Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Vijesti

MINISTAR MALENICA: Ako sud odbije Mamićevu molbu moguće je raspisivanje tjeralice

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u utorak da je, ako zagrebački Županijski sud odbije molbu Zorana Mamića za služenje zatvorske kazne u BiH kao osnovanu, moguće raspisivanje tjeralice i slanje zahtjeva za njegovim izručenjem.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u HTV-ovom Dnevniku. Upitan je li sud pogriješio što nije odmah izrekao mjere opreza Malenica je rekao da Zakon o kaznenom postupku daje mogućnost sudu da izrekne mjere opreza kad postoji opasnost od bijega.

„Je li u konkretnoj situaciji sud to trebao izreći, nakon što je presuda postala pravomoćna, ja smatram osobno da je trebao izreći“, rekao je.

Dodao je kako je prvostupanjski sud mogao izreći mjeru opreza sve do izvršenja.

Što se Mamićeve molbe tiče, Malenica je rekao kako će sud izvršenja temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći utvrditi ispunjavanje kumulativno dva uvjeta – da se u RH ne može izvršiti presuda, odnosno da se socijalna rehabilitacija može bolje ostvariti u drugoj državi.

„To su dva uvjeta koji se moraju ispuniti da bi sud donio odluku o izvršavanju kazne u drugoj državi“, rekao je Malenica.

Ministar je objasnio kako, ako se molba prihvati kao osnovana, ulaze u komunikaciju s ministarstvom pravde BiH i upućuju zamolnicu za izvršavanje kazne u toj zemlji, a ako ono prihvati zamolnicu, upućuje je nadležnom sudu koji određuje zatvorsku kaznu.

Malenica je rekao kako je praksa da kazna bude identična onoj utvrđenoj u Hrvatskoj, ali da nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH.

U slučaju da sud ne prihvati Mamićevu molbu, ako se Mamić ne pojavi na ročištu pred sucem izvršenja, tada ide nalog za sprovođenje, i ako se ne može utvrditi je li u Hrvatskoj, raspisuje se međunarodna tjeralica, objasnio je ministar.

„I onda, kada se utvrdi gdje se nalazi, tada se može pokrenuti postupak izručenja Republici Hrvatskoj“, dodao je Malenica.

Mamić je u molbi već rekao da kaznu zatvora neće izvršiti u RH, tako da je za pretpostaviti da se neće odazvati na taj poziv.

„Od tog trena se on smatra bjeguncem i tada se mogu koristiti ovi instrumenti, odnosno instituti, poput izručenja“, rekao je.

Upitan o mogućnosti mijenjanja Zakona o kaznenom postupku u pogledu izricanja mjera opreza, Malenica je rekao kako je ZKP jedan od dva najvažnija procesna zakona te da se on ne mijenja dan za noć niti za pojedine osobe.

„Mi ćemo svakako revidirati Zakon o kaznenom postupku i svakako ćemo sa strukom, prvenstveno svim dionicima u pravosuđu – i sucima, i Državnim odvjetništvom, razmotriti ovu situaciju. Ako ona nije dovoljno jasna, ja svakako očekujem od njih da signaliziraju da se u tom dijelu promijeni i ZKP, ali smatram da je u sadašnjem zakonu postojala mogućnost da se izreče mjera opreza“, zaključio je Malenica.

Izvor: Hina/HRT/Vlada

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Politika

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže...

Politika

BiH bi trebala do kraja ove godine početi pregovore s EU-om jer bi to pomoglo sprečavanju “malignih utjecaja trećih zemalja”, rekao je u četvrtak...

Politika

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u New Yorku je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se “snažno založe” za...

Top Tema

S eurozastupnicom iz redova HDZ-a koja slovi za veliku stručnjakinju na polju međunarodnih odnosa radi bogatog iskustva u vanjskim poslovima i diplomaciji, porazgovarali smo...