Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Krešimir Ačkar i Andrej Plenković

Intervju

INTERVJU KREŠIMIR AČKAR: Proaktivna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima jedna je od najvećih promjena u vođenju Grada u protekle tri godine, radi čega danas imamo na raspolaganju 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za realizaciju vrijednih investicija

Istaknuti HDZ-ov političar mlađe generacije omiljen je među kolegama i sugrađanima – čemu svjedoči i pobjeda u prvom krugu proteklih lokalnih izbora, nakon svega četiri mjeseca provedenih na funkciji v.d. gradonačenika Velike Gorice. Uz veliku potporu i povjerenje koje uživa od strane premijera Andreja Plenkovića nastavlja prema brojnim pokazateljima Veliku Goricu činiti jednim od najpoželjnijih gradova za život. Najkonkretniji rezultat sustavnog i planskog vođenja grada očituje se i u pozitivnom migracijskom saldu, dok većina ostalih hrvatskih gradova i dalje nažalost bilježi smanjenje broja stanovnika. Na to je nesumnjivo utjecala i odluka o ukidanju prireza i ne kompenziranja istog povećanjem stope poreza na dohodak, čime će se pored oslobađanja roditelja od plaćanja vrtića direktno utjecati na porast plaća Velikogoričana.

Najavljenim novim projektima i gospodarskim investicijama otvoriti će se i brojna nova radna mjesta čime će se Gorica bez sumnje prometnuti i u važno gospodarsko središte.

Valja istaknuti i da se značajan dio sredstava iz gradskog proračuna izdvaja za odgoj i obrazovanje, a s jednakom posvećenošću skrbe i o umirovljenicima.

Kako im je sve to pošlo za rukom, a kako na predstojeće izazove gleda i iz perspektive saborskog zastupnika vodeće stranke i predsjednika lokalne stranačke organizacije – otkrivamo u razgovoru s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom.

Imate li povratne reakcije sugrađana vezano uz porast plaća slijedom odluke o ukidanju prireza od 12 posto, kao i odluke da nećete povećati porez na dohodak?

Imamo vrlo pozitivne povratne reakcije sugrađana vezano uz porast plaća nakon odluke o ukidanju prireza od 12 posto, kao i odluke da nećemo povećati porez na dohodak. Građani su izrazili zadovoljstvo što će imati veći dio svoje zarade na raspolaganju, što će im omogućiti poboljšanje osobnih financijskih uvjeta i podići životni standard.

Kako ste unatoč tom nemalom gubitku redovnih prihoda uspjeli donijeti povijesno visok proračun od čak 122 milijuna eura? Vjerujete li u uspješnost realizacije istog bez potrebe za značajnijim izmjenama?

Vjerujemo u uspješnost realizacije ovog proračuna bez potrebe za značajnijim izmjenama, jer smo pažljivo planirali i prilagodili proračun tako da odražava prioritete i potrebe našeg grada. Osim toga, otvoreni smo za kontinuirani dijalog s građanima, poslovnim sektorom i drugim relevantnim dionicima kako bismo osigurali transparentnost, odgovornost i uspjeh u provedbi projekata i programa predviđenih proračunom.

Jedan od rariteta na hrvatskoj političkoj sceni je i činjenica da je proračun Velike Gorice za 2024. godinu usvojen bez rasprave. Znači li to da vam oporba nema što prigovoriti?

Kada proračun kreirate u suradnji sa građanima, kroz ispitivanje javnog mnijenja i anketiranje građana, tada imate proračun koji je u potpunosti izraz potreba građana. U takvoj situaciji oporba i nema što prigovoriti jer bi istupali protiv građana.

Gradonačelnik Ačkar sa suradnicima

U kojoj mjeri vam pozicija saborskog zastupnika omogućuje da radite na dobrobit Velikogoričana, a koliko vam iskustvo vođenja grada pomaže u razumijevanju odluka i zakona koji se donose u Hrvatskom saboru?

Pozicija saborskog zastupnika svakako mi omogućuje da radim na dobrobit Velikogoričana na nacionalnoj razini, zagovarajući interese i potrebe grada, te predlažući zakonodavne inicijative koje podržavaju razvoj i prosperitet lokalne zajednice. Iskustvo vođenja grada mi omogućuje dublje razumijevanje lokalnih potreba, izazova i prioriteta. To iskustvo pruža uvid u probleme s kojima se susreću gradovi poput Velike Gorice i omogućuje mi da bolje artikuliram potrebe u saborskim raspravama. Razumijevanje lokalnih procesa također olakšava suradnju s drugim saborskim zastupnicima i vladinim tijelima radi promicanja interesa Velike Gorice i njezinih stanovnika.

Na fotografiji Goran Dodig, Krešimir Ačkar. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Koliko u kontekstu lakšeg ostvarivanja ključnih strateških projekata u jedinicama lokalne samouprave pomaže činjenica da na lokalnoj i nacionalnoj razini djeluje ista politička opcija?

Proaktivna suradnja s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima jedna je od najvećih promjena u vođenju Grada u protekle tri godine. Nikada se u Velikoj Gorici nije više radilo i gradilo, nikada nismo imali toliko aktivnih projekata kao sada. Danas grad ima 20 milijuna eura vrijedne investicije bespovratnih europskih sredstava. To nije slučajno već je produkt rada. Suradnja s Vladom RH nikad nije bila bolja.

Pored toga što se u posljednje vrijeme Velika Gorica najčešće spominje u kontekstu najpoženijeg grada za život, impozantni podatak da su poduzetnici u odnosu na lani ostvarili rast konsolidirane neto dobiti za čak 76,6 posto – svjedoči tome da postajete i ozbiljna poduzetnička meka. Načuli smo i da vodeći hrvatski brand fast food restorana ”Ali Kebaba”, pretežito stacioniran u Zagrebu – uskoro svoje poslovanje širi i na područje Velike Gorice. U čemu je tajna privlačenja tolikog broja poduzetnika i investitora?

Strateška pozicija i blizina Zagreba sigurno su vrlo biti segmenti.  No uz to, Velika Gorica  pruža visoku kvalitetu života, što je atraktivno za poduzetnike i njihove zaposlenike. Dobra dostupnost obrazovnih i rekreativnih sadržaja, kao i sigurno i ugodno okruženje, mogu privući ljude da se nastane i rade u gradu. Aktivna suradnja između lokalne vlasti i poslovnog sektora olakšava investicije i potiče razvoj poslovanja. Smatram da  otvoren dijalog i podrška lokalne uprave mogu stvoriti povoljnu atmosferu za poduzetništvo i investicije.  

Planirate li u skorije vrijeme raspisati programe potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, proizvodnih i deficitarnih obrtničkih djelatnosti, kakvi su svojedobno bili u vrijeme pandemije koronavirusa?

Već koristimo različite mjere potpora kao što su pružanje stručne pomoći i savjetovanja, organiziranje edukacija i radionica, poticanje suradnje s lokalnim školama i ustanovama obrazovanja radi osposobljavanja novih obrtnika, promocija tradicionalnih obrtničkih vještina i proizvoda putem lokalnih manifestacija i događanja, te druge oblike podrške prilagođene potrebama lokalnog gospodarstva.Izgrađen je i opremljen Regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici. Riječ je o centru koji se nalazi u neposrednoj blizini srednjoškolskog centra, a koji će podići razinu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, posebice za deficitarna zanimanja u području strojarstva i CAD/CAM/CNC tehnologija. U skladu s tim i Grad Velika Gorica u proračunu za 2024. godinu povećava sredstva za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna strukovna zanimanja.

Opišite nam ukratko koliko je bila složena operacija koja je prethodila odluci o gradnji  kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici.

Aktivno smo pristupili svim procesima, odredili rokove i uspješno ostvarili zadane ciljeve te ispoštovali sve rokove prema Hrvatskom nogometnom savezu. Ovaj uspjeh svjedoči o spremnosti Velike Gorice da odgovori svim izazovima i realizira projekte koji doprinose razvoju cijele regije. Hvala svima, posebice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Branku Bačiću, ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Marijanu Kustiću što su prepoznali sve prednosti Velike Gorice kao lokacije. Važan je to iskorak i poruka da nacionalni projekti ne moraju svi biti smješteni u Zagrebu. Nacionalni nogometni kamp predstavljat će novi poticaj investicijama u naš grad, svekolikom gospodarskom i sportskom razvoju.

Simulacija budućeg kampa HNS-a

Mijenja li se vaša izborna strategija s obzirom na odluku o ”preseljenju” Velike Gorice iz šeste u prvu izbornu jedinicu? Doživljavate li svojevrsnim pritiskom ili dodatnim izazovom očekivanja da kao netko tko uživa veliku naklonost desnog dijela birača pokuša izbalansirati omjer glasova u jedinici koja je tradicionalno naklonjenija ljevici?

Ne gledam to kao pritisak, imam vlastitu biračku podršku za koju smatram da će ostati uz mene. Svoj fokus zadržat ću na svojim dosadašnjim ključnim porukama i vrijednostima koje su privukle postojeće birače, ali se nadam da će privući i nove.

Koja ste predizborna obećanja dosad ispunili, a što vam još predstoji do kraja tekućeg mandata?

Gledajući samo aktualne projekte više od 20 milijuna eura bespovratnih sredstava uloženo je u Veliku Goricu kroz suradnju s Vladom i ministarstvima. Najveći dio sredstava odnosi se na nove vrtiće, energetsku obnovu škola, izgradnju poduzetničkog inkubatora, obnovu prometnica, razvoj biciklističke infrastrukture. Samo u prošloj godini asfaltirane su 43 nerazvrstane ceste, odnosno povučeno je više od 35 kilometara novog asfalta, a intenzivno asfaltiranje će se nastavit.

Realizacija projekta ”Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE

Osigurana su sredstva za gradnju još dva vrtića, u Kolarevoj ulici i Kurilovcu ukupnog kapaciteta 400 mjesta. Planira se urediti dodatne prostore u VG Goričanki za 100 do 120 djece. Podsjećam i kako će biti ispunjena sva tri postavljena cilja kad je u pitanju predškolsko obrazovanje: osiguranje mjesta u dječjem vrtiću za svako dijete, dostupnost vrtića kroz racionalnu i ravnomjernu mrežu dječjih vrtića te besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu od 1. rujna 2024.  

Proširen je opseg, odnosno broj umirovljenika koji imaju pravo na božićnice i uskrsnice, tako da će ove godine umirovljenicima biti isplaćen dosad najviši ukupan iznos. Uveli smo i jedinstvenu financijsku potporu za sve srednjoškolce čime im želimo olakšati nabavu knjiga i nastavnog materijala, s obzirom da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike i radne materijale, to znači da osiguravamo financijsku potporu za sve naše učenike i osnovnih i srednjih škola. Najavljeni preustroj Gradske uprave dovršen je u prvoj polovici mandata.

Smanjen je broj upravnih tijela i pročelnika (s 12 na 9), a smanjen je i broj zaposlenih u Gradskoj upravi, po prvi puta otkad Velika Gorica ima status grada. Velika Gorica je apsolutno transparentan grad. Sve gradske isplate i svi računi javno su dostupni preko gradskih internet stranica, svaki građanin može vidjeti na što je utrošen svaki euro – ne samo kad je u pitanju Gradska uprava, već i svi proračunski korisnici (vrtići, škole i ostale ustanove). Od početka svibnja produženo je i radno vrijeme Gradske uprave do 17 sati kako bi bili na usluzi građanima. Završen je i opremljen Poduzetnički inkubator u Podložnici.

Centar za starije osobe je najvažniji socijalni projekt u našem gradu u godinama pred nama s obzirom na demografske trendove, skrb o starijim građanima postaje najveći izazov i za državu i za lokalnu samoupravu.

Krešimir Ačkar

Imate li već sad razrađenu dugoročnu viziju razvoja Velike Gorice ukoliko ćete i u narednom mandatu ostati na gradonačelničkoj funkciji?

U ostvarivanju naše vizije razvoja Velike Gorice građani imaju itekako značajno mjesto. U politici kao i u životu općenito, važno je dobro slušati. Važno je i razumjeti što vam govore, posebno što vam govore stanovnici vašeg grada. Time se vodim i moja vizija razvoja Velike Gorice temeljena je na mišljenju i potrebama svih stanovnika. Kontinuirano ulaganje u infrastrukturu, posebice u komunalnu infrastrukturu, naša je prioritetna zadaća, baš kao što nam je zadaća i omogućiti dolazak i poslovnu aktivnost svim dobrohotnim potencijalnim investitorima, jer samo razvijeno gospodarstvo i nova radna mjesta mogu omogućiti gradnju novih vrtića i škola, bogatiji društveni život za svakog pojedinca, bolji javni prijevoz i još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu te omogućiti normalan rad svih naših udruga.

Povezane vijesti

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je svečanosti porinuća broda Gradnja 527 u Rijeci. Riječ je o, dosad, najdužem brodu s tog navoza. Premijer se...

Kultura

Radovi na uređenju i opremanju koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru, vrijedni 1,7 milijuna eura, napreduju planiranom dinamikom, a završetak se očekuje do kraja...

Politika

Novi upis trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 19. veljače. Osim u Fini moći će se upisivati po prvi put i putem digitalne platforme e-Riznica,...