Connect with us

Upišite traženi pojam

Dragan Čović, Šime Erlić, Gordan Grlić Radman

Top Tema

Vlada Republike Hrvatske dodjelom 70 ugovora nastavlja jačati prekograniču projektnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom u cilju smanjenja negativnog demografskog trenda i podizanju kvalitete života

U Širokom Brijegu jučer je održano svečano uručivanje ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

U okviru Javnog poziva za dostavu prijedloga projekata za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu za financiranje je odobreno 70 projekata u ukupnom iznosu od 2.049.196,00 eura.

Cilj Programa jest jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, njihovom povratku i ostanku te očuvanju njihove pune ravnopravnosti.

Program pridonosi osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njegovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvaliteta života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Ministar Erlić iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Programa.

„Ovaj program nastao je s ciljem pružanja potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali onaj najvažniji segment ovog programa je povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osnaživanje naše suradnje i podizanje kvalitete života cjelokupnog stanovništva na programskom području. Želio bih naglasiti kako je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritetno pitanje za Vladu Republike Hrvatske.“, rekao je ministar Erlić.

Ministar Erlić je zahvalio i svim dionicima s regionalne razine koji sustavno podražavaju ovu inicijativu te kolegama iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske što su se aktivno uključili i svojim dugogodišnjim iskustvom pomogli pri odabiru najboljih i najkvalitetnijih projekata za financiranje.

Posebnu zahvalu i čestitke ministar je uputio potpisnicima 70 ugovora kojima je odobreno financiranje.

„Za nastavak Programa u projekcijama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu predviđen je iznos od 4 milijuna eura, što su sredstva koja će dodatno osnažiti učinak samog programa i otvoriti mogućnost financiranja većeg broja projekata.“, naglasio je ministar Erlić.

Također je istaknuo kako je do 2. kolovoza 2023. godine otvoren javni poziv na Interreg IPA Programu prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost poziva iznosi 41 milijun eura EU sredstava, što je svakako izvrsna prilika za razvijanje daljnje prekogranične suradnje te razvoj i provedbu uspješnih projekata.

Na svečanom uručivanju nazočili su i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović te gradonačelnik grada Širokog Brijega Miro Kraljević.

izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Povezane vijesti

Vijesti

Iako novi ministar obrane Ivan Anušić pokušava uvjeriti javnost kako je predstavniku ZTC-a obećao da neće dopustiti da protupožarna sezona bude dovedena u pitanje,...

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...