Connect with us

Upišite traženi pojam

Top Tema

Vlada RH na Jadranskoj je turneji danas dodijelila ugovore u vrijednosti gotovo 10 milijuna eura

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je u Benkovcu uručio 42 ugovora korisnicima Zadarske županije iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške regionalnom razvoju, Sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini, te Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, u ukupnom iznosu od 7,2 milijuna eura.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je ministru Erliću na vrijednim ugovorima te istaknuo da su korisnici u Županiji, uz postojeće projekte, spremni za daljnje korištenje izdašnih financijskih sredstava koje nova EU omotnica donosi u razdoblju koje slijedi.

„Trenutno realiziramo veliki broj ugovora kojima ćemo nastaviti razvijati naš kraj i podizati kvalitetu života naših sugrađana. Svima ćemo držati leđa tijekom završetka realizacije postojećih projekata i budućeg planiranja kapitalnih projekata za razvoj županije. Siguran sam da ćemo u nadolazećoj omotnici realizirati nove važne projekte kojima ćemo nastaviti ići ukorak s regijama kojima civilizacijski i pripadamo – onim najrazvijenijima u Europi“, zaključio je župan Longin.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je da vrijednost ovih ugovora najbolje pokazuje trajnu brigu Vlade prema slabije razvijenim područjima i područjima s razvojnim izazovima, poput udaljenih područja i zaleđa.

Vlada se pokazala kao partner jedinica lokalne samouprave, a kroz programe Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU koji su u ovoj godini veći nego ikada prije, kontinuirano osigurava podršku ujednačenom razvoju svih krajeva Hrvatske.

“Nismo slučajno odabrali Benkovac danas za dodjelu ovih ugovora, već zato što je Grad Benkovac redovan korisnik svih programa Ministarstva te je samo danas dobitnik 6 ugovora. Isto tako, Benkovac simbolizira ono što radimo kroz politiku regionalnog razvoja, a to je da podupiremo područja u zaleđu kroz razne investicije u prometnu, komunalnu, društvenu i drugu infrastrukturu koji podižu standard i kvalitetu života na ovim prostorima. To je naša kontinuirana preokupacija i kao nikad dosad vezali smo sredstva EU fondova za područja s razvojnim potencijalom – Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar, Banovinu, Slavoniju, Baranju i Srijem, otoke i sjever Hrvatske.”

Premijer Andrej Plenković na krajnjem se jugu sastao s predstavnicima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Istaknuo je kako su kroz razne projekte ‘jugu Hrvatske omogućili ravnopravni status koji godinama zbog prometne izoliranosti nije imao’. Rekao je među ostalim kako se dosada tijekom mandata ove Vlade, kroz suradnju s Gradom Dubrovnikom i DNŽ uložilo više od milijardu eura europskih sredstava.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako su na sastanku razgovarali o ‘uspješnom povratku na turističke staze prije pandemije’.

-Trenutno smo na 90 posto u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na prošlu godinu 20 je posto više noćenja. Zadovoljni smo s time, ostaje nam problem cijena koje mogu ugroziti buduću reputaciju destinacije – istaknuo je među ostalim. Također, bilo je govora i projektu Zračne luke Trebinje i ‘ponovnog svojatanja hrvatske i dubrovačke kulturne baštine, naših velikana’.

Premijer Andrej Plenković sastao se u Dubrovniku s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem. Foto HINA/Baldo Marunčić

Nakon sastanka je uslijedilo uručivanje 27 ugovora iz područja poticanja razvoja komunalnog gospodarstva, provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, podrške regionalnom razvoju te održivog razvoja lokalne zajednice.

Gradonačelniku Matu Frankoviću uručene odluke odnosno ugovori o sufinanciranju ukupne vrijednosti 935.361,76 eura te dva vrijedna ugovora o darovanju i ustupanju nekretnina. Između ostalog, uručena je Odluka o financiranju energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, ugovor o darovanju čestice nekretnine na otoku Lopudu na kojoj se nalazi DVD Lopud kao i ugovor o dodjeli na uporabu ljetnikovca Skočibuha.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gradonačelniku Frankoviću uručio je ugovore o dodjeli ljetnikovca Stjepović – Skočibuha na uporabu u svrhu smještaja zbirki i djelatnosti Dubrovačkih knjižnica na neodređeno vrijeme te ugovor o darovanju nekretnine na Lopudu površine 1032 m2 na kojoj se nalazi zgrada javne namjene koju koristi Dobrovoljno vatrogasno društvo Lopud te je od važnosti za Grad Dubrovnik kao jedinicu lokalne samouprave i kontinuirano djelovanje vatrogasne djelatnosti.

Odluku o financiranju energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, bespovratnim sredstvima u iznosu od 479.492,42 eura gradonačelniku Matu Frankoviću uručila je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Dubrovnik, 10.07.2023. (Hina) – Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Dubrovniku s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i nazočio dodjeli financijskih sredstava županiji, gradovima i općinama. Foto HINA/Baldo Marunčić

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta ‘Ugradnja sustava dizalica topline za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ gradonačelniku Frankoviću dodijelila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž. Riječ je o projektu za kojeg je, putem Javnog poziv prema Programu za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, odobreno dodatnih 109.316,81 eura, odnosno 50 posto iznosa kojeg je Grad trebao osigurati iz vlastitih sredstava. Naime, za ovaj projekt rekonstrukcije strojarnice gradskog bazena kojim će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, već su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 milijuna eura.

Državna tajnica Raguž po istom je Javnom pozivu uručila ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta ‘Nabava novih autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.’, direktoru Libertasa Franku Mekišiću, a kojim je osigurano 346.552,53 eura, što je također polovica iznosa kojeg je za realizaciju projekta Libertas bio dužan osigurati iz vlastitih izvora. Navedenim EU projektom, podsjetimo, nabavljeno je 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik, u vrijednosti gotovo 31 milijun kuna.

Povezane vijesti

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...