Connect with us

Upišite traženi pojam

Zoran Milanović - u prosincu 2008. i danas Cropix

Top Tema

Što mislite, je li se puno promijenio? Pogledajte kako je Zoran Milanović izgledao kao mladi čelnik SDP-a, a kako danas, nakon dvije godine predsjedničkog mandata

Prije dvije godine u ovo vrijeme, predsjednik Zoran Milanović je uživao podršku čak 67 posto građana, barem ako je suditi po istraživanjima koje provodi IPSOS Crobarometar.

Iako je iz njegovih brojnih istupa vidljivo da mu je “tijesno” u aktualnim predsjedničkim ovlastima, u međuvremenu se nametnuo kao lider čitave oporbe, koliko god on takvu ulogu odbacivao, i koliko god to bilo nespojivo s ustavnom zadaćom predsjednika kao nestranačke osobe. Kritike HDZ-a, odnosno Vlade i pojedinih ministara, neizostavni su dio njegovih stand up pojavljivanja pred novinarskim mikrofonima i kamerama i po tome čitava oporba kaska za njim.

Po zasad posljednjem Crobarometru, onom koji se odnosi na ožujak ove godine, Milanović je i dalje najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 56 posto, a negativan 37 posto ispitanika.

No, politika neizbježno i troši ljude. Pogledajte fotografije Milanovića nekada i danas. Promjene su vidljive već na prvi pogled.

Šira javnost ga poznaje, uostalom, već dobrih 15 godina. Još otkako je, tamo 2007. godine, bio izabran na mjesto predsjednika Socijaldemokratske partije, kao mlađahni i perspektivni Račanov nasljednik. Početkom 2008., postao je saborski zastupnik; na čelu Kukuriku koalicije odnio je pobjedu na parlamentarnim izborima 2011. godine, nakon čega je postao predsjednik desete Vlade od osamostaljenja RH.

image

Prosinac 2008. u Šibeniku

 Niksa Stipanicev/Cropix
image

Travanj 2022.

 Goran Mehkek/Cropix

Tijekom njegovog mandata Hrvatska je 2013. godine postala članicom Europske unije.

Kao što znate, poraz na parlamentarnim izborima 2015. najavio je i njegov odlazak s čela SDP-a iduće godine, nakon čega odlazi u konzultante. Taj dio njegove karijere ostao je poprilično nepoznat, a mnogi su se iznenadili kad se kandidirao za predsjednika RH. Prije dvije godine postao je peti po redu predsjednik RH.

Osim što je političar, Milanović je i suprug – sa Sanjom Musić Milanović u braku je od 1994. – a otac je dvojice sinova – Ante Jakova i Marka…

image

Prije točno šest godina, u društvu Marina Jurjevića, u Splitu

 Paun Paunovic/Cropix

Fotografije zorno prikazuju sve njegove transformacije, odnosno, promjene koje je (politički) život ostavio na njegovom tijelu, licu, pa ako baš hoćete i tjelesnoj kondiciji… Netko će vjerojatno pritom primijetiti kako se očito “oteo kontroli”, odnosno da ne mari previše previše ni za savjete supruge, poznate zdravstvene radnice koja je bila na čelu više kampanja za zdravu prehranu i zdrav život.

Drugi će, uz konstataciju o promjenama vidljivim izvana, sigurno s cinizmom primijetiti i kako je Milanović u međuvremenu promijenio i neke političke stavove, skrenuo prema desnom centru, pa čak i desnici u nekim istupima. Iako će vam s krajnje ljevice, iz Radničke fronte i sličnih izvora “progresivne lijeve misli”, na to vjerojatno odgovoriti da on, zapravo, nikad nije ni bio “pravi” ljevičar…

image

Na Božićnom partyju sa suprugom, prosinac 2012.

 Damjan Tadic/Cropix

No, u jednome će se svi složiti – politika troši ljude. Istina, netko će kazati, “lako je političarima, oni su se dobro potkožili” (predsjednik RH ima plaću od 26.674 kune, a – ako je vjerovati podacima iz imovinske kartice – posjeduje stan, garažu, dvije oranice, livadu i vikendicu sa zemljištem koje je stekao nasljedstvom te vlasništvo dijeli s trećim osobama), ali to je i visoko stresan posao. Što je veća razina neke političke aktivnosti, više vas “jede”.

image

U lipnju 2007., Milanović u društvu dr. Ive Josipovića

 Bruno Konjevic/Cropix

Naravno, može se u njoj ili zahvaljujući njoj nešto i zaraditi – predsjednik je ažiriranjem imovinske kartice početkom veljače prijavio štednju od ravno milijun kuna – ali budite sasvim sigurni da će vam takav način života neizbježno dostaviti “račun” koji će se, među ostalim, odraziti i na ono figuru koju ćete ugledati kad stanete pred zrcalo.

image

Ovoga mjeseca u Mostaru

 Bozidar Vukicevic/Cropix
image

U travnju ove godine

 Goran Mehkek/Cropix
image

Travanj 2022.

 Goran Mehkek/Cropix

Povezane vijesti

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a, prim.dr.sc. Andreja Marić u slobodnom se govoru osvrnula na namjeru zabrane konzumacije energetskih pića maloljetnicima od strane Ministarstva zdravstva – što...

Politika

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za studeni. Rezultate istraživanja donosi Damira Gregoret. Kakav je rejting stranaka i političara u...

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić izvijestila je da Klub SDP-a predlaže izmjene Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o socijalnoj skrbi kojim sprječava da...