Connect with us

Upišite traženi pojam

Romana Nikolić
Romana Nikolić
Izvor: privatna arhiva

Top Tema

EKSKLUZIVNI INTERVJU ROMANA NIKOLIĆ, nezavisna saborska zastupnica u klubu Socijaldemokrata

”Žao mi je što vodstvo SDP-a niti u jednom trenutku nije pokazalo da cijeni moj rad ili podržava moje inicijative, no to će mi biti dodatna motivacija za još uporniji rad u novom klubu. Posebno sam zahvalna dugogodišnjem kolegi Domagoju Hajdukoviću što je prihvatio biti predsjednikom Kluba Socijaldemokrata, što je vrlo hrabro od njega jer to je vrlo zahtjevan posao!”

Kako ste osobno doživjeli isključivanje iz SDP-a u kojem ste proveli 23 godine te da li Vam je pojašnjeno čime ste to navodno naštetili stranci?

Isključivanje iz SDP-a, nakon 23 godine aktivnog sudjelovanja u radu stranke, promicanja socijaldemokracije među građanima, rada na terenu, rada u kampanjama za izbore i jedne godine intenzivne borbe za boljitak hrvatskih građana u Hrvatskom saboru, za mene je bilo vrlo razočaravajuće.

Iznimno su me šokirali i rastužili mišljenje i odluke Predsjedništva SDPH po kojima sam svojim istupima učinila štetu stranci te pokazala nepoštovanje prema odlukama  tijela stranke i Statutu SDP-a.

Do dana današnjega nitko mi nije bar usmeno objasnio kako sam se ja to točno oglušila na odluke tijela stranke, prekršila statut SDP-a ili naštetila ugledu stranke, a kamoli dao na uvid neki dokaz.

Moj najveći zločin očito je što sam inzistirala na tome da  Predsjednik SDP-a poštuje  procedure najvišeg zakonodavnog akta, a to je Poslovnik Sabora RH, kao i poštivanje Poslovnika kluba SDP-a. Unatoč izbacivanju, i dalje tvrdim da bi ovo bio  jedini ispravan način djelovanja u situaciji koja se dogodila, i ne shvaćam kako to nije jasno i mom kolegi po pravnoj struci, Peđi Grbinu.

Ako se vodstvo stranke ne drži niti zakona, niti poslovnika Hrvatskog sabora, niti Poslovnika vlastitog kluba, kako se uopće može očekivati da će joj građani vjerovati kada bude druge prozivala za nepridržavanje zakona ili ukazivala na pogreške u društvu. Poslovnik točno propisuje na koji način netko može biti primljen ili izbačen iz Kluba SDP-a, kao i sam Poslovnik Hrvatskog sabora, i toga se trebalo pridržavati.

Nije postojala nikakva prepreka da kolegice i kolege, koji su zbog apsurdnih razloga i protiv svoje volje bili izbačeni iz SDP-a, ostanu u klubu SDP-a i djeluju za bolje sutra hrvatskih građana, no očito je da je dijelu mojih bivših kolega pokazivanje vlastitih mišića važnije od promicanja načela socijaldemokracije.

Mislite li da će Vam se djelovanjem unutar kluba Socijaldemokrata pod vodstvom predsjednika Domagoja Hajdukovića otvoriti veća mogućnost za efikasnijim sudjelovanjem u radu Sabora u odnosu na period dok ste bili član kluba SDP-a predvođen Peđom Grbinom?

 Klub Socijaldemokrata osnovan je nedavno i skoro preko noći, nakon odluka o izbacivanju  vodstva SDP-a.

Ovim putem bih pohvalila sve kolegice i kolege što su ostali hladne glave te u roku manjem od 24 sata uspjeli pripremiti sve što je potrebno za osnivanje novog Kluba.

Iako smo nakon odluka Peđe Grbina kolektivno bili razočarani i šokirani, uspjeli smo zajedničkim snagama na efikasan način, poduzeti sve što je potrebno kako bismo što prije mogli nastaviti s radom i aktivnostima. Posebno sam zahvalna dugogodišnjem kolegi Domagoju Hajdukoviću što je prihvatio biti predsjednikom Kluba Socijaldemokrata, što je vrlo hrabro od njega jer to je vrlo zahtjevan posao.

Veliki broj bivših kolegica i kolega izrazio nam je podršku i dobre želje u nastavku rada, ali i iskazao razočaranje odlukama Peđe Grbina, koji je prema njihovom mišljenju, u kratkom roku uništio sve što smo godinama gradili te spalio temelje na kojima je stranka počivala i zbog kojih smo bili izbor građana.

Vjerujem da će se posljedice njegovih impulzivnih i nemilosrdnih odluka vidjeti vrlo brzo, ali tada, za SDP kakav je postojao, više neće biti povratka.

Ja ću se u klubu  Socijaldemokrata Hrvatske nastaviti boriti za socijaldemokratska načela i za naše građane. Rad za dobrobit društva i alat za ukazivanje svih nepravilnosti bit će naša zvijezda vodilja u djelovanju i vjerujem da će građani Hrvatske prepoznati naš rad. Svjesni smo da samo zajedničkim radom i međusobnim poštivanjem, učenjem i međusobnim poticanjem možemo ostvariti zacrtane rezultate.

U godinu i tri mjeseca svog saborskog mandata aktivno sam sudjelovala u raspravama u temama od obnove potresom pogođenih područja do zaštite prava radnika, održavala tiskovne konferencije i slala medijska priopćenja s ciljem ukazivanja na goruće probleme u društvu te komunicirala s građanima i borila se za rješavanje njihovih problema. Žao mi je što vodstvo SDP-a niti u jednom trenutku nije pokazalo da cijeni moj rad ili podržava moje inicijative, no to će mi biti dodatna motivacija za još uporniji rad u novom klubu.

Nedavno ste u Osijeku otvorili vrata Ureda za komunikaciju s građanima. Kakve su prve reakcije Vaših sugrađana te s kojim Vam se sve problemima i pitanjima obraćaju? Za što ćete se u narednom periodu zalagati u Hrvatskom saboru?

Ideju za otvorenjem Ureda za komunikaciju s građanima dobila sam na početku mandata, a ljetna stanka mi je poslužila da ga u potpunosti pripremim za rad.

Ured samo otvorila kako bih od građana iz prve ruke mogla čuti s kojim se problemima susreću. Mišljenja sam da sam mi je kao saborskoj zastupnici dužnost i obaveza biti u službi građana te da moram znati što ih muči kako bih se u Saboru mogla zalagati za rješenje njihovih problema.

Od prvog dana, reakcije građana su odlične pogotovo jer sam prva u svojstvu zastupnice otvorila ovakav tip ureda u kojem svatko može slobodno doći, porazgovarati sa mnom, iznijeti što ga muči ili željne dobiti odgovore iz prve ruke.

Pitanja građana s kojima sam se najčešće susrela do sada su kako da ostvare neko od svojih prava ili kako da dođu do rješenja situacije u kojoj su se našli. Drago mi je i kada građani dođu samo popiti kavu i pitati što ima novoga u Saboru.

U narednom razdoblju nastavit ću se zalagati i štiti prava najosjetljivijih skupina u društvu, štititi prava svakog djeteta i obitelji, bez obzira kojoj vjeri i nacionalnosti pripadaju, zagovarati zaštitu prava radnika i promociju prava žena, ali i djelovanjem dati do znanja da socijaldemokracija u Hrvatskoj još nije umrla i neće sve dok ima nas u Klubu Socijaldemokrata koji želimo biti blizu građana te prvi na liniji obrane njihovih prava.

Usvajanjem Vašeg prijedloga te pritiscima malih i srednjih OPG-ovaca, ekoloških udruga i proizvođača dorađen je konačni prijedlog Zakona o sjemenu što je rezultiralo time da im se ne zakidaju ostvarena prava, ali i time će se dodatno poticati očuvanje biološke raznolikosti. S obzirom da dolazite iz Slavonije čiji su potencijali u poljoprivrednom sektoru nedovoljno iskorišteni, koje slične prijedloge i inicijative također planirate uputiti resornoj ministrici i Vladi?

Usvajanjem prijedloga zaštićeni su svi oni koji ne samo da čuvaju našu biološku raznolikost, tradicionalni način uzgoja, stare sorte već i ruralni prostor Hrvatske.

Zašto je ovo važno naglasiti?!  Prijedlog zakona u prvom čitanju nije štitio interes malih OPG-ova i proizvođača, ali ni potrošača koji žele jesti zdravo, domaće i ekološki proizvedeno povrće. Svi se mi slažemo da nekih pravila mora biti, ali ona priča sa sjemenom i certificiranjem nije nikako bila dobra za hrvatsku poljoprivredu.
Dorada sjemena nije sporna ako se na doradu sjemenske robe obvezuje onaj poljoprivredni proizvođač koji će tu sjemensku robu stavljati na tržište. Ali nije pravedno dodatno opterećivati manje poljoprivredne proizvođače koji svoje sjeme koriste za vlastite potrebe. Veliki proizvođači neće imati problem sa doradom zbog infrastrukture i logistike koju već posjeduju. Također uvest će se i reda u kontrolu i sprečavanju inovativnih vrsta.
Nakon burne rasprave u javnosti nakon vršenja pritiska od strane javnosti, malih i srednjih OPG-ovaca, raznih udruga i uvažavanjem istih oko te teme izrađen ovaj Konačni prijedlog zakona na način da se prava malih ipak ne zakidaju i da se usput preveniraju bolesti na našim poljima. Postojeća raznolikost poljoprivrednih kultura nezamjenjiva je za potrebe proizvodnje hrane i čini bogatstvo i baštinu svake zemlje. Drago mi je da sam i ja osobno svojim prijedlozima i raspravama doprinijela zaštiti naših proizvođača, a tako ću nastaviti i dalje.

Na koji način bi se prema Vašem mišljenju mogao riješiti problem prekomjerne najezde komaraca s kojima se Slavonci često bore? Smatrate li prijedlog župana Anušića za osnivanjem ”Agencije za komarce” opravdanim i prihvatljivim rješenjem ili ste skloniji stavu nekolicine gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije koji odbijaju sudjelovati u njenom nastajanju jer vjeruju da bi se ista vodila na netransparentan način te da je sama po sebi nepotrebna?

Problem najezde komaraca nije od jučer, to je tema koja se proteže već godinama, ali nikako da se pronađe zajednički konsenzus oko rješavanja tog problema. Važno je da se sve jedinice lokalne samouprave koje imaju legla komaraca uključe u programe kontrole brojnosti i pravovremeno odrade tretmane, prije svega ličinki, na svom području kako bi se izbjegle velike najezde. Parcijalno rješavanje kao što je do sada bio slučaj u kojem svaka općina radi za sebe, nema smisla. Najezda komaraca u obujmu u kojem smo se do sada susretali, ozbiljno utječe ne samo na gospodarstvo, koja je uz poljoprivredu glavna grana turizma naše Slavonije, već utječe i na zdravlje i zaštitu svih nas. To je ozbiljan problem, kojem treba ozbiljno pristupiti.

Ukoliko se osnuje „ Agencija za komarce „ nadam se da će biti svrhovita i da će polučiti rezultate, da neće biti još jedna u nizu osnovanih tzv. Agencija koja će služiti uhljebljivanju podobnih i PR županu Anušiću.

Potezi aktualnog župana Ivana Anušića nerijetko bivaju u nekritičkom tonu popraćeni od strane lokalnih medija. Smatrate li da isti djeluju neovisno te mogu li se rezultati njegovog rada doista ocijeniti kvalitetnim ili su više odraz dobro upakiranog PR-a?

Problem nekritičkog praćenja župana u Slavoniji postojao je i prije vremena kada je Ivan Anušić postao župan Osječko-baranjski.

Ja imam mišljenje da je svrha medija da građane informiraju o aktualnim temama, a ne da budu PR alat. Samo mediji koji su neovisni i nepristrani mogu kvalitetno i profesionalno obavljati svoj posao.

Ako je suditi po tome što je pobijedio glatko i u prvom krugu, župan Anušić je svojim potezima očito zadovoljio dio građana Osječko-baranjske županije. No, ako uzmemo u obzir to da je velik broj ljudi napustio sve krajeve županije, da u nekim selima živi jednoznamenkasti broj stanovnika te da u neka od njih nije više moguće doći javnim prijevozom, očito je da je potrebno još puno rada kako bi ljudi ostali i kvalitetno živjeli u Osječko – baranjskoj županiji.
Jedna slika slavonskog sela punog napuštenih kuća govori više od 1000 riječi članka kojim se veličaju nečiji navodni uspjesi i potezi.

Kako biste ocijenili početak mandata novoizabranog gradonačelnika Osijeka, HDZ-ovog Ivana Radića?

Prošlo je prvih sto dana mandata novog osječkog gradonačelnika Ivana Radića. Smatram da tri mjeseca zasigurno nisu dovoljna za ocjenjivanje (ne)rada vlasti koja je nakon osam godina vladavine Ivana Vrkića preuzela vođenje grada. Imam i razumijevanja da je bilo i vrijeme godišnjih odmora i da tek treba napraviti duboku analizu stanja. Tek su nedavno izvršene sve kadrovske promjene na čelnim pozicijama gradskih poduzeća.

Ono što mi je „upalo u oko“ , jer je u mom fokusu djelovanja, za šta se i sama zalažem, je jednako dostupan i kvalitetan vrtić svakom djetetu bez diskriminacije. Gradonačelnik je ovu jesen započeo osnivanjem novih skupina u vrtićima. To itekako treba biti samo privremeno rješenje s obzirom da su pojedini vrtići ostali bez dvorane za vježbanje, koja je prenamijenjena za dodatne skupine. Rješenje treba biti gradnja novih i sanacija postojećih vrtića, kako bi svatko dijete imalo jednako dostupan i kvalitetan vrtić bez diskriminacije.

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Povezane vijesti

Politika

RTL je večeras objavio prve rezultate CRO Demoskopa nakon izbora i sastavljanja nove vlade koja se sastoji od HDZ-a, DP-a i manjinaca. Istraživanje je...

Politika

SDP-ov Zlatko Komadina gostovao je u N1 studiju i govorio o budućnosti stranke te stranačkim izborima. Na pitanje što će biti s SDP-om nakon...

Ostale vijesti

U cijelosti prenosimo završni govor zastupnice Andreje Marić iz SDP-a netom prije raspuštanja 10. saziva Hrvatskog sabora: ”Na kraju ovog mandata zahvaljujem u ime...

Vijesti

U cijelosti prenosimo slobodni govor aktivne saborske zastupnice Andreje Marić iz SDP-a na niz gorućih tema u zdravstvu: ”Uskoro se raspušta ovaj deseti saziv...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori