Connect with us

Upišite traženi pojam

Nadbiskup Reinhard Marx (ILUSTRACIJA) / Foto: Preslik/FM

Vijesti

MÜNCHEN: U crkvi gdje se Hrvati okupljaju na misna slavlja münchenski kardinal slavio misu za homoseksualce i lezbijke

Nadbiskup Nadbiskupije München/Freising kardinal msgr. Reinhard Marx slavio je ovog tjedna u crkvi Sv. Pavla u Münchenu svetu misu za homoseksualce i lezbijke, o čemu piše i njemački portal Bayerische Rundfunk (BR.de.).

Kako javlja dopisnik Fenix-magazina Francisko Pavljuk, u crkvi Sv Pavla u Münchenu tjedno se slavi više svetih misa na hrvatskom jeziku. Kako je vidljivo na slici u objavi Bayerische Rundfunka nadbiskup kardinal msgr. Reinhard Marx svetu misu je slavio misu uz zastavu duginih boja, a ranije je za njemačke medije izjavio kako “homoseksualnost nije grijeh”.

U ime Katoličke crkve molio je za oprost zbog diskriminacije homoseksualaca.

Bayerische Rundfunk u svom tekstu pod nazivom “Kardinal Marx: “Homosexualität ist keine Sünde!” (Kardinal Marx: “Homoseksualnost nije grijeh!”) podsjeća i na intervju kojeg je kardinal msgr. Marx nedavno dao za njemački tjednik “Stern” a u kojem „zagovara kozmopolitsku crkvu i protivi se Katekizmu“.

-Kršćanskom stavu odgovara kada se dvoje ljudi, bez obzira na spol zauzmu jedno za drugo, u radosti i tuzi. Govorim o primatu ljubavi, posebno u seksualnim susretima, rekao je u intervjuu tjedniku “Stern” kardinal msgr. Marx koji je već dulje godine na čelu Nadbiskupije München/Freising a kardinal je postao 2010. godine.

Kardinal Marx protivi se, točnije “želi ukinuti mogućnost” isključenja homoseksualnih vjernika iz Katoličke crkve te kaže kako Bog voli i LGTB osobe.

– Za mene je veći grijeh željeti druge izbaciti iz Crkve, kaže kardinal Reinhard Marx.

Kardinal se time namjerno suprotstavlja Katoličkoj crkvi koja i dalje odbacuje stav nekih njemačkih biskupa prema homoseksualnost te naglašava “kako se može posumnjati i u ono što stoji u Katekizmu”.

– Nadbiskupija München/Freising već nekoliko godina radi na tzv. “Regenbogenpastoralu” (Dugin pastoral). To uključuje, između ostalog, ravnopravno članstvo homoseksualnih osoba u Crkvi kao i u osnovi pozitivan pogled na seksualnost kao dio Božjeg dobrog stvaranja, piše portal BR.de.

Nadbiskupija München/Freising želi pomiriti LGBT zajednicu s Crkvom. Pastoral nadbiskupije München/Freising primjerice već nudi tematske vikende za homoseksualce, biseksualne i trans muškarce.

Portal BR.de piše kako je kardinal Marx kazao kako je i on kao i svi drugi seksualna osoba, iako on nije u vezi.

– Kao mlad kandidat za svećenika zasigurno sam osjetio privlačnost otkrivanja ljubavnog života, ali za mene je bio jači drugi put, rekao je kardinal msgr. Marx.

Na pitanje je li se ikad zaljubio, msgr. Marx je rekao kako nije, bar ne toliko da bi mogao reći kako bi zbog te osobe odustao od svega.

– Ali, naravno, također smatram da su ljudi privlačni, bilo bi neiskreno to poricati. Celibat je ništa bez ljudskih odnosa. Kad bi to mislio, bio bih jako siromašan, rekao je msgr. kardinal Marx te istaknuo kako iz tog razloga “u osnovi može zamisliti oženjene svećenike”.

Fenix-magazin/MD/Francisko Pavljuk

Povezane vijesti

Top Tema

Nakon što je kao urednik, suautor i samostalni autor sudjelovao u stvaranju više od desetak knjiga, popularni hrvatski svećenik poznat po britkom jeziku, ali...

Vijesti

Svećenik, filozof i sveučilišni profesor fra Ante Vučković bio je gost Pressinga Ilije Jandrića u utorak.

Top Tema

VEČERNJI LIST danas je objavio da je “u Crkvi zazvonilo na uzbunu” zbog samopopisivanja, koje završava u nedjelju. U članku autora izuzetno bliskog crkvenim krugovima tvrdi se...

Top Tema

Dario Juričan pisao je premijeru Andreju Plenkoviću o osnivanju crkve posvećene Milanu Bandiću te za što će se zalagati, kako će izgledati i slično....