Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Politika

Nikad veći broj amandmana na državni proračun u superizbornoj godini

Čak 468 amandmana, 33 više nego prošle godine, podnijeli su saborski zastupnici na prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu. Samo pet amandmana podnijeli su zastupnici saborske većine, ostalo oporbeni.

Rekorder u broju amandmana ponovno je Most koji ih je podnio 160, a zamjetno je i kako je oporba ponavlja dio amandmana koji joj ranije nisu prošli ni kod glasovanja o proračunu, ni o rebalansu te kako se neki amandmani vladajućih i oporbe preklapaju.

Od vladajućih, amandmane su podnijeli HDZ-ovi Darko Sobota, Damir Habijan i Ivan Radić te Marijana Petir (NZ).

Sobota (HDZ): Studentski i učenički dom u Koprivnici

Sobota traži da se za izgradnju studentskog doma u Koprivnici u idućoj godini izdvoji 300.000 eura, a u 2025. godini 4, 7 milijuna eura, a za učenički dom iduće godine milijun eura, a u 2025. tri milijuna eura.

Napominje pritom da taj grad ima oko 1200 studenata i oko 2000 srednjoškolaca, među kojima je puno putnika i onih koji trebaju smještaj. Habijan, pak, traži da se redovna djelatnost Sveučilišta Sjever pojača za 2, 5 milijuna eura.

Radić, gradonačelnik Osijeka, koji se godinama muči sa najezdom komaraca, zatražio je od države 600.000 eura za larvicidne tretmane na poplavnom području Grada i susjednih mu gradova i općina, kao i za dezinsekciju odraslih komaraca u Osijeku i zelenom mu pojasu.

Petir se zauzima da se u proračun uvede nova stavka od milijun eura kako bi se osigurala državna pomoć gradovima i općinama s manje od pet tisuća stanovnika, a koje već daju bespovratna sredstva za kupnju/nadogradnju kuća mladim obiteljima. Tu bi mjeru koristile mlade obitelji koje se bave poljoprivredom i žive u ruralnom području, čime bi se zaustavilo njihovo iseljavanje.

Bulj (Most): Dodatna pomoć uzgajivačima svinja zbog ASK  

Kad je pak riječ o Mostovim amandmanima, sam Klub podnio ih je 50, Marija Selak Raspudić 44, Marin Miletić 37, a Miro Bulj 32. Uglavnom teže boljoj kvaliteti života u lokalnim zajednicama, uređenju prometnica, bolnica, škola, sportskih dvorana i igrališta, vrtića i slično.

‘Mostovci’ su mislili i na poljoprivrednike, Bulj predlaže da država izdvoji sedam milijuna eura više za potporu uzgajivačima svinja pogođenim afričkom kugom. Miletić se posebno zauzima za pčelare.

Klub opetuje da država žrtvama potresa na Banovini treba osigurati 200 eura mjesečno, a Selak Raspudić traži 10 tisuća eura za dodatnu pravnu edukaciju ministra Ivana Malenice.

Zamjera mu da se nije snašao u raspravi o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, odnosno nije znao odgovoriti je li taj zakon stupio na snagu, pa mu treba osigurati ukoričena izdanja Ustava i svih stručnih knjiga o pravilima zakonodavne prakse.

I Jakšić (SDP) se zauzima za studentski dom u Koprivnici  

Više od 100 amandmana podnijeli su zastupnici SDP-a, čija se Martina Vlašić Iljkić zauzima da se sa dodatnih pet milijuna eura podupru svinjogojci kako bi revitalizirali svoje farme. 

Barbara Antolić Vupora traži još 2 milijuna eura za prevenciju nasilja i ovisnosti i za zapošljavanje dodatnih 100 psihologa u školama, a Andreja Marić dodatnih 7,5 milijuna eura za povećanje raspisane kvote za pripravnike u zdravstvu.

Sabina Glasovac traži 500.000 eura za  izvannastavnu aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ u osnovnim školama u općinama i gradovima koje su svojim sredstvima odlučile učenicima osigurati taj predmet.

Veći broj SDP-ovih amandmana je lokalnog karaktera, pa tako Mišel Jakšić traži da država uloži 7,2 milijuna eura za izgradnju studentskog doma u Koprivnici, a Sanja Radolović da osigura 700 tisuća eura za kupnju uređaja za intraoperativno zračenje za KBC Rijeka.

Više za HGSS, DORH, USKOK

Klub zastupnika Možemo! traži jačanja sustava civilne zaštite i gorske službe spašavanja, te jačanje kapaciteta DORH-a i USKOK-a.

Za HGSS-a traže milijun eura više, a za toliko bi smanjili iznos za duhovnu  skrb u Ministarstvu obrane. Za sustav civilne zaštite traže 10 milijuna eura više, ukupno 13,7 milijuna, te da se za 100 posto poveća izdvajanje za progon počinitelja kaznenih djela i zaštite državne imovine u DORH-u.

Brojne su amandmane podnijeli Socijaldemokrati Romana Nikolić i Domagoj Hajduković koji, među ostalim, traži 2 milijuna eura za pomoć Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku za saniranje posljedica ekološke katastrofe nakon požara plastike u Brijestu. 

Traži i da se slavonskim županijama povećaju sredstva za borbu protiv komaraca, ali i da država više izdvaja za darovite učenike, prevenciju nasilja i ovisnosti među mladima.

Suverenisti: Za mjeru majka odgojiteljica 70 milijuna eura

Amandmani Hrvatskih suverenista demografskog su i pronatalitetnog karaktera. Klub traži da se roditeljima s troje i više djece do 15. rođendana najmlađeg djeteta omogući da rade pola radnog vremena te da se ukine cenzus za dobivanje pronatalitetnog dodatka koji sada, kaže, primaju samo korisnici doplatka za djecu.

Za ove dvije mjere država bi trebala izdvojiti 40 milijuna i 44 milijuna eura u proračunu, a za novu demografsku mjeru majke odgojiteljice za obitelji s troje i više djece još 70 milijuna eura.

Marijan Pavliček (HS) zauzeo se pak da se za tri milijuna eura poveća iznos koji Hrvatska daje za pomoć svojoj nacionalnoj manjini.

Domovinski pokret predlaže da se sa 350 tisuća eura pojačaju programi zaštite potrošača, a da se iznos za obilježavanje Bleiburške tragedije poveća za tri milijuna eura, a za toliko smanje sredstva Ministarstva kulture. Istom bi Ministarstvu uzeo još tri milijuna eura i usmjerio ih Općoj bolnici Zadar. 

Davor Dretar (DP) traži da se po 10 milijuna eura uloži u opremanje policije i u provedbu nacionalnog programa suzbijanja korupcije.

Klub Glasa, Centra i SSIP podnio je 28 amandmana, većinom okrenutih odgoju i obrazovanju, mladima, kulturi. No, zatražio je i 100.000 eura više za redovan rad seizmološke službe, dva milijuna eura za sanaciju otpada tvornice u Dugom Ratu.

Anka Mrak Taritaš (Glas) sama pak traži da država izdvoji po 800.000 eura za nabavu uređaja za intraoperativnu radioterapiju za KBC-ove u Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Splitu, sredstva za to pronašla je na programima pomoći Hrvatima izvan Hrvatske.

Domaćinstvo i narodna zaštita

Na poljoprivrednike je mislio i HSS-ov Željko Lenart koji traži da država izdvoji 10 milijuna eura za izvanrednu pomoć poljoprivrednicima zbog elementarnih nepogoda i nepovoljnih događaja kakva je pojava svinjske kuge. 

Amandmani Kreše Beljaka (HSS) uglavnom su okrenuti obrazovanju, traži da se po 150.000 eura osigura za predmete „Domaćinstvo“ i „Građanski odgoj i narodna zaštita“.

Imajući na umu slučaj drona koji je u ožujku 2022. pao na Zagreb, zatražio je da država 14 milijuna eura iskoristi za ugovaranje raketnih sustava kratkog i srednjeg dometa i sustava za protudronsko djelovanje.

Amandmani Kluba IDS-a mahom su okrenuti projektima u Istri, no IDS predlaže i da država, koja 1. siječnja 2024. preuzima osnivačka prava nad 19 općih bolnica, uz njih izgradi i kadrovske stanove za liječnike, sestre i ostala deficitarna zanimanja i da za to u proračunu za iduću godinu izdvoji 38 milijuna eura.

Vukovac: Pet milijuna eura za mobilne klaonice

Ružica Vukovac (PH) traži da država izdvoji pet milijuna eura za nabavku i opremanje mobilnih klaonica kako bi se osiguralo hitno klanje i omogućila prodaja mesa zdravih svinja te prerada mesa u objektima njihovih vlasnika. Isti iznos traži da se svinjogojcima koji su prisiljeni na prestanak uzgoja osigurala redovita mjesečna primanja.

Katarina Peović (RF) uzela bi vjerskim zajednicama 30 milijuna eura i usmjerila ih u javna visoka učilišta, uzela bi im još 15 milijuna eura i dala za suzbijanja energetskog siromaštva.

Sramotnim drži da se jednak iznos izdvaja za obilježavanje antifašističke borbe i dana sjećanje na žrtve svih totalitarnih režima, pa traži da se oko 13.000 eura predviđenih za ovu drugu namjenu u cijelosti prebaci za obilježavanje antifašističke borbe.

Bauk: Nabaviti knjigu „Kultura ponašanja“ za 18 eura

Arsen Bauk (SDP) zauzeo se da se na poziciji Ministarstva vanjskih poslova uvede nova aktivnost, nabava knjige „Kultura ponašanja“ s iznosom od 18 eura koje bi uzeo Uredu predsjednika RH. Kako bi precizirao čemu to, svoj je amandman opremio i fotografijom na kojoj ministar Gordan Grlić Radman ljubi njemačku šeficu diplomacije.

Sabor će se o amandmanima izjašnjavati u utorak, a glasovati u četvrtak. 

izvor: HINA

Povezane vijesti

Politika

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe gostovao je u Novom danu na N1 televiziji. Prvi je to njegov medijski istup od kraja izborne...

Politika

Nezavisni saborski zastupnik s liste Domovinskog pokreta Željko Lacković priopćenjem se obratio javnosti i prokomentirao dosadašnji tijek postizbornih pregovora. Problematizirao je manjinsku podršku Gordanu...

Politika

Nakon što se sinoć ogradila od svog stranačkog šefa Marijana Pavličeka, izabrana zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović u razgovoru za Jutarnji list pojasnila je...

Politika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan (HDZ) upitao je u subotu predstavnike oporbe žele li formirati većinu u Saboru kako bi zaštitili nekoga...