Connect with us

Upišite traženi pojam

izvor: Facebook stranica Milana Vrkljana

Ostale vijesti

Milan Vrkljan o izboru  i  napredovanjima na hrvatskim fakultetima

Saborski zastupnik na svom se Facebook profilu osvrnuo na u javnosti sve češće polemike vezano uz sporna znanstvena napredovanja. Objavu prenosimo u cijelosti:

”Nedavno se u javnosti pojavilo otvoreno pismo profesora sa nekoliko fakultera Sveučilišta u Zagrebu u kome traže od premijera, predsjednika RH i sveučilišne zajednice da se uvede reda u procese izbora, i napredovanje na Sveučilištu u Zagrebu.Osim opravdanog iznošenja svog kritičnog mišljenja nisu ponudili niti jedan model za popravljanje trenutne situacije.

Zanimljivo i štetno!

Ako netko provede 40 godina kao nastavnik na fakultetu, u svim zvanjima, i nakon toga jedino što ima ponuditi je kritika postojećeg stanja, bez vizije i ideje što treba mjenjati i kako bi to novo bilo,, samo govori da nema dobre volje i iskrenosti.

Postavlja se pitanje koji je bio cilj tog otvorenig pisma. Samopromocija bez izlaska na brisani prostor!

Pisao sam, i govorio javno o tome više puta. Hrvatska je mala, i ljudi se vole družiti. U tom druženju uvijek se nađe neki rođak, kum ili ljubitelj srebra i mjesto na fakultetu je tu, kao i doktorat. U svojih skoro 40 godina samo jedan kolega, meni poznato, izgubio je mjesto na fakultetu zbog toga što nije ispunio uvjete za napredovanje. Više njih odlazilo je, i u fakultetsku mirovinu, a da se nisu pomaknuli dalje od asistenta. Hrvatska akademska zajednica, uz potporu politike, mora naći novi model ulaska i napredovanja na Sveučilištu.

Taj model može biti i naš, ali na velikim svjetskim Sveučilištima to je odavno uređen sustav i osim poštenog pristupa nije potrebno puno pametovati.

Takav model doslovno se može prihvatiti i implementirati u mandatu jedne Vlade.

Trebaju nam ljudi, znanstvenici i političari sa idejom i znanstvenim dignitetom.

Prije par godina bio sam na promociji novih doktora znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Taj dan promovirano je 67 doktora znanosti sa Filozofskog fakulteta, tri sa ekonomiji, pet sa elektrotehnike, jedan veterinar. Jedan građevina i pet liječnika.

Tada sam pitao rektora Borasa kome to treba i da osobno mislim da je toliki broj doktoranata sa Filozofskog fakulteta nenamjensko trošenje proračunskih novaca.

Jedino rješenje je da se ukine izbor u trajni radni odnos nakon izbora u  zvanja  asistenta, docenta ili profesora na svim fakultetima. Trenutno, izborom u zvanje asistenta skoro pa sigurno ostajete do mirovine na tom fakultetu.

Svake dvije godine treba na razini svih Sveučilišta u RH raspisati javni, otvoreni natječaj, za mjesta asistenta, docenta i profesora. Sveučilišta i fakulteti nisu mjesta gdje bi se trebalo zapošljavati u trajni radni odnos.

Natječaj, osim što mora biti isti dan na svim fakultetima, mora biti poznat i trajni datum natječaja, godinama unaprijed.

Tim modelom postigla bi se značajna financijska ušteda, ostalo bi više novaca Sveučilištu, a vrata fakulteta ostala bi znanstveno otvorena za nove i nove mlade obrazovane ljude. Dapače, moguće kadrovske greške lako bi se ispravljale, a odlazak mladih i obrazovanih izvan RH sveo bi se na minimum.

Sveučilište se mora kadrovski provjetriti i izbori moraju biti transparentni. Kao profesor na Medicinskom fakultetu svjedok sam da često kvalitetnije liječnike imamo izvan sustava fakulteta nego na fakultetu.

Oni prvi nikada nisu dobili priliku da uđu u fakultetski sustav.

Treba nam Pravedna Hrvatska.”

Povezane vijesti

Politika

U Oporbenom zarezu (HRT) gostovao je predsjednik stranke “Pravedna Hrvatska”, Milan Vrkljan. Osvrnuo se na migrantsku krizu, temu koja je posljednjih dana zaokupila velik...

Ostale vijesti

Dok je saborska oporba gotovo u cijelosti imala unisoni stav po pitanju zaključaka predsjednika Republike zbog kojih je sazvao izvanrednu sjednicu, predsjednik Pravedne Hrvatske...

Politika

Nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Pravedne Hrvatske, Milan Vrkljan na svom se Facebook profilu osvrnuo na slučaj HEP-ove kupovine plina za 47 eura i...

Top Tema

Saborski zastupnik i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ujedno i predstojnik Zavoda za endokrinologiju „Mladen Sekso“ te predsjednik Hrvatskog endokrinološkog društva u...