Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Most

Politika

Nino Raspudić otkrio što misli o Gotovini i Milanoviću: Hoće li Most sa SDP-om i Možemo rušiti HDZ?

Troje novih članova Vlade prisegnulo je danas u Saboru. Prisega je prošla uz uobičajni politički folklor uz traženje stanki i oporbene poruke zašto ni ovi ministri neće promijeniti sliku o Vladi, koja je za njih korumpirana i nesposobna. U međuvremenu prvi među jednakima, premijer, bliži se jednom rekordu – za pet dana bit će najdugovječniji hrvatski premijer. Aktualne političke teme u Newsroomu je komentirao nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Mosta Nino Raspudić.

Premijer Plenković naglasio je da su novi ministri mladi, svježi, da imaju volju i ambiciju. Oporba je ipak bila puna kritika.

“Nemam pojedinačno ništa protiv njih naosob, žao mi je što ušli u sve ovo. Najvažnije je da je ova je Vlada morala pasti 19. veljače kada Darko Horvat završio u zatvoru. Istrage su se u međuvrmenu počele voditi još nekih članovai i to je samo po sebi razlog za pad Vlade. Plenković uvjerava da se Vlada rekonstruira. Ne, riječ je o dekriminalizaciji Vlade i paničnom traženju rješenja i to je činjenica. Priča da je Ćorić otišao da se umorio pa se ide odmara u HNB na mjesto viceguvernera, to je presmiješno”, rekao je Raspudić pa komentirao slučaj Tomislava Ćorića.

“Plenković šalje vrlo loše poruke Bruxellesu i Europskoj uniji. Prvo mu se dogodila Fimi media pa je morao objašnjavati da je njegov HDZ drugačiji, a onda njegova prva suradnica Gabrijela Žalac završi u zatvoru. Sada mu se događa da ministra koji je bio prisiljen izaći iz Vlade jer ga iz zatvora tereti njegov prvi pomoćnik, on ga stavlja u HNB. Ćorić je problematičan zbog otpužbi u Vladi, a može u HNB. Šta je HNB špilja razbojnička u koju mogu bilo kakvi ljudi”.

“HDZ-ov pad će biti totalni. Nestat će”

Plenković će za nekoliko dana postati najdugovječniji hrvatski premijer, a Raspudić kaže da je to lako kad “nemaš obraza i morala, kad možeš s bilo kime trgovati, kad ne daš ostavku ma kakve neuspjehe imaš”.

“Ali njihov pad će bit totalni. HDZ će nestati. Oni su ispražnjeni političke vrijednosti i sadržaja. Drži ih Plenković na koritu i samo ih ta vlast i tokovi novca drže zajedno, kad izgube vlast raspast će se kao rakova djeca. Počet će proces općeg zviždanja i terećenja jedni drugih. Očekujem jedan domino efekt”, misli Raspudić.

Unatoč svemu, u oporbi se ne nazire jasna figura koja bi se nametnula kao lider. Alternativa Plenkoviću je, kaže Raspudić, puno.

“Svi smo alternativa. Koji je njegov kapacitet, osim što se istrenirao po briselskim sastancima. On je isprazan birokrat koji ostavlja dojam osobe koja u životu nije pročitala nijednu knjigu osim obavezne literature. Pogledajte ga u pokušajima nadmetanja verbalnog, pogledajte te šale koje pokušava izvest. Ta priča da je Plenković najsposobnija osoba u Hrvatskoj za voditi Vladu, to je priča za malu djecu. U čemu su te njegove sposobnosti, IQ, moral, obraz, integritet, upravljačke sposobonosti, iskorijeniti korupciju”, rekoa je Raspudić.

Dodaje da se na oporbenoj sceni događaju procesi i da će vrijeme izbaciti lidere. “Tko je najjača oporbena stranka? Ankete zasad još pokazuju SDP, ali ne računaju Socijaldemokrate, oni sad osnivaju svoje ogranke, vidjet ćemo nakon ljeta kad će i oni biti u anketama koliko će imati SDP. Isto kad Zagreb dočeka napuljski scenarij sa smećem, vidjet ćemo kako stoji Možemo!. Ajmo u rujnu popričati tko je najjača oporbena stranka. Mi ćemo vjerojatno imati tri približne opcije – Most, SDP i Možemo!, vidjet ćemo Socijaldemokrate, koliko će oni uspjeti satati na noge. Teško je očekivati jednog lidera uz kojeg će svi bezrezervno stati. Čeka nas proces strpljivog dogovaranja, pregovaranja, prije svega u profiliranju zajedničkog okvira borbe protiv kriminala i korupcije, spašavanja državnih institucija i skidanja ovakvog kriminalnog HDZ-a s vlasti”, rekao je Raspudić.

Osvrnuo se i na zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Smatra da bi za Milanovića to bila katastrofalna politička odluka. S Gotovinom se, kaže, ne slaže oko ove stvari.

“Ne slažem se načinom na koji je Gotovina objasnio pomilovanje. Ne slažem se s njim po ovom pitanju, ali to ne znači da ja mislim da je on loš, a kamoli kvalificirati ga takvim riječima kao što je izdajnik”, rekao je Raspudić.

S druge strane, slaže se s Milanovićem oko ulaska Finske i Švedske u NATO i izbornog zakona u BiH.

“Kakva šteta, to je izvrsno, to je korisno. Da vidimo je li tim našim velikim partnerima važnije politički iskorijeniti Hrvate u BiH ili im je važnije primiti Švedsku i Finsku u NATO. Ja mislim da je oboje važno. Treba promijeniti izborni zakon, vratiti ga dejtonskim načelima. A s druge strane, ako žele u NATO ove zemlje, neka ih se primi. Zakon u BiH se može promijeniti na isti način kako je i prethodno nasilno promijenjen. Visoki predstavnik sutra može to napraviti”, rekao je Raspudić.

Foto: Hina

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....