Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

NOVA VELIK ANKETA! Domovinski pokret raste, Most i Možemo i dalje u padu, HDZ bilježi najlošije rezultate

Stranke koje su popravile svoj rejting predvodi Domovinski pokret sa 7,22 posto. Slijede Socijaldemokrati s 3,32 posto. Prve isplate povećanih mirovina očito su se pozitivno odrazile i na HSU kojeg u rujnu podupire 3,09 posto.

Nakon afera otkrivenih u proteklih mjesec dana, među kojima je ona u INA-i, vladajuća stranka doživjela je značajan pad popularnosti, rezultati su ispitivanja javnog mnijenja “CroElecto”. 

HDZ bi biralo 23,94 posto ispitanika, dva postotna boda manje nego u kolovozu. Postotak je to koji je niži i od onog kakav je HDZ zabilježio u ožujku nakon uhićenja članova Vlade. Pad potpore HDZ-u najznačajniji je na sjeveru te istoku Hrvatske. Rujanski rejting SDP-a iznosi 15,01 posto, a zanimljiv je podatak da je najveći rast SDP zabilježio u zagrebačkoj dionici istraživanja, tamo gdje je nedugo zatim izgubio stranačko vodstvo. 

Možemo bilježi neznatan pad u odnosu na kolovoz te broji 9,74 posto potpore. Most je, kao i Možemo, u mjesec dana izgubio nekoliko ispitanika, podupire ga 8,93 posto. 

Stranke koje su popravile svoj rejting predvodi Domovinski pokret sa 7,22 posto. Slijede Socijaldemokrati s 3,32 posto. Prve isplate povećanih mirovina očito su se pozitivno odrazile i na HSU kojeg u rujnu podupire 3,09 posto. Osim DP-u, HDZ-ov pad pomogao je i Suverenistima koji bilježe 2,06 posto. 

Iznad jednopostotnog praga još su stranke Centar (1,95%), IDS (1,15%) te Radnička fronta (1,03%), a blizu praga je Fokus (0,92%). Stranku Ključ Hrvatske podupire 0,69%. Devedesetih godina dvije najveće oporbene stranke danas zajedno nemaju jedan posto potpore: HSS (0,46%), a HSLS (0,34%). Tu su još HSP (0,23%), Stranka rada i solidarnosti te PGS (po 0,11%).

Ukupno bi nezavisne liste biralo 1,95% ispitanika, a neodlučnih je 17,64 posto.

Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije 12.9. – 23.9. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95- postotnom stupnju pouzdanosti.

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....

Vijesti

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je danas dogovor o četverodnevnom prekidu vatre u Gazi te istaknuo kako je važno spriječiti prelijevanje sukoba...