Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Premijer Kosova Albin Kurti: Aleksandar Vučić je Slobodan Milošević, a Milan Radoičić je Željko Ražnjatović Arkan

“Vi znate zašto je nastala Republika Srpska. Zbog toga što je bio rat i genocid u Bosni. E sad, on hoće rat i još jedan genocid na Kosovu da bi dobio Republiku Srpsku. Milan Radoičić, čelnik Srpske liste, samo je egzekutor nedjeljnog napada na sjeveru Kosova, dok ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isplanirao i naredio”, kazao je premijer Kosova Albin Kurti u razgovoru za Al Jazeeru.

On je naveo kako “u Beogradu danas za predsjednika imate malog Putina”, te kako su napadači u selu Banjska u nedjelju imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu, prenosi N1.

Al Jazeera: Vjerujete li Milanu Radoičiću da je sam organizirao napad?

On je naveo kako “u Beogradu danas za predsjednika imate malog Putina”, te kako su napadači u selu Banjska u nedjelju imali opremu koja je proizvedena u Srbiji i koja se ne može kupiti na slobodnom tržištu, prenosi N1.

Al Jazeera: Vjerujete li Milanu Radoičiću da je sam organizirao napad?

Manastir Banjska

Za dvije i pol godine koliko sam na vlasti mi smo uništili devet laboratorija za proizvodnju droge baš tamo na sjevernom dijelu Kosova. Ovo nije nikakav građanski otpor, ovo nisu bande koje rade tu da bi krijumčarili dobra, nego su paravojne profesionalne grupe, koje su u organiziranom kriminalu, ali sad krijumčare najviše oružje i municiju protiv ustavnog poretka i neovisnosti države Kosova. U nedjelju su izgubili bitku s našom policijom i sada se žele opravdati i politizirati svoj zločinački napad.

Znate, oni su kao političari počeli postajati kriminalci, a sada žele ispolitizirati svoj kriminal. Nema tu nikakvog nema građanskog otpora. Oni ne predstavljaju ni Srbe sa Kosova, a, boga mi moram reći, ne predstavljaju ni srpski narod. Oni predstavljaju kapital koji su uzeli od naroda time što su već dugi niz godina u organiziranom kriminalu i žele, rotirajući, destabilizirati mjesec dana Kosovo, pa Crnu Goru, pa Bosnu i Hercegovinu, jer žele da se svi vremeplovom  vratimo u 90-te.

Što onda mislite da je bio krajnji cilj ovoga napada u nedjelju?

Kurti: Oni su htjeli su da naša policija uđe u manastir Banjska, a onda da po svijetu dijele fotografije na kojima se vide meci po zidovima manastira. To se nije dogodilo, jer je naša policija veoma jaka i vrlo profesionalna i oni su pobjegli. Trojicu terorista ubila je naša policija, nekoliko ih je u zatvoru, a za ostale koji su pobjegli želimo ekstradiciju, jer su sada u Srbiji, neki su tamo u bolnicama, a neki su možda slobodni građani.

Oni se moraju suočiti s licem pravde u Republici Kosovo, koja je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu i ima najvišu razinu vladavine prava. Dakle, tražimo da se ti teroristi i kriminalci koji su počinili taj čin agresije izruče Republici Kosovo.

Kad već govorimo o događajima u manastiru, u nedjelju smo govorili o tridesetak napadača. Kad zbrojimo ubijene i uhićene, manje ih je od deset. Što se dogodilo s ostalima? Kažete da su neki od njih u Srbiji? Kako su izašli iz kruga manastira? Bili su u okruženju, odnosno opkoljeni, prema informacijama koje smo tada imali?

Kurti: Teren je tamo veoma brdovit i granica sa Srbijom je veoma dugačka. Istraživanja još nisu dala svoju konačnu riječ, pa da mi znamo koliko su točno bili tu, ali naše preliminarne informacije govore da se radi o jednoj skupini od najmanje 30 ljudi.

Mi dosta njih poznajemo, iako su imali maske, jer su oni postavili 16 borbenih barikada u prosincu prošle godine. To su isti koji su također ranjavali vojnike KFOR-a, našu policiju i novinare krajem svibnja ove godine. Mi poznajemo, to su Sjeverna brigada i Civilna zaštita, ali pod direktnom kontrolom i vodstvom službenog Beograda. Znači, ove paramilitarne formacije imaju i svoju opremu i pripremu od Srbije, ali također od države Srbije dobivaju i naredbe, kao što je bio slučaj ovaj tjedan, za destabilizaciju Kosova.

Kontrolira li policija Kosova u potpunosti stanje na sjeveru? Koje su procjene o mogućnosti novih napada? Jer i sami ste rekli, to je velika količina oružja, vi unaprijed niste znali da ona već postoji na tom teritoriju.

Kurti: Naravno da je situacija sada mirna zbog naše policije, ali ponovne agresije nisu isključene, pa zato mi smo veoma oprezni. E sad, sva ta municija i oružje koje je dospjelo na sjeverni dio Kosova iz Srbije je zapravo oružje za rat. Oni su htjeli samo početak tog rata da bude u nedjelju 24. rujna.

I vi znate jako dobro kako je rat počeo u Sarajevu. Prvog ožujka 1992. godine, tokom jedne svadbe, ranjen je jedan pravoslavni srpski pop. Mi smo bili veoma oprezni da se ništa slično ne događa. Ali ja mislim da su oni htjeli ponoviti scenarij iz početka rata u svim našim republikama koje su izašle iz nasilnog raspada bivše Jugoslavije.

A sada je situacija i još kompleksnija zbog toga što Sjeverna brigada i Civilna zaštita su dvije terorističke organizacije koje smo mi proglasili terorističkim organizacijama 29. lipnja ove godine, koji imaju tijesne veze s Noćnim vukovima i sa Wagnerom. Znači oni su proruski nastrojeni, oni mrze Ukrajinu i oni žele da Putin pobijedi.

Foto: Hina

Povezane vijesti

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je za Dnevnik Nove TV komentirao novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorio je kako će Turudić vladati DORH-om. “To ćemo tek...

Sport

Luka Modrić rekao je da se da nada da će produžiti ugovor s Real Madridom i da se nada da će kad završi klupsku...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...