Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Interliber

Kultura

Uskoro počinje Interliber, evo što nas čeka ove godine

MEĐUNARODNI sajam knjige 44. Interliber održat će se od 8. do 13. studenog, a na 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma predstavit će 296 izlagača iz 15 zemalja, ove godine s Ukrajinom i Srbijom u fokusu svojeg Premium programa.

“Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanja i znanosti te okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare, a kroz godine se profilirao u jedan od najjačih i vodećih sajmova u RH s jasnom misijom poticanja kulture čitanja”, rekla je direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša na konferenciji za novinare u četvrtak.

“Ove godine održava se u četiri paviljona – 5, 6, 7 i 7a – gdje će 296 izlagača iz 15 zemalja predstaviti svoja izdanja na 13 tisuća kvadrata izložbene površine, svaki dan od 10 do 20 sati osim petka i subote, kada radno vrijeme Interlibera traje do 21 sat”, istaknula je Suša.

Posebnu čar Interliberu daje svakodnevni višesatni program, u sklopu kojeg su najavljena gostovanja brojnih domaćih i stranih autora u Paviljonima 6 i 7. Voditeljica Interlibera Dina Grozdanović Poštolka kazala je kako se osobita pažnja posvećuje domaćim izlagačima, nakladnicima i autorima, ali uz kontinuirano širenje kruga onih međunarodnih.

Ove godine, uz hrvatske, svojim će se izdanjima i autorima predstaviti i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske. U Europskoj godini mladih poseban je program pripremljen za mlade, koji uz promocije knjiga uključuje i radionice grafita, glazbeni program, kvizove te različite edukacije, rekla je Grozdanović Poštolka.

Autori iz Ukrajine i Srbije

Premium program, koji u sklopu Interlibera organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK, ove se godine održava s fokusom na autore iz Ukrajine i Srbije. 

Predsjednik ZNK Slavko Kozina najavio je program “Ukrajina u fokusu”, u suradnji s Edicijama Božičević i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Kazao je kako je riječ “o odgovornoj inicijativi koja naglašava važnost interkulturalne razmjene i na razini jezika”. Iz programa je izdvojio gostovanje ukrajinske spisateljice Haske Šijan, predstavljanje novog hrvatsko-ukrajinskog rječnika, te tribinu pod nazivom “Seks i Ukrajina” o ulozi žene u ukrajinskom društvu.

Osim Ukrajine u fokusu je ove godine i Srbija, s programom promocija djela suvremenih srpskih autora – beletristike, poezije i publicistike, napomenuo je nadalje, te najavio “dinamičan postpandemijski” Interliber koji “nije samo puka velika knjižara već inspirativno mjesto širenja vidika”.

U sklopu Interlibera i ove će godine biti upriličena tradicionalna dodjela nagrade Kočićevo pero.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, koji će ga ujedno i svečano otvoriti u utorak, 8. studenoga, u 10 sati u Paviljonu 7.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet osvrnuo se na ulogu Zagrebačkog velesajma kao kultnog mjesta zagrebačkih sajmova te na kontinuitet Interlibera kao “najvažnije manifestacije koja na najbolji mogući način promiče kulturu čitanja, obrazovanje, samoobrazovanje i jednu kulturnu agendu koja je ovoj gradskoj upravi izuzetno bitna”. 

Najavio je veliki projekt Gradske knjižnice Paromlin, “izuzetno atraktivan i vrijedan projekt koji promovira kulturu čitanja i koji je ova gradska uprava zacrtala barem započeti u svojem mandatu”.

Interliber je ove godine proširio ugostiteljsku ponudu u smjeru modernog koncepta koji na šest lokacija otvorenog i zatvorenog prostora donosi food truckove sa street food delicijama i slasticama po popularnim sajamskim cijenama.

Ulaz na sajam je besplatan, kao i parking za sve posjetitelje Interlibera.

Povezane vijesti

Ostale vijesti

Vuković&Runjić donose novitete – riječ je o romanu prvijencu ‘Kako Lokrum pere zube’ Ivane Lovrić te zbirki pripovijedaka ‘Nulta suma’ brazilskog književnika Rubema Fonsece. NULTA SUMA ·...

Ostale vijesti

Nakladnička kuća Vuković & Runjić donose četiri nova naslova: Proljeće (Ali Smith), Gavran, Buddha, Yamaha (Damir Šodan), Moja godina odmora i opuštanja (Ottessa Moshfegh), Bilo je dobro, bilo je...

Kultura

Najnoviji podaci o čitanosti pokazuju da je u proteklih godinu dana najmanje jednu knjigu pročitalo tek 45 posto hrvatskih građana, što je 4 posto manje...