Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Plenković: Pomoći ćemo ukrajinskoj vojsci na tri načina

VLADA je danas Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini. Hrvatskom saboru upućen je prijedlog vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, “EU Military Assistance Mission – Ukraine” (EUMAM).

Tri načina pomoći

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina. “Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj”, objasnio je Plenković i rekao da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru. “Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko kada je riječ o međunarodnim odnosima i kada je riječ o pomoći Ukrajini”, dodao je.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a. “Hrvatska bi sudjelovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke sigurnosne i obrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Sudjelovanjem hrvatske vojske u misiji za potporu Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine”, rekao je ministar obrane Mario Banožić. 

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Milanović odbio dati suglasnost

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje. 

U uvodnom dijelu sjednice vlade, Plenković je istaknuo da je Austrija jučer “vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru” za vrijeme prvog službenog posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj. 

Premijer će danas s Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom posjetiti LNG terminal na Krku. 

“Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske suradnje, a vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo od Hrvatske učinili relevantno energetsko čvorište”, rekao je Plenković. 

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....