljujući donaciji Hrvatske, UNICEF je nabavio 50 generatora i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka, koji je danas ministar Grlić Radman posjetio. Navedeni generatori predstavljaju vitalnu infrastrukturu te će značajno unaprijediti uvjete života lokalnog stanovništva. Njihova instalacija omogućit će pristup neophodnoj električnoj energiji, koja je od izuzetne važnosti za funkcioniranje osnovnih usluga poput obrazovnih institucija i drugih društvenih objekata. Uz predanost unaprjeđenju obrazovanja i dobrobiti djece diljem svijeta, Vlada RH će, također, u suradnji s organizacijom CARITAS, osigurati sredstva za opremanje navedenog vrtića Veselka. „Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima”, zaključio je ministar.

U delegaciji su također bili i predsjednica udruge “Hrvatska pomaže” Đurđa Adlešić, Damir Trut, Mate Granić i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Povezane vijesti

Vijesti

Iako novi ministar obrane Ivan Anušić pokušava uvjeriti javnost kako je predstavniku ZTC-a obećao da neće dopustiti da protupožarna sezona bude dovedena u pitanje,...

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...