Connect with us

Upišite traženi pojam

foto: MORH

Vijesti

Pri obilasku izložbe proizvoda i sustava proizašlih iz projekata hrvatske obrambene industrije sufinanciranih iz ESI fondova, ministar Banožić istaknuo da je odrađen vrhunski posao kada je u pitanju približavanje Europskih fondova našoj obrambenoj industriji

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak na konferenciji “Human-Machine Interfaces and Gaming Technologies in Defence” (Ljudsko–robotska sučelja i gaming tehnologije u području obrane) koja se održala u Kongresnom centru Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu.

Organizatori međunarodne konferencije su Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI) i Europska komisija. Potporu organizatoru pružaju Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i druge institucije Republike Hrvatske. Cilj dvodnevnog događaja je predstaviti trenutna postignuća razvoja tehnologija i proizvoda iz područja ljudsko-robotskih sučelja i gaming tehnologija, u svrhu obrane i sigurnosti.

U prigodnom obraćanju na otvaranju konferencije, ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je na ovoj konferenciji uspješno okupljen realan sektor – “sektor koji generira naš zajednički razvoj, prosperitet i definira okvire naše zajedničke, uspješne budućnosti.” Istaknuvši značajnu ulogu Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, ministar je rekao kako je klaster uspješno okupio našu industriju na jedno mjesto, a odrađen je i vrhunski posao kada je u pitanju približavanje Europskih fondova našoj obrambenoj industriji.

Mario Banožić, Ante Bačić, Šime Erlić

“Važno je istaknuti kako se potencijal naše obrambene industrije razvija i u izravnoj suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom”, kazao je ministar, “a proizvođači vojne opreme i naoružanja imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju sposobnosti te održavanju operativne spremnosti naših Oružanih snaga, odnosno obrambenog sustava u cijelosti”. U nastavku, ministar je istaknuo da su godine neulaganja u hrvatski obrambeni sustav ostavile trag na opremi, ali i na ljudima. No, danas imamo najveći obrambeni proračun od Domovinskog rata, dodao je, nabrojivši strateške projekte modernizacije i opremanja HV-a vezane uz avione Rafale, helikoptere Black Hawk, oklopna vozila Bradley i Patria, protuoklopni sustav RGW 90 i druge sustave. ”To nije naoružavanje za vođenje rata, nego za obranu i sigurnost, za stvaranje sigurnosne arhitekture koja je narušena ruskom agresijom na Ukrajinu”, rekao je ministar. Istaknuo je i nove tehnologije te sposobnosti u području obrane i sigurnosti, kojima se bavi upravo ova Konferencija. “Ljudsko–robotska sučelja i gaming tehnologije predstavljaju budućnost u razvoju doktrina i načina djelovanja oružanih snaga budućnosti. Ako pogledamo rat koji u Ukrajini, tamo se uz konvencionalne oblike ratovanja, između ostalog, testiraju, ali i vrlo operativno provode operacije bazirane na dronovima, pa i robotima. Jasno je, moramo ostati u koraku s razvojem tih novih doktrina i sposobnosti: moramo uvijek ostati otvoreni za nove ideje”, zaključio je ministar, uz napomenu da će MORH biti uključen u sve aspekte i paralelno razmatrati potencijalne primjene svih budućih projekata i inicijativa u budućim sustavima Hrvatske vojske.

Ante Bačić, Šime Erlić, Mario Banožić

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je da je obrambena industrija sektor strateški iznimno bitan za Hrvatsku, te sve više postaje niša na kojoj gradimo svoju komparativnu konkurentsku prednost, a europski fondovi to su prepoznali.

Predsjednik HKKOI-ja Goran Basarac zahvalio je svim sudionicima i organizatorima konferencije na njihovom doprinosu. Istaknuo je nekoliko aktualnih projekata hrvatske obrambene industrije te njezinu izvrsnu suradnju s ministarstvom obrane. “Na ovoj konferenciji želimo dokazati da imamo što pokazati Europi i svijetu”, rekao je Basarac.

Zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar zaželio je svima dobrodošlicu na HVU i istaknuo da nove tehnologije imaju ključnu ulogu u obuci i obrazovanju časnika, a predsjednik Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Ante Janko Bobetko rekao je da se na konferenciji uživo prikazuje sinergija javnog i poduzetničkog sektora.

Uz predstavnike hrvatskih tvrtki članica HKKOI-ja, stranih tvrtki, institucija Republike Hrvatske i Europske unije te stručnjake iz industrijske i akademske zajednice i obrambeno-sigurnosnih sustava, na konferenciji sudjeluju ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, izaslanik načelnika i direktor GS OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar, predsjednik HKKOI-ja Goran Basarac, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i Hrvatske vojske, oružanih snaga saveznika i partnera, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora i drugi.

Ante Bačić, Šime Erlić, Špiro Janović, Mario Banožić

Uoči otvaranja konferencije, sudionici su obišli izložbu proizvoda/sustava proizašlih iz projekata hrvatske obrambene industrije sufinanciranih iz ESI fondova. Prikazan je i kratki film koji je predstavio HKKOI i hrvatsku obrambenu industriju. Tijekom dva dana, na konferenciji će biti održano više različitih predavanja, prezentacija, demonstracija i panel-diskusija. Prema navodima organizatora, konferencija će govoriti o tome kako se digitalne tehnologije mogu koristiti u obrani i koje su prednosti za bojno polje. “Sučelja čovjek-stroj i gaming tehnologije, koje su temeljne tehnologije za simulacije i obuku, imaju ključnu važnost za obranu, posebno gledajući u budućnost. Mnoge ključne tehnologije za sigurnost i obranu sve više potječu iz civilne domene i koriste kritične komponente dvostruke namjene”, stoji u najavi. Isto tako, govorit će se o različitim obrambenim projektima koji se razvijaju i financiraju u okviru Europske unije.

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Europska komisija je u utorak potvrdila i pozitivno ocijenila izmijenjeni hrvatski plan za oporavak i otpornost, koji uključuje poglavlje o planu REPowerEU. Vrijednost izmijenjenog...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....