Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Vijesti

PREMIJER PLENKOVIĆ OPLEO PO MOSTU ZBOG NJIHOVE INICIJATIVE, ALI VLADAJUĆI SE IPAK DOGOVORILI DA SE IDE U REFORMU SUSTAVA HGK

Premijer Plenković rekao je u utorak kako se vladajuća većina dogovorila da se ide u reformu sustava Hrvatske gospodarske komore (HGK), a glede Mostove inicijative za HGK rekao je da je Most demagoška, antieuropska opcija i ideju je prepisala od udruge koja je konkurentska HGK-u.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je kazao da ih nije MOST prisilo na reformu Hrvatske gospodarske komore.

“Most je jedna populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija, opcija čija ovo uopće nije ideja, oni prepisuju ideju konkurentske Udruge Glas poduzetnika, koja potiče ljude na prosvjede, neposluh, nepoštivanje propisa i kršenje mjera koje su, prije svega, namijenjene za zaštitu zdravlja hrvatskih građana”, ustvrdio je Plenković.

Naglasio je da inicijative za izmjene sustava Hrvatske gospodarske komore trebaju i mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije. “Ali način na koji će to biti napravljeno bit će na način kako to želi parlamentarna većina, kako se dogovorimo i postignemo kompromis i u trenutku za koji smatramo da je primjeren”, dodao je.

Vlada ne bira predsjednika HGK

Upitan je li u redu da je predsjednik HGK Luka Burilović i u nadzornim odborima INA-e i Podravke, premijer Plenković je pojasnio da predsjednika HGK ne bira Vlada.

“Što se tiče izbora čelnog čovjeka HGK njega ne bira Vlada, on nije izbor ove Vlade niti neke ranije”, kazao je Plenković. Pojasnio je da predsjednika HGK biraju članovi Hrvatske gospodarske komore, kao što čelnika HUP-a biraju članovi Hrvatske udruge poslodavaca.

“Izabrali su kandidata za kojega su smatrali da je najbolji i da će provoditi program. Kad je bio taj prvi izbor, bilo je više kandidata i on je u toj utakmici pobijedio. Nije ga birala nikakva stranka, nikakva politička opcija, birali su ga gospodarstvenici koji su članovi”, rekao je premijer.

Što se tiče plaće predsjednika HGK, premijer je kazao da je slična onoj predsjednika Vlade.

“Ovo drugo su naknade u različitim tijelima, pa zbroj toga dovodi do iznosa koji je izrazito velik. Budući da nije dužnosnik to njega ne priječi da bude u takvoj poziciji. Možemo razmatrati jesu li te naknade previsoke, ali o njima ne odlučuje Vlada”, pojasnio je Plenković.

Ponovio je da HGK nije urgentna tema te da se ne događa na inicijativu Mosta.

“Oni su prepisivači, jedan veliki lijevak u koji možete ubaciti što hoćete i oni će to sutra reći na plenarnoj sjednici, a što se tiče reformi to će raditi parlamentarna većina”, utvrdio je Plenković.

Podsjetio je da je prošli petak  tema broj jedan bio Zakon o obnovi od potresa na Banovini, proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa i Nacionalna razvojna strategija, što nije moglo biti izglasano zbog, naglasio je premijer, nemoralnog rušenja kvoruma od strane oporbe.

Suradnja s Mostom je najgore od najgoreg

Predsjednik Vlade nije želio komentirati presudu Visokog upravnog suda u slučaju Milana Bandića, vezano uz Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. “U svakom od svojih predmeta iskoristit ću svaki pravni lijek koji mi je na raspolaganju”, kazao je.

Na pitanje da komentira izjavu Nikole Grmoje da je Vlada ta koja demontira institucije i da je sve pod utjecajem Vlade, rekao je da nije čuo taj komentar, ali da ga ne čudi.

“To je populistička, demagoška ekipa”,  rekao je Plenković.

Premijer je ponovio da je bila pogreška ići s njima u suradnju te da to ne bi nikome preporučio.

“To je najgore od najgoreg što se nekome od partnera može dogoditi. Ako s nekim morate u partnerstvo, idite sa svima osim s njima. Ići u eter s informacijama da su pod utjecajem Vlade sudovi, pravosudna tijela, to je najgore od najgoreg što postoji u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije od strane političkih stranaka poput Mosta koji su populisti, demagozi, ljudi koji kreću isključivo s destruktivne pozicije. Ozbiljne, zrele političke stranke, takve grube difamacije, ne iznose”, poručio je Plenković.

Izvor: vlada.hr

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Top Tema

Prilikom rasprave na 38. sjednici Odbora za obranu, zastupnik Rajko Ostojić u svojstvu člana istoimenog Odbora osvrnuo se na neprimjerena i zabranjena iznošenja zdravstvenog...

Politika

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za studeni. Rezultate istraživanja donosi Damira Gregoret. Kakav je rejting stranaka i političara u...

Politika

Hrvatski sabor je novu, 19. sjednicu započeo aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovorili na 40 zastupničkih pitanja. Bradleyi...