Connect with us

Upišite traženi pojam

foto: vlada.hr

Politika

Usvojeno administrativno rasterećenje gospodarstva za 364 milijuna eura, otkriveno i na koji bi se način obnova mogla dodatno ubrzati

Vlada je na sjednici usvojila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2024. i 2025. godinu, a putem 103 mjere iz tog plana gospodarstvo bi trebalo biti rasterećeno za obveze ukupno vrijedne 364 milijuna eura. Usvojena je i Uredba o poticanju ulaganja u sektoru turizma, koja je sektorski specifičan program potpora, a ministrica Brnjac ga je ocijenila najznačajnijim instrumentom poticanja investicija u turizmu. Donesen je i Zaključak u vezi s pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom. Ministrica Vučković je rekla kako je procijenjena vrijednost ove mjere 4 milijuna i 250 tisuća eura te će obuhvatiti 35.000 kućanstava koja se griju na ogrjevno drvo.

Uz obnovu, intenzivno provodimo i program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnostima vezanim uz obnovu potresom pogođenih područja, istaknuvši kako se u Sisačko-moslavačkoj županiji uz dinamičnu obnovu, intenzivno provodi i program revitalizacije tog područja, a posebno je izdvojio aktivnosti u sektoru obrazovanja i podizanja kapaciteta zdravstvenog turizma.

Kazao je kako su u sektoru obrazovanja u spomenutoj županiji ugovoreni radovi za 27 škola, dva fakulteta i dva učilišta, u vrijednosti većoj od 66 milijuna eura, a prije nekoliko dana je otvorena i srednja škola u Glini, koja je cjelovito obnovljena.

Vrijednost radova obnove srednje škole iznosi 2,6 milijuna eura, rekao je, dok je za novu opremu utrošeno 105 tisuća eura, a povratkom učenika u obnovljenu školu stvoreni su uvjeti za održavanje nastave u jednoj smjeni.

Dodao je kako se na preostalim školskim objektima u Sisačko-moslavačkoj županiji intenzivno  provode radovi.

Važnost ulaganja u zdravstveni turizam

Isto tako, ministar je naglasio važnost revitalizacije potresom pogođenog područja ulaganjem u razvoj zdravstvenog turizma, podsjetivši kako je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prošli tjedan potpisala ugovor s Lječilištem Topusko vrijedan čak 17 milijuna i 200 tisuća eura bespovratnih sredstava za projekt Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održivi način.

„Naglašavam da je ovaj projekt dio velikog razvojnog projekta Topusko pametni termalni grad, sveukupne vrijednosti čak 100 milijuna eura, a koji predstavlja niz infrastrukturnih i gospodarskih projekata s ciljem povećanja kvalitete života i gospodarske aktivnosti mjesta Topusko, a samo mjesto pozicionirati kao predvodnika u pružanju zdravstvenih usluga lječilišnog i rekreativnog turizma u Republici Hrvatskoj“, poručio je ministar Medved.

Uz sve druge sektore, dodaje, ove aktivnosti snažno podupiru naše ciljeve revitalizacije i ravnomjernog razvoja Sisačko-moslavačke županije.

U narednim mjesecima obnova bi mogla biti dodatno ubrzana

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić dao je pregled dinamičnih aktivnosti resornog ministarstva.

Tako je podsjetio kako je početkom prošlog tjedna u Sisku svečano otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja, čija je vrijednost gotovo 6 milijuna eura, a uoči četvrte obljetnice zagrebačkog potresa posjetio je Čučerje, Gornju Dubravu i Centar Zagreba, gdje je obišao završene zamjenske obiteljske kuće i završenu obnovljenu višestambenu zgradu u centru Zagreba.

Na sam dan obljetnice potresa održan je stručni skup Dani potresnog inženjerstva 2024. godine u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, rekao je Bačić, dodavši kako se tom prilikom u uvodnom izlaganju zahvalio svim inženjerima i znanstvenoj zajednici na doprinosu prilikom obnove prvenstveno zgrada javne namjene, gdje je iz Fonda solidarnosti ugovoreno 1310 projekata obnove, ali i privatnih zgrada i kuća, kojih je do sada na području zagrebačkog potresa obnovljeno gotovo 3000, odnosno 26.300 stambenih jedinica.

Nakon tog znanstveno-stručnog skupa, ministar je obišao i nove lokacije izgrađenih zamjenskih obiteljskih kuća na području Čučerja i Markuševca, te gradilište jedne zahtjevne konstrukcijske obnove višestambene zgrade na Zrinjevcu.

Položena su, također, i tri kamena temeljca, od predviđenih 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije koje su u izgradnji, a imat će ukupno 666 stanova, te će, kako je najavio ministar, u  iduća dva mjeseca svih 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije biti u realizaciji.

Završno, kada gledamo i zagrebački i petrinjski potres, ukupno je završeno 11.659 objekata, s 43.632 stambene jedinice, izvijestio je Bačić, a u ovom trenutku je u gradnji, odnosno obnovi 1645 gradilišta, dok je u nabavi još dodatnih 1366 lokacija.

„Kao resorni ministar mogu izraziti zadovoljstvo trenutnom dinamikom obnove, a uvjeren sam, s obzirom na veliki broj rješenja koje dnevno producira ovo ministarstvo, da bi u narednim mjesecima obnova mogla biti i dodatno ubrzana“, poručio je ministar Bačić.

Usvojen Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva

Vlada je na sjednici usvojila i Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2024. i 2025. godinu, a putem 103 mjere iz tog plana gospodarstvo bi trebalo biti rasterećeno za obveze ukupno vrijedne 364 milijuna eura.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je podsjetio da je krajem prošle godine usvojen akcijski plan koji se odnosio na smanjenje parafiskalnih i neporeznih davanja, a bila je riječ o 67 mjera i ukupno rasterećenje od 137,7 milijuna eura.

Na slici: Damir Habijan, foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Rekao je da je Akcijski plan za administrativno rasterećenje jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje 2021. do 2026. godine.

“Akcijski plan za 2024. i 2025. je usmjeren na područja od posebnog značaja za gospodarstvo, poput porezne politike, turizma, mirovinskog sustava, poljoprivrede i prometa te je u financijskom smislu veći od sva četiri akcijska plana zajedno – riječ je o 103 mjere koje su predviđene i kojima će se ostvariti rasterećenje gospodarstva od 364,09 milijuna eura”, istaknuo je Habijan.

To nije, kako je rekao, prvi akcijski plan kada se govori o administrativnom rasterećenju – prvi je donesen 2017., nakon toga još 2018., 2019. i 2020. godine, na temelju kojih je provedeno 390 mjera i ukupno financijsko rasterećenje od 252,8 milijuna eura.

Put u digitalno desetljeće 2030.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić predstavio je Program politike „Put u digitalno desetljeće 2030.“

Grčić je kazao da je u okviru provedbe europskog Programa politike za digitalno desetljeće do 2030., svaka država članica Europske unije dužna izraditi nacionalni program. Dodao je da će Programom definirati doprinos pojedine države u ostvarenju ciljeva digitalne transformacije koji su zadani europskim programom.

Hrvatski Program politike ima 7 poglavlja, unutar kojih se obrađuju unaprijed definiranih 12 digitalnih i općih ciljeva.

Uredba za poticanje ulaganja u turizam važna za nastavak investicija

Predstavljajući Uredbu o poticanju ulaganja u sektoru turizma, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac podsjetila je na novi Zakon o turizmu, koji je stupio na snagu 1. siječnja i kojim se uz ostalo proširuje i unapređuje regulatorni okvir za poticanje ulaganja.
 
“Uredba je u cijelosti usklađena s odredbama Opće uredbe o skupnom izuzeću (GBER), njome se definiraju uvjeti spojivosti državnih potpora iz članaka Zakona o turizmu s pravilima o dodjeli državnih potpora za ulaganja, i u skladu je i sa Zakonom o državnim potporama”, rekla je ministrica.

Naglasila je i da su potpore, koje se u skladu sa Zakonom o turizmu i novom uredbom mogu dodijeliti, namijenjene ostvarenju strateških ciljeva iz Strategije razvoja održivog turizma do 2030., a osim uvjeta spojivosti s pravilima o državnim potporama, uredba uređuje i način dodjele potpora na temelju kriterija za dodjelu predviđenih u Zakonu o turizmu.

Potpore će se dodjeljivati velikim, mikro, malim i srednjim poduzećima u ekosustavu turizma, što uključuje smještaj, pripremu i usluživanje hrane i pića, putničke agencije i touroperatore i sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti, te prvi puta i marine i čarter flotu u smislu njihova ozelenjivanja i zaštite okoliša.

Na fotografiji Nikolina Brnjac. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Očekuje se da će ulaganja koja će se poticati donijeti veću diversifikacijom turističke ponude, produljenje turističke sezone, održivo poslovanje i veću kvalitetu turističke ponude, dodala je.

“Potpore se dodjeljuju u obliku umanjenja stope poreza na dobit za projekte definirane ovom uredbom te za aktiviranje neaktivne imovine u obliku umanjenja naknade za raspolaganje neaktivnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske”, objasnila je Brnjac.

Time se nastavlja i dinamika ulaganja u sektor turizma, koja su nakon pandemije dobila novi zamah kroz NPOO, a sredstva za provedbu uredbe planirana su u obliku poreznih olakšica i oslobađanja plaćanja naknada za raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, zaključila je ministrica.

Pomoć potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom
 
Vlada je donijela i Zaključak u vezi s pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom.
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se ovaj Zaključak predlaže kako bi se ublažili negativni socijalni učinci te pomoglo socijalno ugroženim kategorijama građana koja se griju na ogrjevno drvo te je mjerom predviđeno osigurati im dostanu količina ovog energenta uz znatno smanjenje njegove cijene.
 
“Hrvatske šume će do 1. travnja 2025., uz postojeći popust od 5 posto, odobriti i dodatni popust od 15 posto, a sve kako bi se ublažili negativni učinci rasta troškova”, rekla je Vučković.
 
Dodala je da je za kategoriju kućanstva već odobren popust od 5 posto na redovne cijene iz Cjenika Hrvatskih šuma.

Donošenjem ove mjere, kazala je Vučković, povećat će se popust na cijenu ogrjevnog drva za kategoriju kućanstvo na ukupno 20 posto i to na količinu od 350.000 kubičnih metara.

“Ova mjera će pokriti 35.000 kućanstava koja se griju na ogrjevno drvo, a procijenjena vrijednost je 4 milijuna i 250 tisuća eura”, zaključila je ministrica.

izvor: vlada.hr

Povezane vijesti

Politika

U četvrtak je u Zagrebu održana svečanost dodjele bespovratnih sredstava za 16 projekata u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za poziv Regionalna diversifikacija...

Vijesti

Nakon dana u kojem je premijer Plenković držao iscrpne govore na sjednicama Predsjedništva HDZ-a te Nacionalnog odbora, predstavljanja stranačkog Izbornog programa, kao i vođenja...

Politika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u utorak je na završnoj konferenciji projekta SolariKA dodijelio ugovore o financiranju istražne bušotine tople...

Intervju

Hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i društvene medije, vlasnik je i osnivač Manjgure – vodeće agencije za odnose...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori