Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Hina

Politika

Kolar i Medved složni da nitko nema pravo privatizirati Domovinski rat, Vukovar, Škabrnju ili bilo koju bitku Domovinskog rata

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved pozvao je sve građane da pijetet žrtvama u Domovinskom ratu odaju dostojanstveno, bez politiziranja i radikalizacije.

Rekao je to u Donjoj Stubici gdje je otvoren spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata u spomen na sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje, posebice na jedinog poginulog branitelja s područja Donje Stubice, pripadnika ‘Tigrova’ Stjepana Tučkara.

Medved je istaknuo da ga posebno raduje što je među inicijatorima postavljanja spomenika kao motiv prepoznat i poziv na zajedništvo.

Donja Stubica, 06.11.2023 – U Donjoj Stubici u ponedjeljak je sveèano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata, a potpredsjednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved tom je prigodom pozvao sve graðane da pijetet žrtvama odaju dostojanstveno, bez politiziranja i radikalizacije. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

„Kao što smo tada u Domovinskom ratu bili jedinstveni, potrebni su nam jedinstveno i zajedništvo i danas. Od svih nas se očekuje da upravo kroz takav pristup, s pijetetom, iskažemo zahvalu onima koji su svoje živote podarili na oltar naše domovine, da izbjegnemo svaki oblik politiziranja ili zlouporabe naših komemoracija, okupljanja, sjećanja na žrtve”, naglasio je Medved.

Poziv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da podnese ostavku, ministar Medved je nazvao još jednim dokazom politiziranja s obljetnicom i komemoracijom u Vukovaru.

„Pozivam i njega i sve koji to čine – imaju vremena, neka odustanu, neka promisle i zastanu na trenutak. Pozivam ga neka čuje i glas žrtve, neka pozove obitelji poginulih, nestalih, umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, neka čuje i njihov glas”, poručio je.

Medved je dodao da su i ove godine u Vukovar pozvani svi koji osjećaju potrebu doći pokloniti se žrtvama.

„Odajmo počast u tišini, dostojanstvu, skromnosti, bez radikaliziranja i politiziranja. To je ono što očekujem da će se dogoditi kao što se događalo svih ranijih godina”, zaključio je ministar Medved.

Svi koji žele doći u Vukovar i Škabrnju su dobro došli

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podsjetio je da je u Domovinskom ratu sudjelovalo više od 11 i pol tisuća zagorskih branitelja.

„Nema ni jedne vojne ili policijske postrojbe, ni jednog ratišta na području Hrvatske gdje nisu bili prisutni zagorski branitelji. S ponosom kažemo i uvijek ponavljamo da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga bio prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman”, naglasio je Kolar.

Donja Stubica, 06.11.2023 – U Donjoj Stubici u ponedjeljak je sveèano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata, a potpredsjednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved tom je prigodom pozvao sve graðane da pijetet žrtvama odaju dostojanstveno, bez politiziranja i radikalizacije. Na slici Željko Kolar. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

Dodao je kako nitko nema pravo, bez obzira od kuda dolazi i u čije ime govori, privatizirati Domovinski rat ni Vukovar, Škabrnju ili bilo koju bitku Domovinskog rata.

„Svi koji 18. studenoga žele doći u Vukovar, svi koji žele doći u Škabrnju su dobro došli”, zaključio je Kolar.

Spomenik je izrađen na inicijativu HDZ-a Grada Donja Stubica i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’, a autorica je Mirjana Drempetić Hanžić.

izvor: vlada.hr

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....

Vijesti

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je danas dogovor o četverodnevnom prekidu vatre u Gazi te istaknuo kako je važno spriječiti prelijevanje sukoba...