Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Tomašević priznao da nema rješenje za jedan gorući problem: Najteže će biti ove jeseni

U zgradi Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima je održao redovitu tjednu press konferenciju

Press konferenciju započela je zamjenica Danijela Dolenec. ‘Završena je sistematizacija u ZG holdingu i potpisan je dodatak kolektivnom ugovoru’, kazala je Dolenec. Podsjetila je da je koelektivni ugovor potpisan u veljači i da se tada grad obvezao na izradu sistematizaciju. ‘Okvir je bio da se pokuša završiti do kraja veljače. Potrajao je nešto duže’, dodala je.

‘Postignuti su glavni ciljevi – osam milijuna eura za plaće i glavni cilj u smislu ujedinačavanja koeficijenata. Ima isti koeficijent s obzirom na složenost posla neovisno u kojoj podružnici radite. Povećanje koeficijanata za komunalne radnike i vozače je ispoštovano’, dodala je.
poster

Prvo pitanje se ticalo stadiona u Veslačkoj. ‘to nije stadion NK Zagreba i njima je istekao ugovor u vrijeme prethodne vlasti. No oni se ne žele iseliti. Dobro znate što mislim o vodstvu NK Zagreba i nogometnom tajkunu koji je uzurpirao slavnu povijest tog kluba. Taj objekt je u vlasništvu Grada Zagreba. Ide žalba Visokom trgovačkom sudu i nećemo odustati dok se to ne vrati u vlasništvo grada’, rekao je Tomašević, javlja Tportal.

Drugo pitanje vezano je uz preizgrađenost grada, npr Laništa i Blata. ‘To su najgori kvartovi što se tiče preizgrađenosti, ali ti planovi su napravljeni prije naše vlasti. I kada bi zaustavili sve dozvole, i dalje bi godinama nicale nove zgrade. Zato smo pokrenuli izmjene GUP-a. Ono što radimo cijelo vrijeme da te nasljeđene situacije rješavamo tako da dajemo dodatne kapacitete za škole i vrtiće. Ali očito je da su napravljene greške prije 5 do 6 godina kada su izglasani planovi, a bez da se razmišljalo o urbanim objektima poput škola’, kazao je Tomašević.

‘Nakon skoro dvogodišnje bitke uspjeli smo zakonito izmjeniti odluku za roditelje odgojitelje, koja je omogućavala korisnicima da upisuje djecu u vrtić. to će sigurno stvoriti pritisak na novi upisni period. Radimo sve na tome da smanjimo taj pritisak. Izgradnja vrtića, posebice na istočnom dijelu grada, ide u tom smjeru. ali isto tako, ove godine ćemo imati situaciju na upisima gdje nećemo moći u potpunosti odgovoriti na potražnju. Morat ćemo pronaći načina da više djece upišemo’, pojasnila je Dolenec na pitanje o vrtićima.

‘Morali smo prekinuti začareni krug gdje grad Zagreb nije ništa ulagao u vrtiće jer je ulagao u mjeru roditelj-odgojitelj. Moramo graditi nove vrtiće, a za te vrtiće nam treba novac koji se oslobodio ovakvom odlukom. Najteže će biti ova jesen što se tiče upisa’, dodao je i gradonačelnik.

Tomašević je govorio i o smrtima u čekaonici u bolnici na Svetom Duhu. ‘I sami liječnici upozoravaju da nije riječ o izoliranom incidentu u jednoj bolnici, nego o problemu u cijelom sustavu’, rekao je gradonačelnik, dodavši da je ministar rekao da će se takve stvari adresirati kroz reformu zdravstva.

Odgovorio je da je zadovoljan radom ravnateljice bolnice. ‘Ali je pod neviđenim pritiskom. Mislim da nitko nije pod većim pritiskom. Radi se o najvećoj ustanovi. To je ustanova koja je sedam godina imala priziv savjesti. Nakon što je došla ravnateljica sada je to moguće. Isto tako, ona tamo uvodi reda vezano za različite javne nabave i dobiva 10 anonimnih kaznenih prijava, a niti jedna nije potpisana. Potpisana je s navodnim zaposlenicima. I ja vjerujem da će biti sve te prijave odbačene’, rekao je gradonačelnik.

‘Idemo u ozelenjavanje grada. Od jeseni ćemo imati veliku sadnju stabla. To neće biti u vrijednosti 400 tisuća eura nego puno više’, kazao je Tomašević.

‘Razlozi za poskupljenje vode nisu se promijenili ni milimetra. I dalje imamo problem s vodovodnom mrežom’, kazao je tomašević, dodavši da novci iz EU fondova neće biti dovoljni za investicije. ‘Ja začarani krug namjeravam prekinuti. Ista stvar je s mostovima. Nećemo graditi novi most dok ne popravimo stare. Ja neću mirno spavati ako se dogodi novi potres i novi Zagreb bude odsječen. Ja sam takav grdonačelnik i to je moj stil’, poručio je Tomašević.

Foto: Hina

Povezane vijesti

Politika

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je za Dnevnik Nove TV komentirao novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorio je kako će Turudić vladati DORH-om. “To ćemo tek...

Sport

Luka Modrić rekao je da se da nada da će produžiti ugovor s Real Madridom i da se nada da će kad završi klupsku...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...