Connect with us

Upišite traženi pojam

foto facebook

Top Tema

EKSKLUZIVNI INTERVJU MARO KRISTIĆ: Franković i HDZ ne moraju mijenjati svoj program jer je on uvijek baziran na popisu želja i obećanja koja se nikada nisu ostvarila! Zakladu Blaga djela doživljavaju kao svoj bankomat

Koji je trenutno gorući problem u Gradu te koje rješenje biste ponudili ako postanete gradonačelnik Dubrovnika?

Do izbijanja krize uzrokovane širenjem zaraze koronavirusom gorući problem Grada Dubrovnika je bio kako zaustaviti nekontroliranu gradnju i devastaciju prostora koja vodi Dubrovnik ka uništenju, odnosno trajnom i bespovratnom gubitku identiteta. Danas je puno više problema, a Grad Dubrovnik je zaista postao “grad slučaj” kako sam i najavio u intervjuu koji sam Vam dao 2018. godine. Godine lošeg i netransparentnog upravljanja Gradom uz nekontrolirano i bahato raspolaganje gradskim financijama bez manira dobrog gospodara, dovele su do toga da je danas Grad Dubrovnik dugoročno prezadužen grad s niskom kvalitetom življenja uz veliki broj egzistencijalno ugroženih građana.

Grad treba gradsku upravu koja će biti servis svim građanima, koja će biti otvorena i dostupna svima, a ne samo pojedinim interesnim skupinama i to je ono što ja kao kandidat za gradonačelnika jamčim. Također jamčim i da će građani u svakom trenutku imati javni uvid gdje je završila svaka kuna njihovog novca koja je isplaćena iz proračuna Grada Dubrovnika, njegovih poduzeća i ustanova. Što se pak tiče GUP-a Grada Dubrovnika kao sinonima interesne sprege političara na vlasti i građevinske mafije – jamčim da ću učiniti sve kako bi isti bio stavljen van snage sve do donošenja novog GUP-a u kojem će javna i komunalna infrastruktura imati prednost pred privatnim mešetarskim interesima.

Očekujete li da će lista Mosta osvojiti više mandata, odnosno ostvariti veći postotak osvojenih glasova u odnosu na protekle lokalne izbore?

Na proteklim lokalnim izborima ostvarili smo 2 mandata u gradskom vijeću bez da smo imali osnovanu gradsku organizaciju. Odnedavno Most ima svoju podružnicu u Dubrovniku sa velikim brojem aktivnih članova pa u skladu s time, ali i sa činjenicom da smo u protekle četiri godine bili najaktivnija i najkonstruktivnija oporbena politička snaga u gradskom vijeću – očekujem bolje rezultate i osobno kao kandidat za gradonačelnika, ali i liste za gradsko vijeće.

Koje će biti glavne odrednice Vašeg izbornog programa?

Naš izborni program biti će realan i ostvariv, utemeljen na ocjeni stvarnog stanja gradskih financija, a populizam i prazna obećanja i ovaj put ćete moći gledati od HDZ-a, koji ni ne mora mijenjati svoj program jer je on uvijek baziran na popisu želja i obećanja koja se nikada nisu ostvarila. Naš program će imati snažnu lokalnu notu, a prioritet je na zaštiti strateških resursa i održivom razvoju zajednice, dakle na svemu onome na čemu smo i do sada požrtvovno radili.

Kako komentirate najavljenu kandidaturu Andra Vlahušića te da li ga smatrate izravnom konkurencijom – kako za gradonačelničku funkciju tako i za listu za gradsko vijeće?

Gospodin Vlahušić je legitiman kandidat na predstojećim izborima i njega kao i sve ostale kandidate smatram izravnom konkurencijom. Vjerujem kako ćemo se međusobno nadmetati dobrim i kvalitetnim idejama, a na kraju će građani ocijeniti tko je od nas najbolji. Lokalni izbori su komunalni izbori i građani bi trebali birati na temelju sposobnosti pojedinaca, a ne njihove ideološke opredijeljenosti, pa smo svi jedni drugima izravna konkurencija.

Istaknuli ste se u borbi za plato Srđa i tvrđavu Imperijal, a sada ste na sudu i zbog Park šume Petka. Petar Pripuz Vas je tužio za klevetu?

To su trenuci odnosno pobjede na koje sam posebno ponosan u svojoj političkoj karijeri. Imao sam tu sreću i privilegiju da u određenom vremenu sa svojim istomišljenicima mogu napraviti nešto dobro za svoj Grad. Za razliku od mnogih drugih, imao sam dovoljno hrabrosti i snage te sam iskoristio ulogu koju sam u datom trenutku imao. Nisam se povukao ni savio kičmu pod pritiscima, pa je danas tvrđava opet u rukama građana Grada Dubrovnika i dubrovačkih branitelja.

Park Šuma Petka je slična priča. Samo sam ovaj put ostao usamljen. Gradonačelnik Franković i župan Dobroslavić iako su obećali da će otkupiti 70.000 m2 i spasiti pluća Grada od potencijalne gradnje, popustili su pod pritiskom i Jambova bivša imovina koju je izgubio stečajem je postala vlasništvo partnera Petra Pripuza. Bio sam oštar u raspravi i pokušajima zaštite javnog interesa, pa sam za nagradu dobio tužbu.

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća razriješili su Vas s mjesta člana Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela. Da li Vas je to pogodilo, odnosno jeste li to očekivali?

Zaklada Blaga djela je za mene dio baštine, odnosno nasljeđa ovog Grada. Osnovni cilj je sredstvima koja uprihoduje od zakupa poslovnih prostora, pomagati socijalno ugroženim skupinama građana, dok stanove u vlasništvu Zaklade dajemo na raspolaganje siromašnim obiteljima s puno članova. Imovina Zaklade je vrijedna, pa su i sredstva kojima Zaklada raspolaže velika. Grad je u financijskom rasulu pa me ne čudi da je gradonačelnik Franković i ekipa na vlasti, za razliku od mene, doživljavaju kao svoj bankomat. Iz tog razloga me pogodilo to što sam jedini smijenjen, jer smatram da je moj doprinos u radu upravnog vijeća bio iznimno korektan.

Vrlo sličan odnos vlada i na relaciji s DPDS-om i politika je nažalost i tu uzela previše maha. Takve spoznaje su jako ružne i to treba mijenjati.

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....