Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Top Tema

VESNA ŠKARE OŽBOLT SLUŽBENO PREDSTAVILA VIZIJU I TIM LJUDI S KOJIMA ULAZI U UTRKU ZA GRADONAČELNICU ZAGREBA!

Ovoga vikenda Vesna Škare Ožbolt održala je konferenciju za medije na kojoj je obznanila da na izbore za gradonačelnicu Grada Zagreba izlazi samostalno s timom mladih stručnjaka.

Kao pravnica, bivša zastupnica u Hrvatskom saboru, ministrica pravosuđa i savjetnica Predsjednika Republike za politička pitanja, prepoznatljivo je lice na političkoj sceni i nesumnjivo osoba s velikim iskustvom.

„Smatram da razvojni put Zagreba zaostaje za drugim europskim gradovima. Vizija je da Grad Zagreb bude u srednjoeuropskoj regiji mjesto regionalnog partnerskog i suradničkog okupljanja, inovativnog karaktera, prepoznatljiv kao poželjan i ugodan suputnik u životu svojih građana“, rekla je Škare Ožbolt.

Smatra da će Zagrebu podariti naprednu kvalitetu života kroz ostvarenje vizija infrastrukturnog, komunalnog, obrazovnog, sportskog, kulturnog i socijalnog karaktera.

Počivajući na vrijednostima izvrsnosti, inovativnosti, odgovornosti, uključivosti i humanosti, sukladno viziji Škare Ožbolt i njenog tima, Grad Zagreb će slijediti načela zelenog gospodarstva, pametnih gradova, inovacija te transfera tehnologija.

„Želim da Zagrepčani imaju kvalitetan život, bez opterećenja korupcijama i podobnim interesima. Zato želim koalirati sa samim građanima koji će biti moj najvažniji savez“, poručuje.

Program razvoja Grada podijelili su na dva cilja. Prvi čini prihodovnu stranu te se odnosi na rast bruto domaćeg proizvoda Grada Zagreba, dok drugi cilj čini glavninu rashodovne strane u svrhu poboljšanja kvalitete života građana.

Naveli su i niz mjera u ostvarivanju tih ciljeva: „Popis potrebnih mjera je dugačak, a počinje sanacijom Grada od posljedica potresa. Zagrepčani su se iselili iz centra, žive u iznajmljenim ili napuknutim stanovima, izloženi su divljanju cijena građevinskih radova, Zagreb je trenutno grad na štakama“, istaknula je Škare Ožbolt i napomenula kako je njezin prijedlog da Grad potpiše ugovore o suradnji s komercijalnim bankama koje bi omogućile povoljne kredite za građane u svrhu protupotresne obnove nekretnina.

Također se zalaže i da je građanima potrebno omogućiti dodatno beskamatno kreditiranje u visini 20 posto kredita na iznos potreban za obnovu koji bi građani mogli dobiti tako da kamatu subvencionira Grad Zagreb. Tako bi građani uložili dodatni novac u nekretnine ne samo u smjeru protupotresne obnove nego i dodatne renovacije nekretnina čime bi sebi i okolini podigli standard života.

Da država nije na vrijeme započela s pripremama za početak korištenja sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju štete uzrokovane potresom na konferenciji je konstatirala članica tima, arhitektica Gordana Domić te da je također važno je napomenuti da je rok za korištenje sredstava 18 mjeseci, i da se sredstva odnose na obnovu javnih objekata, ne na privatnu imovinu.

„Dragocjeno vrijeme smo potrošili na (mislim) 11 Nacrta zakona o obnovi, unatoč mogućnosti da obnovu započnemo u okvirima postojeće zakonske regulative (uz minornu dopunu istog) i donošenjem uredbe o financiranju. Uz sve navedeno u Zagrebu je trebalo osnovati Zavod za obnovu koji bi se stručno, profesionalno i naravno transparentno bavio obnovom. Kasnimo! Administracija i birokracija su postale bitnije od stručnog o čemu govori i podatak o samo 349 prijava štete. Bitno je naglasiti, kao poražavajuću činjenicu da konstrukcijska obnova još nije niti počela“, rekla je Domić.

U svrhu obnove bolnica, škola, zbrinjavanje osnovnih potreba stanovništva, osiguranje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturnog nasljeđa, infrastrukturi u energetskom sektoru, vodoopskrbi, upravljanju otpadnim vodama, obnovi telekomunikacija, prijevozu i drugim područjima života EK je doznačila Hrvatskoj 683,7 milijuna eura za obnovu Zagreba iz Fonda solidarnosti EU-a, a 21 milijun eura namijenjen je privremenom smještaju stanovništva.

Zakon o potresu donesen je šest mjeseci nakon katastrofe, stupio je na snagu sredinom rujna prošle godine, no gradske odluke uslijedile su tek mjesec i pol dana nakon toga. „Bit ćemo brži i efikasniji, ne želimo neizvjesnost i neznanje građana, donosit ćemo odluke jasno, transparentno i redovito. U slučajevima katastrofa mora se upravljati i moraju se poduzimati mjere i akcije učinkovito i odgovorno“, rekla je Domić.

Grad Zagreb vapi za novim velikim projektima i građevinama, ekološki osviještenim i održivim uz brojne infrastrukturne inovacije kakve nije vidio već više od 20 godina.

„Suradnju sa strankama vidim baš kroz te projekte, na zajedničkim ciljevima, a ne kao suradnju s nazivima stranaka, podjelom na desne i lijeve. Zagreb je puno veći od malih stranačkih interesa, a u odnosu na Zagreb, svi su stranački interesi mali. S timom mladih stručnjaka želim razvijati samoodrživ grad ugodan za život“, tvrdi Ožbolt.

Njezin tim sastavljen je pretežno od nestranačkih, apolitičnih mladih stručnjaka s novim vizijama, idejama i znanjima koje ću svojim iskustvom kroz rukovodeća mjesta koja je obnašala znati realizirati njihovu viziju i projekte. Ivan Pucko, voditelj je tima za razvoj inovacija i unaprjeđenja prava mladih koji u grebu vidi potencijal da postane prepoznatljiv kao poželjan grad za život i mjesto regionalnog okupljanja s inovativnim karakterom.

„Smatramo da je upravo rast BDP-a Grada Zagreba ključ poboljšanja kvalitete života naših građana, a da bi dodatna sredstva strateškim ulaganjima, povezujući paradigme pametnih gradova i industrije 4.0, objedinila javno i privatno i omogućila direktnu realizaciju razvojnih ciljeva infrastrukture, obrazovanja, sporta, kulture i socijalnih programa. Samo sveobuhvatnim pristupom možemo Grad Zagreb načiniti još dražim nego li što nam jest. A tim na čelu s Vesnom to može i ostvariti“, kazao je Pucko.

Vesna Škare Ožbolt na kraju je poručila kako bi u prvih 100 dana obnašanja nove dužnosti započela sa sustavnom obnovom te bi uvela transparentno upravljanje Gradom, uz prikaz svih njegovih troškova: “Ja sam kao menadžer koji će uz suradnju sa svim stanovnicima Zagreba ostvariti projekte za bolji i kvalitetniji život. Jer volim Zagreb.“

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Intervju

U opširnom razgovoru sa zamjenikom gradonačelnika Grada Zagreba, inače nagrađivanim  arhitektom te članom nekolicine strukovnih tijela – Lukom Korlaetom doznali smo razloge izmjene Odluke...

Politika

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman u srijedu je oštro osudio najavu gradonačelnika Tomaševića o maksimalnom povećanje stope poreza na dohodak od 1. siječnja, zbog...

Top Tema

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, zajedno s ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem, ravnateljem...

Top Tema

Nezavisnu gradsku vijećnicu koja je na proteklim izborima na SDP-ovoj listi bila istaknuta kao kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Joška Klisovića te stručnjakinju na polju...