Connect with us

Upišite traženi pojam

Screenshot: N1

Ostale vijesti

JE LI OVO PRIMJERENO?!! Liječnica iz Klaićeve: Djeca su bazen virusa

Pfizerovo cjepivo za djecu stiglo je danas pod policijskom pratnjom u Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“Ukupno je stiglo 48 tisuća doza cjepiva za djecu od 5 do 11 godina. Mi ćemo već u srijedu cijepiti od 16 do 20 sati”, rekla je Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a. Cjepivo za najmlađe primjenjuje se u dvije doze, no razlikuje se od onog za odrasle.

“Djeca dobivaju isto dvije doze kao odrasli, ali razlika je u dozi cjepiva. Ta doza je trećina doze za odrasle”, kazala je Pavić Šimetin.

Pretjerana imunološka reakcija može dovesti do teških upala organa

Najmlađi oboljeli često su asimptomatski ili s blažim simptomima. No ako nastupe komplikacije uzrokovane koronavirusom, često je i njima potrebna bolnička skrb. Pretjerana imunološka reakcija (MIS-C) dovodi do teških upala organa, a s dječjeg odjela ističu razloge za cijepljenje.

“Zato što su zapravo djeca bazen virusa u kojem se djeca blago zaraze i prenesu infekciju na odrasle. Samim cjepivom se sprečava da dijete naposljetku oboli od tog MIS-C-a”, rekla je u razgovoru za N1 liječnica Iva Hojsak iz Klaićeve bolnice.

“Još nismo zaprimili dijete s teškim nuspojavama”

Cjepivo za djecu je dobrovoljno, preporuke se odnose najviše za malene pacijente s kroničnim bolestima, a roditelji su podijeljenih mišljenja – jedni planiraju cijepiti djecu, dok će drugi dvaput razmisliti. Najčešća pitanja roditelja su upravo o nuspojavama.

“Alergijske reakcije su niže u dobi od 5 do 11 godina. Nismo dosad zaprimili niti jedno dijete koje je imalo tešku nuspojavu na cjepiva, ali imali smo miokarditise nakon preboljele infekcije, a ne nakon cijepljenja”, istaknula je Hojsak.

Izvor: N1/Index

Povezane vijesti

Top Tema

Dječja pravobraniteljica, Helenca Pirnat Dragičević za naš se portal osvrnula na brojne aktualne i goruće teme – od sveprisutnog vršnjačkog nasilja, slučaja ”Zambija” do...

Top Tema

Dugogodišnja aktivna članica HDZ-a te predsjednica stranačke Zajednice žena Katarina Zrinski Splitsko-dalmatinske županije otkriva nam plan aktivnosti u predstojećem saborskom mandatu i komentira ostale...

Vijesti

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je u razgovoru za HRT da je počela distribucija testova za samotestiranje učenika na koronavirus.

Ostale vijesti

Prije godinu dana smatralo se da samo dvije doze cjepiva - ili samo jedna u slučaju Johnson & Johnsona - pružaju dovoljnu zaštitu od...