Connect with us

Upišite traženi pojam

Zoran Milanović i Andrej Plenković - Foto: Darko JELINEK

Ostale vijesti

DRAMA SE NASTAVLJA! Predsjednik Milanović poslao “ljubavno” pismo premijeru Plenkoviću, otkrivamo što u njemu piše

Predjednik Zoran Milanović uputio je novo pismo Premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga je i osobno upozorio na neprihvatljivo i nezakonito postupanje ministra obrane Marija Banožića.

Kako prenosi Index Pozvao ga je da poduzme mjere iz svoje nadležnosti u cilju omogućavanja normalnog funkcioniranja i razvoja Oružanih snaga RH.

Milanović tvrdi da je prvo pismo poslao 28. listopada 2021. godine, ali da “Plenković nije poduzeo ništa kako bi se postupanje ministra obrane vratilo u zakonske okvire i spriječila šteta za Oružane snage RH”.

Već tjednima traje prepirka Milanovića s jedne i ministra Banožića i Plenkovića s druge strane. Riječi se u javnosti ne biraju, a Milanović je ovoga puta, za razliku od većine svojih nastupa, sastavio pristojno pismo.

Milanovićevo pismo Plenkoviću prenosimo u nastavku.

“Ovo umirovljenje je izuzetno važno jer pokazuje obrazac postupanja Vašeg ministra”

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

obraćam Vam se u smislu odredbi Ustava Republike Hrvatske i to čl. 94., čl. 99., st. 1. te čl. 100., st. 1., a vezano uz zloupotrebu ovlasti od strane Vašeg ministra obrane prilikom prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno zaštitne bojne.

Ovo umirovljenje je izuzetno važno jer pokazuje obrazac postupanja Vašeg ministra, posebno u svjetlu činjenice da se radi o odlikovanom časniku, dragovoljcu Domovinskog rata i zapovjedniku postrojbe zadužene za osiguranje Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ne ulazeći u pojedinosti slučaja, moram istaknuti kako je prijedlog za produljenje mandata zapovjednika PZB-a Vašem ministru uputio načelnik Glavnog stožera OSRH i to temeljem procjene da se radi o potrebi službe.

Riječ je o uobičajenom postupku prilikom kojeg, barem koliko mi je poznato, ni jedan ministar obrane nije nikada uskratio svoju suglasnost.

“Pitao sam Banožića zašto je smijenio brigadira Burčula, nijednom mi nije objasnio”

Ovoga puta ministar ne samo da je uskratio suglasnost već je načelniku Glavnog stožera i mojem savjetniku za obranu i nacionalnu sigurnost rekao da nikada i ništa neće potpisati za navedenog časnika te da isti mora otići iz vojske, pri čemu nije dao opravdano obrazloženje za takav stav.

Obzirom na neuobičajeno postupanje ministra, odlučio sam i osobno razgovarati s ministrom koji mi je, na moj izravan upit da mi objasni zašto odbija dati suglasnost i uz napomenu da će taj prijedlog biti povučen ako ministar ima neki ozbiljan razlog za uskraćivanje suglasnosti, odgovorio kako je “brigadir loš čovjek” što je ponovio više puta bez bilo kakvog objašnjenja za svoje tvrdnje.

Ministar ima pravo dati ili uskratiti svoju suglasnost, međutim, nema prvo zloupotrebljavati tu svoju ovlast. Ministar je učinio upravo korak koji predstavlja zloupotrebu ovlasti jer je trenutno umirovio zapovjednika PZB-a, pri čemu još lažno navodi kako je postupao po Listi za izdvajanje po potrebi službe za 2021. godinu. Naime, na toj Listi, na kojoj je više od stotinu časnika, nema imena zapovjednika PZB-a.

“Ministar mimo liste i plana prekinuo vojnu karijeru odlikovanog časnika”

Dakle, ministar je, mimo Liste i plana izdvajanja, vođen očito osobnim razlozima, nadam se ne i političkim, naprasno prekinuo vojnu karijeru odlikovanog časnika koji je za svoj rad ocjenjivan najvišim ocjenama. Ovakvo postupanje ministra predstavlja zloupotrebu ovlasti koje mu daje zakon te predstavlja maltretiranje i diskriminaciju časnika Hrvatske vojske. Postavlja se pitanje po kojem to kriteriju ministar bira koga će umiroviti, a koga neće, i to suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera.

Nedopustivo je da se profesionalnog časnika tjera iz Hrvatske vojske jer se ne sviđa ministru. To je pokušaj politizacije Oružanih snaga RH i stvaranje podjele na ‘podobne’ i ‘nepodobne’ časnike, one koji se sviđaju i one koji se ne sviđaju ministru. A to ni Vi kao predsjednik Vlade, niti ja kao Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH ne smijemo dopustiti.

Istovremeno, ministar obrane omogućio je čitav niz kadrovskih rješenja u Ministarstvu obrane RH koja su potpuno suprotna zakonu. Dat ću Vam nekoliko konkretnih primjera koji, na žalost, predstavljaju samo vrh ledenog brijega. MORH je u srpnju ove godine donio rješenje kojim je nezakonito produžena služba djelatnoj vojnoj osobi – brigadiru u Samostalnom sektoru za informacijske i komunikacijske sustave Ministarstva obrane.

Rješenje je nezakonito jer je navedena osoba po sili zakona morala biti umirovljenja, što je utvrdio i Kadrovski savjet ministra obrane u svibnju 2020. godine koji je zaključio, citiram, “da ne postoje zakonske mogućnosti za zadržavanje u službi” navedenog brigadira. Vaš ministar je omogućio da ta osoba i dalje ostane u službi suprotno zakonu te se na istom mjestu nalazi i danas.

“Banožić je bio više puta upozoren i informiran. Nije poduzeo ništa”

U  travnju 2021. godine Vaš ministar omogućio je bojniku koji radi u Protokolu Ministarstva obrane ne samo da bude raspoređen na ustrojbeno mjesto brigadira, nego i da bude raspoređen na radno mjesto za koje nema odgovarajući stupanj stručne spreme. Nadalje, Vaš ministar omogućio je, suprotno zakonu, bojnici, pukovnici i brigadiru koji rade u kadrovskoj službi MORH-a da ostanu na poslovima koji zahtijevaju državni stručni ispit iako niz godina za redom nisu ispunili obvezu polaganja državnog stručnog ispita u zadanom roku koji im je naložen od strane samog Ministarstva obrane. Na žalost, ovakav broj nepravilnosti upućuje na mogućnost da se radi o sustavnom kršenju propisa.

Na probleme vezane uz kadrovsko i materijalno stanje te opremljenost Hrvatske vojske Vaš ministar je više puta bio upozoren i informiran, ali na žalost, iako mu je to temeljna obveza, nije poduzeo ništa. Stoga sam i tražio sazivanje Vijeća za obranu upravo na tu temu, pa o tome neću dalje elaborirati ovom prilikom. Situacija nije dobra i potrebno je žurno djelovati.

Osim toga, Vaš ministar odlazi na ministarske sastanke u NATO i EU bez da mene, kao Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH, obavijesti o tome i bez dobivene suglasnosti za stavove koje tamo iznosi u ime Republike Hrvatske. Tako izneseni stavovi koji nisu dogovoreni, mogu biti samo stavovi Vaše Vlade, naravno ako mu Vi za to dajete suglasnost, ali ne i stavovi Republike Hrvatske budući da ja kao Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH nisam za njih dao suglasnost.

“Ministra ste Vi postavili i za njega odgovarate”

Svaka obveza koju na taj način preuzme Vaš ministar, a tiče se ustavnih ovlasti Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH, potencijalno je neprovediva. Ovakvo postupanje može, zahvaljujući Vašem ministru, nanijeti i štetu međunarodnom ugledu zemlje. Isto tako, gospodine predsjedniče Vlade, ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar ustraje politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske.

Gospodine predsjedniče Vlade, na neprihvatljivo postupanje Vašeg ministra bili ste do sada upozoravani na više načina, a ovim pismom Vam se i izravno obraćam. Ministra ste Vi postavili i za njega odgovarate. Međutim, kao Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OSRH dužnost mi je zaštiti Oružane snage te Vas stoga pozivam da poduzmete mjere iz svoje nadležnosti u cilju omogućavanja normalnog funkcioniranja i razvoja Oružanih snaga RH.

Završno, pozivam Vas da se uzdignete iznad stranačkih i osobnih razloga te da pri postupanju vodite računa o interesu Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH.”

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Je li po vama Pavao Vujnovac iz PPD trebao biti napadan zbog skupocjene ogrlice koju nije prijavio carini?

Povezane vijesti

Top Tema

Nekadašnja HDZ-ova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s pozicije predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu u intervjuu nam detaljno...

Politika

-“O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika...

Politika

Stranke koje su popravile svoj rejting predvodi Domovinski pokret sa 7,22 posto. Slijede Socijaldemokrati s 3,32 posto. Prve isplate povećanih mirovina očito su se...

Politika

I Magdalena Dovečer, od srijede bivša članica HDZ-a i HDZ-ova voditeljica Službe za koordinaciju Hamag-Bicro, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i njezin rođak Tihomir Pajić,...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori