Connect with us

Upišite traženi pojam

Sport

Prije točno deset godina preminuo je Ivan Turina

NA DANAŠNJI dan prije točno deset godina prestalo je kucati srce Ivana Turine, nekadašnjeg vratara Dinama. Policija ga je tog dana pronašla u 7:23 nakon poziva susjeda, a očevidom je utvrđeno kako nema nikakvih naznaka nasilne smrti. “Mogu potvrditi da je Ivan Turina mrtav, ali nema nikakve sumnje na kakav zločin. Turina je umro u snu”, rekao je tada Patrik Nuss iz lokalne policije.

Turina je od 2010. godine igrao za švedski AIK, bio je standardni vratar, s brojem 27 na leđima. Rođen u Zagrebu, bio je član Dinama, kojem se uvijek vraćao. Prošao je sve faze, od prvog do četvrtog vratara, ali Dinamo je uvijek bio njegov klub. Nikome nije htio priznati da je bolji, prošao je posudbe u Kamen Ingradu, Sesvetama i Osijeku, ali s Dinamom je branio u Kupu UEFA. Pamti se kao skroman, uporan i uvijek nasmijan momak.

AIK obilježio obljetnicu njegove smrti

Prije nekoliko dana AIK Stockholm prisjetio se Turine neobičnom minutom šutnje uoči prvenstvene utakmice sa Siriusom. Tijekom nje poticao je navijače da budu svjesniji srčanog oboljenja koje je Hrvatu oduzelo život prije 10 godina.

Navijači su dobili upute da minutu šutnje prije utakmice u Friends Areni provedu radeći jednu od tri stvari – preuzmu aplikaciju kako bi postali volonteri prve pomoći, doznaju gdje im se nalazi najbliži defibrilator ili daju donaciju istraživanju.

Navijači na sjevernoj tribini AIK-a su uoči utakmice osvijetlili veliki transparent Turini u čast, a igrači svake momčadi na teren su iznijeli prijenosni defibrilator. U 27. minuti, dakle minuti koja je odgovarala broju na dresu koji je nosio, navijači AIK-a su mu skandirali ime, kao što to čine na svakoj utakmici otkako je preminuo.

Povezane vijesti