Connect with us

Upišite traženi pojam

foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Politika

Ministar Erlić na neformalnom sastanku ministara najavio da se Hrvatska zalaže za uvođenje demografije kao investicijskog cilja kohezijske politike nakon 2027. godine

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara zaduženih za kohezijsku politiku koji je, u sklopu belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije, održan danas u Monsu.

Glavna tema susreta bila je „Europske regije, pokretači europske tranzicije: mogućnosti rasta, izazovi konvergencije i socijalna uključenost”, a sastanak je vodio ministar i ujedno predsjednik belgijske regije Valonije, Elio Di Rupo.

Cilj je bio raspraviti viziju kohezijske politike nakon 2027. godine, s naglaskom na identificiranje glavnih strateških prioriteta te definiranje ključnih načela uz mjere pojednostavljenja i fleksibilnosti u njenoj provedbi.

U izlaganju o hrvatskim stajalištima, ministar Erlić je najprije zahvalio belgijskom predsjedništvu na organizaciji ove važne i pravovremene razmjene mišljenja u okolnostima višestrukih sigurnosnih, gospodarskih, energetskih i socijalnih kriza te istaknuo što je u fokusu hrvatskih prioriteta kohezijske politike.

“Demografija je jedan od gorućih izazova na razini Europske unije te je treba snažno povezati s regionalnom politikom. Hrvatska se stoga zalaže za uvođenje demografije kao investicijskog cilja kohezijske politike nakon 2027. godine”, istaknuo je ministar.

Govorivši o budućnosti kohezijske politike, naglasio je kako se Hrvatska snažno zalaže i za očuvanje tzv. place-based pristupa koji omogućava prilagođavanje programa i ulaganja iz EU fondova specifičnim potrebama regija, gradova, otoka, brdsko-planinskih i potpomognutih područja. Osvrnuo se i na važnost pojednostavljenja procedura kako bi se u budućnosti povećala apsorpcija dostupnih EU sredstava.

“Kohezija danas mora odgovoriti na nikad više izazova, od čestih kriznih situacija do zelene i digitalne tranzicije te osiguravanja regionalnog rasta, zbog čega je moramo učiniti efikasnijom u svakom pogledu. Zalažemo se za snažniju koheziju, a to znači jače EU fondove i više prilika za regionalni rast“, zaključio je ministar Erlić.

Uz ministre iz ostalih država članica, na sastanku su sudjelovali i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja Nicolas Schmit, predsjednik Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a Europskog odbora regija Emil Boc, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Oliver Röpke, potpredsjednik Europske investicijske banke Kyriacos Kakouris, te predsjednik Odbora Europskog parlamenta za regionalni razvoj Younous Omarjee.

U srijedu, 7. veljače, ministar Erlić će, u sklopu EIB Group Foruma 2024 u Luksemburgu, sudjelovati na panelu „Kohezijska politika: jačanje europske konkurentnosti i izgradnja pravedne, zelene i otporne budućnosti“.

izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Povezane vijesti

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...