Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Pixsell

Politika

NOVI CIRKUS?! Most zove Socijaldemokrate u 4. opoziv Beroša, izgleda da Petrov i ekipa opet ‘pucaju’ u prazno?!

Benčić (Možemo) stala uz Most i proučila: Problem zdravstva neće se riješiti odlaskom Beroša. Što god napravimo, HDZ će tvrditi da je sve u redu. Najvažnije je pokrenuti raspravu.

Presudio Paxlovid

Počevši od smrti novinara Vladimira Matijanića kojemu hitna pomoć, unatoč njegovim pozivima, nije pružila adekvatnu pomoć do činjenice da su i sami liječnici počeli glasno upozoravati na propadanje sustava, kao i saznanja da usred krize Ministarstvo zdravstva ima 2,3 milijuna kuna za rekonstrukciju devet sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju, ali očito “nije imalo” za nabavu lijeka Paxlovid, koji je hrvatskim pacijentima iz nepoznatih razloga uskraćen, a koji pomaže kod teških komplikacija COVID-a. Sve su to razlozi koji su ministra Beroša ponovno stavili u vrlo nezgodnu poziciju, ali i premijera Andreja Plenkovića koji na pitanje o Paxlovidu oprezno odgovara da je to tema o kojoj će odgovarati ministar zdravstva. Znakovito, jedan HDZ-ov koalicijski partner poručuje da premijeru neće raditi probleme zbog ministra Beroša i smrti novinara Matijanića osim, dodaje, ako se doista ne pokaže da je greška Ministarstva što Paxlovid nije naručen.

– Ne može Beroš biti kriv za smrt novinara, ali treba ispitati zašto tog lijeka nema. Vlada više nema alibi za neprovođenje reforme zdravstva. To mora početi – kaže Plenkovićev koalicijski partner.

I dok se vladajući “izvlače iz problema”, u oporbi pripremaju novi napad. Jedino je pitanje koju će ovog puta taktiku za rušenje Beroša iskoristiti. Prije tek nešto više od mjesec dana propao je i treći pokušaj opoziva upravo ministra Vilija Beroša, što znači da ga zastupnici SDP-a i zeleno-lijevog bloka koji su ga inicirali ne mogu ponoviti unutar šest mjeseci. No novi opoziv ovog puta mogu pokušati, primjerice, članovi Kluba socijaldemokrata koji su, izuzev dvojice zastupnika, odbili dati potpise za taj Berošev opoziv smatrajući tu inicijativu promašenom te se u tom slučaju mogu “udružiti” s Mostom i nekim drugim klubovima, uglavnom s desnog spektra u Saboru, koji također nisu “potrošili” potpis za još jedan opoziv. Predsjednik Mosta Božo Petrov za Večernji list kaže da će svakako razgovarati i sa Socijaldemokratima i drugim oporbenim zastupnicima o mogućnosti pokretanja i četvrtog opoziva ministra Beroša u mandatu.

– Razgovarat ćemo s oporbenim opcijama koje su u mogućnosti dati potpis o opozivu je li to dobar put da se u Saboru još jednom porazgovara o svim propustima Vilija Beroša. To je jedna vrlo realna opcija – kazao je Petrov. Dodao je da je njegova stranka puno puta upozoravala da Beroš resor zdravstva ne vodi kao treba i izlazila s konkretnim prijedlozima što treba raditi bolje i drugačije.

– Beroša je imenovao Plenković i jamčio za njega tri puta do sada. Treba otvoreno kazati da su svi propusti i grijesi Beroša i grijesi osobe koja je jamčila za njega. Ali tek u trenutku kada hrvatska javnost pokaže palac dolje, i Andrej Plenković pokazat će palac dolje Viliju Berošu – kazao je Petrov koji se nada da će ljudi zbog svih događanja u zdravstvu zadnjih mjeseci shvatiti koliko je taj sustav porozan, kako se sve što se dogodilo drugima može lako dogoditi njima i njihovim najmilijima i da će početi stvarati pritisak na Vladu i glasno izražavati svoje nezadovoljstvo.

Iako će Most razgovore o opozivu tek inicirati, iz Socijaldemokrata poručuju da će u stranci vrlo brzo razgovarati o svim opcijama koje su na stolu. Pa tako i o opozivu. Prije nekoliko dana, točnije nakon smrti novinara Matijanića, iz te stranke uputili su otvoreno pismo premijeru Plenkoviću u kojem su zatražili smjenu ministra zdravstva Beroša jer ga smatraju odgovornim zbog onemogućene uporabe antivirusnog lijeka za oboljele od COVID-19.

Promjena modela

Pokrenu li oporbene stranke postupak izglasavanja nepovjerenja ministru Berošu, mogu računati na podršku i stranke Centar iz koje pak poručuju da takvu akciju mogu simbolički podržati, ali i da smatraju kako zamjena jednog HDZ-ova ministra drugim neće imati nikakvog efekta jer je pobjeda nad HDZ-om na svim razinama jedini način da se promijeni model upravljanja u zdravstvu i cijeloj Hrvatskoj.

Iako za opoziv ne mogu dati potpise, i u SDP-u i u Možemo! zbog svih afera planiraju određene korake kontra Beroša, ali i cijele Vlade budući da smatraju da za sve probleme u zdravstvu nije samo Beroš odgovoran.

– Problem zdravstva neće se riješiti odlaskom Beroša. Što god napravimo, HDZ će tvrditi da je sve u redu. Sada je najvažnije da se o zdravstvu u Saboru pokrene rasprava i da svaki saborski klub iziđe s konkretnim prijedlozima kako poboljšati sustav – kaže zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Povezane vijesti

Politika

Kako izvještava INDEX ministar Beroš je oštro krenuo od prvog dana Nove godine vodeći brigu o zdravlju pacijenata.Najavio je uvođenje sankcija neodgovornim liječnicima koji...

Top Tema

Sa tajnikom i saborskim zastupnikom Socijaldemokrata porazgovarali smo na temu vrlo konkretnih amandmana na državni proračun koje su ponudili vladajućima, no većina njih prema...

Politika

Predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk, odlikovao je danas, između ostalih, Domagoja Hajdukovića najvišim priznanjem Rade za izuzetan doprinos Ukrajinskom narodu. Obrazlažući odlikovanje istaknuto...

Politika

Šokiran sinoćnjim medijskim otkrićem o potencijalnom poslovanju hrvatske državne tvrtke ZTC s ruskom vojnom industrijom, koja je pod sankcijama EU zbog brutalne i zločinačke...