Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Vijesti

NOVA BANKA U HRVATSKOM VLASNIŠTVU! Guverner Vujčić: HPB je Sberbanku platio 71 milijun kuna. Mijenja se ime

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održali su konferenciju za medije vezano uz nove informacije oko statusa Sberbank Hrvatska.

“Jučer sam dao naputak našoj veleposlanici da napusti Kijev. Ona je na putu za Lavov, tamo će ostati pomagati hrvatskih državljanima. Ona je dobro, upravo smo razgovarali i vjerujemo da će njena sigurnost biti prava u Lavovu na zapadu Ukrajine”, rekao je Plenković.

“Jedna od posljedica invazije bila je i najava središnje banke da bi Sberbanka, odnosno njezine banke kćeri u Sloveniji i Hrvatskoj mogle propasti. Mi smo ovdje u Hrvatskoj od četvrtka i u petka zabilježili da su brojne štedište i partneri koji imaju sredstva u njima, krenuli dizati svoja sredstva iz banke. Zahvaljujući moratoriju ta se situacija smirila. Ta situacija se smirila jučer i prekjučer, a sinoć nakon što smo objavili da je čitav mehanizam, koji uključuje i Europsku središnju banku, donesena je odluka o sanaciji Sberbanke u Hrvatskoj.

Likvidacija bi financijski imala negativne reperkusije i za štediše i samu banku i za naš financijski sustav jer bi agencija za osiguranje dopozita morala isplatiti 3,9 milijardi kuna. Stoga smo od četvrtka radili maksimalne napore i koordinirali aktivnosti s jedinstvenim sanacijskih odborom da se dogodi upravo ovo što smo objavili jučer. HPB je bio spreman uskočiti i preuzeti Sberbanku. Ta činjenica automatski umiruje sve štediše u Sberbanci i nema potrebe da više itko podiše sredstva jer Sberbanka je sada dio HPB-a”, rekao je.

“Smatramo da smo s ovim potezom vrlo brzo smirli situaciju koja se tiče eventualne propasti banke”. Dodao je i kako će o dodatnim sankcijama raspravljati u Saboru.

Marić: Hrvatska Vlada stala je izaštediša Sberbanke

Javnosti se obratio i ministar Marić:

“Situacija koja je zaista od svih nas skupa iziskivala i pravovremen i odlučan odgovor i on se kao takav dogodio. Svjesni smo da proteklih dana štedišama Sberbanke nije bilo najugodnije i razumljiv je i strah i nervoza. Nastojali smo slati umirujuće poruke. To je dosta složen i kompleksan proces. U svakom slučaju hrvatska Vlada i hrvatska država je stala iza svog financijskog sustava, iz svojih građana, iza štediša banke i odlučila se na pravovremen potez.

Cijeli tim je odradio zaista jedan odličan posao i ono što je najvažnije je da smo svojim pristupom i argumentima uspjeli uvjeriti europske institucije da je ovo najbolje za Hrvatsku, da je ovo zdrava banka i da se jednostavno da šansa da se nastavi normalno funkcionirati. Ovo je zaista jedan poslovni poduhvat. Ovo je, ja sam siguran, i dobar zalog za buduće korake HPB-a” kaže.

Vujčić: Spriječili smo štetu od 8 milijardi kuna

U nastavku je govorio i guverner Vujčić:

“Otvorili smo jučer proces sanacije, imenovana je sanacijska uprava. Ovaj proces je bilo moguće ostvariti samo na način da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju. To bi značilo da se osiguranje depozita isplaćuje, to bi značilo i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita bio izgubljen. To bi bila šteta otprilike visine od 8 milijardi kuna. To smo spriječili. Imamo situaciju da spajanjem Sberbanke, koja je i prije bila uspješna, s HPB-om dobivamo jednu vrlo dobru, likvidnu i efikasnu banku. Svi mogu biti mirni, depoziti su sigurni”.

Dodao je i kako će uskoro mijenjati ime te da će nakon uvođenja eura doći do potpunog spajanja banki.

“Imali smo klasični knjiški primjer ‘napada na banku’. To je posljedica sanckija koje su uvedene. Mi smo uspjeli banku prodati u roku od dva dana. U nekim drugim zemljama banka će ići u likvidaciju. Mi smo zadovoljni da smo ovako brzo uspjeli riješiti problem. To je jedino rješenje da banka nastavi poslovati”.

Plenković: Ovo nije nacionalizacija

Uslijedila su pitanja. Najprije koliko je HPB stajala kupnja Sberbanke:

“HPB je platio 71 milijun kuna”, rekao je Vujčić.

“Uprava HBP-a iskazala je interes da preuzme Sberbanku u ovim okolnostima. Bili smo u kontaktu, ali interes je došao s njihove strane”, rekao je premijer i rekao je da ovo nije nacionalizacija nego sanacija Sberbanke.

“Da nismo ovo poduzeli žurno to bi dovelo do propasti banke i velike štete za štediše. Umjesto štete za našu Agenciju za osiguranje depozita i nepovratne štete za štediše, preuzimanje od strane HPB-a u samo četiri dana stabiliziran je financijski sustav i Hrvatska je još jednom pokazala brzinu u rješavanju problema”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Izvor: N1

Povezane vijesti

Politika

Damir Markuš, član predsjedništva DP-a, devedesetih je bio mladi navijač i uzeo pušku u ruke, ostavio mladu obitelj u Kutini i s drugim HOS-ovcima...

Politika

Kako je pisao portal Telegram ACI je uz pokroviteljstvo resornih ministara Butkovića i Brnjac krenuo u osnivanje avio tvrtke koja bi očito konkurirala skoro...

Politika

ISTRAŽIVANJE CRO Demoskop je provela agencija Promocija Plus za RTL od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je...

Politika

Afera u HEP-u i štrajk sudskih službenika samo su neki od razloga zbog kojih oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora umjesto dugog godišnjeg odmora za zastupnike. Gost Dnevnika N1...