Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto: Hina/Index

Vijesti

NEKA NAROD ZNA! Vujčić objavio novu imovinsku: U godinu dana upisao stan, kuću i ogromnu štednju

Guverner Boris Vujčić, koji se nalazi u središtu afere koja potresa Hrvatsku narodnu banku, ovih je dana ažurirao imovinsku karticu kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

>> Tko je Boris Vujčić? Zlatni zagrebački dečko koji voli skupa vina i putovanja

U posljednjih godinu dana guverner je tako došao u posjed stana u Zagrebu od 92 kvadrata procijenjenog na dva milijuna kuna, garaže, kuće u Sabunikama kod Zadra procijenjene na 1.5 milijuna kuna i livade u Kutini od gotovo 16 tisuća kvadrata. Sve je to dobio darovnim ugovorom od svoje majke.

Vujčić je prvi put prijavio i štednju pa je tako u godinu dana uštedio 110.180,54 eura i 468.506,63 kune. To je ukupno oko 1.3 milijuna kuna. Zanimljivo je da je Vujčić prijavio i primitak od  511.020 kuna, a riječ je o  nagradi Izvršnog odbora Mađarske narodne banke (MNB) koja je Vujčića dodijeljena za “iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni koje utječe na rad središnjih banka i međunarodnog financijskog sustava općenito”.

Dvostruko veća plaća od premijerove

Recimo i to kako guvernerova trenutna plaća iznosi 48.502 kune, što je povećanje za čak 13 tisuća kuna u odnosu na kolovoz 2018. godine. Štoviše, to je dvostruko viša plaća od one koju prima Andrej Plenković. Premijer je, naime, nedavno prijavio kako njegova plaća iznosi 23.157,53 kune. No krenimo redom.

Guverner Vujčić oduvijek je imao jednu od najvećih plaća među dužnosnicima, no s druge je strane imao i jednu od najsiromašnijih imovinskih kartica. Vujčić je svoju imovinu prvi put prijavio 2011. godine, i to kao zamjenik guvernera HNB-a, a do sada u ni jednoj imovinskoj kartici nije prijavio ni kunu ni euro štednje, kao ni stanove ni kuće. Od 2011. do danas prijavljivao je zemljište u Istri te lokal od 12 kvadrata u Importanne galeriji u Zagrebu, kojeg se u međuvremenu riješio.

Tek ove godine, točnije 31. siječnja, značajno je nadopunio svoju imovinsku karticu. Stan vrijedan dva milijuna kuna zapravo je dobio od majke, a u imovinskoj kartici stoji da je stan “Darovni ugovor uz doživotno uživanje mame”. Ista stvar je s garažom te kućom u Sabunikama, a darovana mu je i livada u Kutini procijenjena na 120 tisuća kuna.

Prvi susjed Bajakić

Stan vrijedan dva milijuna kuna nalazi se u ulici Radićevo šetalište u blizini Mirogoja, a Vujčićev prvi susjed je Ratko Bajakić iz Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, uz čije ime se veže niz afera aktualne gradske vlasti.

Vujčićev susjed zanimljiv je i kao osnivač zrakoplovne kompanija ETF Airways, a koju su uz njega osnovali predsjednik Hrvatske udruge banaka, kontroverzni Zdenko Adrović, i poznati ekonomist Velimir Šonje.

No vratimo se guverneru Vujčiću. On je prvi put u posljednjih deset godina prijavio i štednju, a ako je vjerovati podnesenoj kartici, ima gotovo podjednaku štednju u eurima i kunama. Prijavio je tako štednju od 110.180 eura i 468.506 kuna.

Na plaću prima još 131 tisuću kuna dodataka

Od edukacija guverner je za 2021. godinu prijavio oko 50 tisuća kuna, a tu je još godišnji iznos od 131.503 kune. Riječ je primicima koje kao guverner ima temeljem ugovora s HNB-om (korištenje službenog automobila i parkirnog mjesta), uplaćene premije osiguranja života te premije dobrovoljnog mirovinskog osiguranja…

Podsjetimo kako članovi Savjeta HNB-a i guverner imaju pravo na korištenje službenih auta, pri čemu se to smatra primitkom u naravi. Sve troškove, uključujući i gorivo, podmiruje HNB.

Početkom prošle godine mediji su objavili kako je Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju, “ocu eura”.

Nagradu dobio kao guverner, a isplaćeno mu je pola milijuna kuna

Nagradu je mađarska središnja banka ustanovila  2014. godine kao priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini.

“Osjećam se istodobno počašćenim i zahvalnim jer sam svjestan važnosti ove nagrade koja nosi ime doista impresivne osobe; imao sam, naime, sreću poznavati Alexandrea Lamfalussyja, koji je svojim radom i postignućima ostavio ozbiljan trag u samim temeljima europskoga ekonomskog i monetarnog zajedništva. Naravno, iznimno poštujem i sve dosadašnje dobitnike ove nagrade, i zato – puno vam hvala”, rekao je Vujčić kada je primao nagradu.

Sada smo doznali kako je nagrada zapravo bila i novčana te da je na guvernerov osobni račun uplaćeno 511.020 kuna.

Izvor/Ilko Ćimić/Index

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....