Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Facebook/ Željko Stanec/ osobna fotografija

Top Tema

EKSKLUZIVNI INTERVJU ŽELJKO STANEC, kandidat HSS-a za gradonačelnika Samobora: Bez razvoja gospodarstva i direktnih mjera nema napretka! Zdrava gospodarstva su pokretači razvoja i kvalitete života!

U poplavi novih i dosad javnosti nepoznatih kandidata te iz tog razloga jednih od neizvjesnijih lokalnih izbora, za Vas se spekulira da ste gotovo sigurno novi gradonačelnik Samobora, očekujete li pobjedu već u prvom krugu?

Kada bih rekao da ne očekujem pobjedu u prvom krugu lagao bih, a u nekoliko rečenica pokušat ću objasniti i zašto.

Dvanaest godina na funkciji zamjenika gradonačelnika isključivo i jedino bavio sam se problematikom grada, rješavajući konkretna pitanja za poboljšanje standarda života, upoznao sam gotovo sve segmente, od komunalnih, društvenih, kulturnih, sportskih, gospodarskih do povijesnih sadržaja te sa svojim timom došao do rješenja kako ih unaprijediti.

Uz posao zamjenika ujedno sam i načelnik stožera CZ grada Samobora koji je prvi od svih gradova za vrijeme korona-krize donosio mjere, usmjeravajući ih ka oporavku samoborskog gospodarstva. O tim mjerama najviše govori to da su ih neki gradovi htjeli doslovno prepisati, što je bila potvrda našeg rada, a rado smo pomogli i drugima.

Uz sve ovo imam dugogodišnje poduzetničko iskustvo. Naime, osamnaest godina vodio sam  vlastiti obrt koji je 2009. godine prilikom mog stupanja na dužnost preuzela moja supruga,  koji neprekidno posluje već 30 godina.

Naravno, znam kako sve ovo nije dovoljno, već ću do kraja na kvalitetan i pozitivan način odraditi kampanju te sve prezentirati našim građanima poštujući i druge kandidate. No, temelj naše kampanje neće biti drugi, već mi – koalicijski partneri, a uvjeren sam kako će to građani prepoznati.

Samobor slovi za jedan od najuspješnijih gradova, što još planirate poduzeti s ciljem dodatnog podizanja kvalitete života Vaših sugrađana?

Poduzetnički duh u meni nije se ugasio, već je dobio novu dimenziju, nove ideje i nove ciljeve, koji su usmjereni prema podizanju kvalitete života naših sugrađana.

Naši sugrađani zaslužuju kvalitetan i besplatan javni prijevoz općenito, a na lokalnim linijama to će sigurno i dobiti. Iznimka će biti samo zaposleni za koje poslodavac isplaćuje prijevoz kao neoporezivi dio plaće.

Nastavit ćemo ulaganja u predškolski odgoj, prvenstveno kroz izgradnju novog vrtića u Pavučnjaku koja je već započela, a planiramo i izjednačiti cijene gradskih i privatnih vrtića.

Što se školstva tiče, najznačajniji projekti svakako su izgradnja nove sportske dvorane i dogradnja dvije učionice u školi Milana Langa u Bregani, izgradnja, odnosno adaptacija objekta u nekadašnjoj vojarni za potrebe jednosmjenske nastave OŠ Bogumila Tonija i prenamjena te uređenje prostora stare škole u Langovoj ulici za Veleučilište Samobor.

Prioritetom smatram povezivanje Samobora s drugim gradovima u okruženju – mostom sa Zaprešićem, biciklističkom stazom sa Svetom Nedeljom te prugom sa Zagrebom.

Zbrinjavanje otpada pitanje je sadašnjosti i budućnosti. Najznačajniji projekt svakako je izgradnja reciklažnog centra Trebež. Jedan dio projekta već je završen – sanacija odlagališta, započeta je izgradnja pretovarne stanice, a u planu su i sortirnica i kompostana te za kompletan centar postoje građevinske dozvole.

Za rješavanje aglomeracije odvodnje već postoji važeća projektna dokumentacija, a u planu je financiranje kroz fondove EU, sredstvima Hrvatskih voda i Grada Samobora.

Osobno, radit ću na poboljšanju turističke ponude Samobora, imam viziju revitalizacije Vugrinščaka s bazenom u novu sportsko – turističku ponudu Samobora, povezano s kulturom i poviješću Staroga grada. Turistička ponuda obogatit će se i u vidu plovnosti rječice Gradne, od Samoborskog muzeja do starog mlina u Samoboru te revitalizacijom stare gradske jezgre odnosno Perkovčeve ulice s ponudom starih tradicijskih proizvoda Samobora, uz sufinanciranje Grada.

Ulaganja u sportsku infrastrukturu nastavit će se uz profesionalan i stručan rad pod okriljem Samoborskog športskog saveza.

Naglasio bih i kako je nužnost povećanje plaća za one ljude čiji je rad neizmjerno važan, a ponekad podcijenjen, dakle za radnike koji rade na cestama, smeću, grobljima, zelenim površinama, odgajatelje u vrtićima i ostale.

Razvoj gospodarstva i dalje će se poticati uz direktne mjere, a uz postojeće, planiramo smanjenje komunalne naknade za 50%. Bez ove zadnje mjere nema napretka, jer jedino zdrava gospodarstva su pokretači razvoja i kvalitete života.

Koje ste značajnije projekte u proteklim mandatima realizirali pomoću sredstava iz EU fondova te imate li za nadolazeći period realizacije Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. već pripremljenu dokumentaciju za kapitalne projekte?

Kod ovog odgovora moram biti realan. Tu smo trebali učiniti više, ali nabrojat ću neke projekte sufinancirane pomoću EU sredstava.

Ukupno smo do sada „povukli“ oko 150 mil. kuna EU sredstava i to za:

realizirane projekte – sanaciju odlagališta miješanog komunalnog otpada Trebež, izgradnju Malog Tehnopolisa Samobor (centar za razvoj novih tehnologija), obnovu rudnika Sveta Barbara i uključivanje istog u muzejsku, turističku ponudu mjesta Rude i samog Samobora, projekt kojim je osiguran rad pomoćnika u nastavi pod nazivom „ Vjetar u leđa“ te uređenje biciklističke staze Samobor- Sveta Nedelja. Započeli smo projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području gradova Samobora i Svete Nedelje i Općine Stupnik i projekt MultiAge centar Crvenog križa Samobor. Uz navedene projekte uspjeli smo realizirati i projekte manjih vrijednosti vezane za uređenje društvenih domova, škole, vrtiće, opremanje prometnica, komunalna vozila, podzemne kontejnere i sl.

Pripremili smo projekte koji će se moći realizirati u periodu Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine, i to projekt namijenjen zaštiti okoliša i energetske učinkovitosti – zamjena stare za novu LED rasvjetu, projektnu dokumentaciju za željezničku prugu Samobor – Zagreb, projekte namijenjene smanjenju količine otpada za deponiranje – izgradnja pretovarne stanice, kompostane i sortirnice te projekt namijenjen zaštiti okoliša – izgradnja kolektora i pročistača otpadnih voda.

Postoji li uopće oporba u Samoboru? U kome vidite ozbiljnog protukandidata te računate li i na njihovu podršku za određene kvalitetne projekte?

U svakom poslu tako i u politici postoji oporba, što je dobro. Osobno se neću zamarati oporbom već ću cijelu svoju energiju usmjeriti u pozitivnom smjeru, kako ideje pretvoriti u ciljeve i nakon toga te ciljeve realizirati, a svaka dobronamjerna podrška je dobro došla.

Da imate priliku sudjelovati u izvršnoj vlasti, koji resor biste izabrali i koji potez biste u tom slučaju prvo poduzeli?

U izvršnoj vlasti sudjelujem na lokalnoj razini tako da su moji odgovori dani u gornjem dijelu teksta, a ako se misli na izvršnu vlast na državnoj razini i to ću rado odgovoriti.

Prije svega, razvoj ovisi o stabilnosti vlasti, nakon toga o financijama koje pokreću investicije, ne financije isključivo akumulirane u državnom proračunu već u proračunima gradova i općina.

Stalno slušamo o smanjenju PDV-a, no to nema efekta prema krajnjem korisniku (smanjenje cijena proizvoda i usluga). Stoga bih napravio preraspodjelu PDV-a u iznosu od 2% prema lokalnim jedinicama te na taj način pokrenuo niz lokalnih projekata, a država bi na povećan broj lokalnih investicija posljedično dobila samo više (manja marža veći obrtaj, veća zarada). Neoporezivi dio plaće sa sadašnjih 4.000 kuna podigao bih na minimalno 5.000 kuna (neoporezivi dio plaće treba pratiti minimalnu plaću) što bi  povećalo potrošnju, a posljedično i PDV. Naravno, ovime se gubi dio poreza na dohodak koji je glavni prihod lokalnih jedinica, a upravo bi se taj dio kompenzirao sa ovom preraspodjelom PDV-a prema lokalnim jedinicama.

Imate li u budućnosti ambiciju preuzeti HSS-a te računate li na podršku aktualnog predsjednika Beljaka?

Nemam interesa za visoku politiku. Vjerujem kako čovjek može biti efikasan samo ako voli ono što radi.

Naravno da računam na podršku predsjednika Beljaka, a zajedno s koalicijskim partnerom tražit ću samo ono što nam je nužno, ne više od toga.

Iako je Samobor od poreza na potrošnju na godišnjoj razini ostvarivao prihod od oko milijun kuna, ukidanjem istog s početkom ove godine izašli ste ususret ugostiteljima pogođenim posljedicama epidemioloških mjera. Nedavno ste također najavili i da ćete im osigurati iznos od 5.000 kuna jednokratne pomoći. Bojite li se da će se ti potezi gledati isključivo u kontekstu nadolazećih izbora i kao ”kupovina” birača te namjeravate li, ukoliko postanete gradonačelnik, i dalje pokušavati pronaći nove načine kako biste toj skupini nastavili pomagati?

Sve ove mjere koje smo u Samoboru napravili rezultat su promišljenih odluka, ne ishitrenih, ne populističkih, ne predizbornih. To su mjere na kojima ćemo ustrajati i samo ih poboljšavati. Kako bih mogao varati sam sebe kada sam do 2009. godine, do stupanja na dužnost zamjenika gradonačelnika, osamnaest godina i sam bio vlasnik obrta za trgovinu i ugostiteljstvo.

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Top Tema

Što Vi nudite biračima s lijevog spektra i centra u odnosu na Tomislava Tomaševića koji prema svim dosad objavljenim anketama slovi za najvećeg favorita...

Top Tema

O aktualnim temama i planovima SDP-a, porazgovarali smo s potpredsjednikom stranke, članom Predsjedništva i saborskim zastupnikom SDP-a Sinišom Hajdašem Dončićem Naš portal nedavno je...

Top Tema

Mladi i uspješni aktualni gradonačelnik Vrgorca koji je od 2017. do 2020. bio i saborski zastupnik, na prošlim parlamentarnim izborima pokretanjem platforme “Stranke s...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori