Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

KAZNA NIJE MALA: Iskusni odvjetnik iz Zambije procjenjuje koliko bi godina zatvora mogli dobiti optuženi Hrvati

Slučaj Hrvata optuženih u Zambiji prebačen je s općinskog na viši sud. Odvjetnik iz grada Ndole, John Kayuni, za 24 sata objasnio je kako funkcionira zambijsko pravosuđe i što bi optužena četiri para moglo očekivati. Tako kaže da Visoki sud u Zambiji, od trenutka kad počne suđenje, presudu donosi u roku od tri tjedna.

“Visoki sud brzo donosi odluke. Kad se prikupe svi dokazi i svjedoci, Visoki sud zakazuje prvo ročište i od tog početka suđenja teče rok od tri tjedna, nakon kojeg sutkinja ili sudac Visokog suda donosi presudu”, kazao je.

Kayuni je dobro upoznat sa slučajem Hrvata u Zambiji. Kaže da su zambijski tužitelji išli u Lubumbashi, grad na krajnjem jugu Demokratske Republike Kongo, nedaleko od granice sa Zambijom, a gdje se nalazi sirotište iz kojega su Hrvati pokušali posvojiti djecu, prenosi Telegram.

Razlozi prebacivanja na viši sud

“Tužiteljstvo smatra da dokumenti o posvajanju nisu autentični i to će pokušati dokazati na sudu. Kako raspolažem informacijama, jedan od službenika iz DR Kongo, koji je uključen u proces posvajanja, smatra se odgovornim zbog činjenice da dokumenti nisu autentični. On je izdavao dokumente za koje se smatra da nisu autentični”, rekao je odvjetnik.

Smatra i kako slučaj nije dobro vođen te da Visoki sud dopušta da se provede detaljnija istraga.

“Imamo konflikt dvaju prava, DR Konga i Zambije. Visoki sud ima nadležnost za slučajeve i izvan Zambije. Tužiteljstvo je tražilo da se prebaci na Visoki sud jer je on kao prvo nadležan u ovom slučaju. Drugi razlog za prebacivanje je ako niži sud ne može razumjeti sudski postupak, onda se prebacuje na Visoki sud. Treći razlog je težina optužnice”, objasnio je.

Ovo nije prvi ovakav slučaj

Odvjetnik Kayuni tvrdi i da nema šanse da se postupak nastavi voditi u Hrvatskoj. Kaže da nema transfera ako nema ugovora o izručenju. “Koliko znam, Zambija i Hrvatska nisu potpisali takav ugovor”, kazao je.

Rekao je i kako je Zambija već imala slične slučajeve te da se uglavnom radilo o državljanima SAD-a i Tanzanije, koje se teretilo za trgovinu djecom iz DR Konga, a optuženi su u Zambiji. “Neki su oslobođeni optužbi, a neki su proglašeni krivima. Zatvorske kazne izricale su se u rasponu od pet godina na više”, rekao je zambijski odvjetnik za 24 sata.

Povezane vijesti

Politika

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je za Dnevnik Nove TV komentirao novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorio je kako će Turudić vladati DORH-om. “To ćemo tek...

Sport

Luka Modrić rekao je da se da nada da će produžiti ugovor s Real Madridom i da se nada da će kad završi klupsku...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...