Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

New York Times tuži Europsku komisiju zbog SMS-ova Ursule von der Leyen i Pfizera

Mega korupcija na vrhu Europe?

New York Times tuži Europsku komisiju zbog toga što nije objavila tekstualne poruke između svoje predsjednice Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle. Američki dnevni list suočit će se s odvjetnicima EU-a na najvišem sudu Unije, tvrdeći da Komisija ima zakonsku obavezu objaviti poruke koje bi mogle sadržavati informacije o kupovini cjepiva protiva covida u vrijednosti od milijardu eura.

Tužba je podnesena 25. siječnja, a objavljena je u javnom registru Europskog suda u ponedjeljak, ali bez detaljnih informacija, piše Politico. New York Times je odbio komentirati slučaj, navodeći tek da oni podnose mnoge zahtjeve za slobodan pristup informacijama i vrlo su angažirani oko toga.

Međutim, u ovom trenutku o konkretnom slučaju ne žele govoriti. Europska komisija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Tužba je uslijedila nakon što je europska ombudsmanica Emily O’Reilly prozvala Europsku komisiju za loše upravljanje, zbog neotkrivanja SMS poruka koje je čelnica Europske komisije, Ursula von der Leyen, mjesec dana razmjenjivala sa šefom Pfizera Albertom Bourlom kako bi zaključila sporazum o cjepivu protiv covida-19. Zahtjev za pristup informacijama izvorno je uputio novinar portala netzpolitik.org Alexander Fanta.

Emily O’Reilly ustvrdila je da se SMS poruke, ako se one tiču europske politike i odluka, trebaju tretirati kao EU dokumenti. Istraga pučke pravobraniteljice utvrdila je da Komisija nije izričito zatražila od Ureda predsjednice Von der Leyen da nađe SMS poruke.

Kao odgovor, potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourova, ustvrdila je da su te poruke možda izbrisane zbog svoje ‘kratkotrajne, prolazne prirode’.

Njemački dnevnik Bild – u vlasništvu izdavača Axela Springera, baš kao i Politico – ranije je podnio niz tužbi protiv Komisije tražeći otkrivanje dokumenata povezanih s pregovorima o kupnji cjepiva protiv covida koje proizvode Pfizer/BioNTech i AstraZeneca. Iako su sudovi odbacili nekoliko takvih zahtjeva, Bild je ipak dobio neke dokumente koji se odnose na razgovore, uključujući prepisku e-poštom od lipnja 2020. Iz dostupnih informacija nije ustanovljeno da je von der Leyen imala ranije kontakte s direktorom Pfizera Bourlom.

Povezane vijesti

Politika

Zbog manjka kvalificiranih radnika, prvenstveno vozača, ZET je odlučio zapošljavati i umirovljenike. Kako piše Dnevnik.hr, nakon što su u nekoliko navrata raspisali natječaj za vozače...

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je za Dnevnik Nove TV komentirao novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorio je kako će Turudić vladati DORH-om. “To ćemo tek...

Sport

Luka Modrić rekao je da se da nada da će produžiti ugovor s Real Madridom i da se nada da će kad završi klupsku...