Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Top Tema

UDAR NA GRAĐANE?! Šef zagrebačke plinare: Plin za kućanstva mogao bi poskupjeti 70 posto, to je realno

Šef zagrebačke gradske plinare Jeronim Tomas gostovao je sinoć na RTL-u i govorio o poskupljenjima.

Kaže da je velika razlika u cijenama rezultat geopolitičkih razloga.

“Prije svega, to su geopolitički razlozi, a isto tako zbog covid- krize došlo je do povećanja potražnje za energentima i samim tim do povećanja cijene”, rekao je.

Tvrdi da se ova situacija nije mogla prevenirati.

“Plinski biznis je takav. U trenutku ugovaranja cijena koje se ugovaraju sa strane nabave, trebalo bi zaključiti na strani prodaje i to nije napravljeno, tako da smo imali situaciju gdje smo s kupcima imali zaključane količine, a s druge strane smo imali varijabilne cijene koje nisu bile zaključane i čekao se trenutak da se zaključaju, ali taj trenutak nije nikad došao”, kaže.

Prozvao je bivšu upravu.

“Zaprimili smo između 6 i 7 posto prigovora u odnosu na ukupan broj poslanih računa sektoru poduzetništva. Dio računa je u cijelosti podmiren, a za dio računa još nisu dospijeća pa ne znamo hoće li biti plaćeno i u kojoj mjeri”, rekao je Tomas.

U tijeku pregovori

U ovom trenutku traju pregovori između resornog ministarstva, isto tako predstavnika vlasnika oko iznalaženja najboljeg rješenja za sve strane, dodao je.

Računi za siječanj će, kaže, biti manji.

“Kao što sam rekao, ovise direktno o ostatku pregovora, ali ti računi će biti i do 30 posto manji nego što je to bilo u 12. mjesecu”, kaže.

Očekuje se veliko poskupljenje

Onda je upitan o poskupljenjima. Što očekivati nakon 1. 4.?

“To ovisi i o aktivnostima vlade, i to je regulirana djelatnost. Što se tiče količina njih imamo, što se tiče cijena – one će rasti zbog rasta cijena ali ne u značajnoj mjeri kao kod poduzetnika”, rekao je.

Na konstataciju da neki govore da bi cijena plina za kućanstva mogla porasti do 70 posto, kaže da je to realno.

“Moguće je, da. To je realno povećanje. Cijena plina raste znatno više”, kazao je.

“Ja se nadam da to neće potrajati, ali vidjet ćemo što će se događati. Nitko to nije mogao očekivati, to je nešto što će se definitivno mijenjati u budućnosti”, kaže.

Povezane vijesti

Top Tema

S mladim i uspješnim ekonomskim stručnjakom, predsjednikom stranke Fokus koja osim pored činjenice što su parlamentarna stranka, ostvaruje i vrlo zapažene rezultate na lokalnoj...

Vijesti

AKTIVISTI Greenpeacea u nedjelju poslijepodne prosvjedovali su kod tankera koji, kako tvrde, prevozi rusku naftu u luku Omišalj na Krku, izvijestila je ta organizacija....

Vijesti

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je vlada na više korigirala projekciju rasta inflacije za 2022. godinu, točnije na 3.5...

Ostale vijesti

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su miran prosvjed kod LNG terminala na Krku pozivajući Vladu na hitan otklon od fosilnih goriva i zaustavljanje svih ulaganja...