Connect with us

Upišite traženi pojam

Zagreb, 19.05.2020. - Udruga Glas poduzetnika (UGP) i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (IPPP) s predstavnicima Udruženja leasing društava održali su sastanak vezano za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli povremeni prijevoznici. Na fotografiji Marko Slišković, Maruša Stamać, Hrvoje Bujas. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Politika

UGP: Država tvrtkama želi naplatiti 2500 kuna zbog uvođenja eura, neće im proći

UDRUGA Glas poduzetnika (UGP) danas je poručila da upis promjene valute temeljnog kapitala u sudskom registru treba biti oslobođen javnobilježničkih troškova te da poduzetnici taj namet neće platiti.  

UGP se tako ponovno referirao na novo potencijalno novčano opterećenje za poduzetnike, odnosno naplatu konverzije valute u sudskom registru.

2500 kuna za javnog bilježnika

Naime, naveli su iz UGP-a, ulaskom u eurozonu od 1. siječnja 2023. upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro plaćao bi se javnom bilježniku 2500 kuna ako se radi o društvu s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), a isto vrijedi i za jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) čiji je temeljni kapital 20.000 kuna (za d.o.o.) odnosno od 10 kuna (za j.d.o.o.).

Pritom upis svih promjena koje se provode u sudskom registru u vezi uvođenja eura registrirani sud će provesti bez naknade, no iz UGP-a smatraju da upis promjene valute treba biti oslobođen i javnobilježničkih troškova.

“Dosta je dodatnih nameta”

“Dosta je dodatnih nameta i nepotrebnih financijskih opterećenja poduzetnika koji jedva preživljavaju s visokim troškovima poslovanja”, poručili su iz UGP-a.

Smatraju da je država imala dovoljno vremena pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, kao i automatizirati usluge konverzije valute koje bi bile dostupne, jednostavne i prije svega besplatne.

“Dosta je toga da država naplaćuje papir koji nam je već dala”, istaknuli su iz UGP-a.

“Taj namet neće proći”

Krajnje neprihvatljivim ocjenjuju i uvođenje novčanih kazni za one koji ne upišu promjenu valute eura kao službene valute u sudski registar na vrijeme.

“Sigurni smo da će nadležno ministarstvo riješiti potencijalni problem na koji ukazujemo, jer smo još sigurniji da trošak konverzije poduzetnici neće platiti, taj namet neće proći”, izjava je predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa koja se prenosi u priopćenju.

Povezane vijesti

Politika

Dnevnik Nove TV najgledanije Hrvatske televizije je imao odličan prilog u kojem je novinarka Amela Čilić upoznala javnost sa kojim problemima se susreću hrvatski...

Top Tema

Stručnjak iz različitih područja znanosti, koji trenutno obnaša dužnost prodekana za znanost na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, također i onu profesora na...

Politika

Nije dovoljno, nije reformski i nije hrabro, to o vladinoj pomoći misli Udruga glas poduzetnika. U studiju RTL-a o mjerama je govorio predsjednik Udruge Glas Poduzetnika, Dražen...

Politika

Cijena tramvajske karte u Zagrebu trenutačno je četiri kune, ali kako rastu cijene električne energije, vožnja metropolom mogla bi postati skuplja.I kao da to...