Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Tomislav Okroša, foto: Općina Dubrava

Intervju

INTERVJU TOMISLAV OKROŠA: Snažno hvatamo korak s najrazvijenijim sredinama u Zagrebačkoj županiji, a u budućnosti ćemo nastojati još bolje iskoristi svoj prometni položaj, mirno ruralno okruženje, ali i jeftiniju cijenu nekretnina u odnosu na ostale, kako bismo privukli mlade obitelji u našu općinu

S uspješnim i mladim načelnikom Općine Dubrava koji je jednako aktivan bio i u raspravama netom raspuštenog 10. saziva Hrvatskog sabora iz redova vladajućeg HDZ-a, porazgovarali smo kako je u relativno kratkom vremenu omogućio snažan razvoj općine kojom rukovodi, kao i realizaciju kojih kapitalnih projekata očekuje u narednom periodu. Načelnik Okroša se u nastavku razgovora dotaknuo i niza djelotvornih demografskih mjera koje su primijenjene na području Općine Dubrava, ali i istaknuo one hvalevrijedne donesene na nacionalnoj razini.

Kako uspijevate pomiriti obje funkcije, onu načelnika Općine Dubrava i saborskog zastupnika? Koje vas obveze pretežito okupiraju?

Smatram da su funkcija saborskog zastupnika i općinskog načelnika poprilično komplementarne, odnosno međusobno se isprepliću i nadopunjuju. Nastojim pametno iskoristiti iskustvo stečeno u vođenju općine koje mi je omogućilo razumijevanje za lokalne potrebe, te ga prenijeti na nacionalnu razinu. Naime, kao predstavnik u zakonodavnom tijelu u mogućnosti sam zastupati i zalagati se za interese i potrebe, ne samo mještana Općine Dubrava, već i šireg područja sa sličnim karakteristikama, interesima i problemima. Aktivnim zalaganjem i djelovanjem u Hrvatskom saboru doprinosim i boljoj vidljivosti naše Općine. Nikako ne smijem zanemariti i činjenicu da kao jedan od najmlađih zastupnika, ali i političara, predstavljam i glas mladih kojima želim biti podrška na putu vlastitih, kako privatnih tako i poslovnih ostvarenja. Sve navedeno pokreće me svakog jutra da maksimalno iskoristim dan i svoje vrijeme organiziram kako bi obje funkcije obnašao na zadovoljavajućoj razini.

Na koji ste način radi činjenice što ste član nekolicine značajnih saborskih odbora dodatno  poboljšali status stanovnika svoje općine? 

Činjenica da sam saborski zastupnik i član važnih Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za gospodarstvo, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo omogućuje mi da sa stručnjacima iz relevantnih područja sudjelujem u raspravi pojedinog zakonskog prijedloga, što mi daje dublje razumijevanje materije i mogućnost da vlastitim iskustvom sudjelujem u stvaranju zakonskih prijedloga. Na području naše Općine žive stanovnici koji zahvaljujući izglasanom paketu gospodarskih mjera plaćaju manje račune za struju i plin, ali i roditelji s djecom za koju primaju povećani dječji doplatak, kao i radnici kojima ostaje više novaca u vlastitim džepovima nakon ukidanja prireza. Ono što želim reći je da se više-manje sve odluke donesene u zakonodavnom tijelu pozitivno, barem otkada i sam sudjelujem u radu Hrvatskog sabora, odražavaju na stanovnike naše Općine.

Kako općina stoji po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova te koliko vam u tom zahtjevnom procesu koristi savjetodavna ili bilo koja druga vrsta pomoći resornih institucija?

Općina Dubrava nastavila je dobro utabanom stazom realizacije zacrtanih projekata, pa je tako područje naše Općine veliko gradilište. U kolovozu prošle godine na području Općine Dubrava podignut je vodotoranj težak 57 tona u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ temeljem kojeg je dobiveno 54 km nove vodovodne mreže. Time je podignuta pokrivenost vodoopskrbnog sustava sa 10% na više od 80% te je omogućeno 1.150 besplatnih priključaka za stanovnike na području Općine Dubrava.

Vodotoranj, foto: Općina Dubrava

U tijeku su i radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje dječjeg vrtića sa sportskom dvoranom kapaciteta 200 djece, za koji projekt ukupne vrijednosti od preko 3,5 milijuna EUR iz EU fondova dodijeljen najviši intenzitet potpore u visini od 996.761,20 EUR dok je dodatnih 1,3 milijuna EUR osigurano prijavom na natječaj kod Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na taj način Općina Dubrava osigurala je financijska sredstva za gotovo 65 % investicije vrijedne više od 3,5 milijuna eura, čime je nedvojbeno smanjen pritisak na općinski proračun.

Dječji vrtić Dubrava, foto: Općina Dubrava
Dječji vrtić Dubrava, foto: Općina Dubrava

Zahvaljujući brojnim natječajima i potporama iz EU fondova, u prošloj godini provedeno je nekoliko obnova i rekonstrukcija, među kojima je i rekonstrukcija Društvenog doma u Žukovcu, kao i kompletna energetska obnova zgrade Sportsko-rekreacijskog centra.

Sportsko-rekreacijski centar, foto: Općina Dubrava
Sportsko-rekreacijski centar, foto: Općina Dubrava

No, osim tih aktivnosti, na području Općine tijekom cijele godine ulagalo se u sve segmente društvenog razvoja. Aktivno i uspješno prijavljujemo natječaje i povlačimo sredstva iz EU fondova, te ostvarujemo odličnu proaktivnu suradnju na razini pomoći i savjeta suradnju s ministarstvima, agencijama i javnim poduzećima.

Općina Dubrava ostvaruje odličnu i plodonosnu suradnju i sa Zagrebačkom županijom. Što je sve time rezultirao te što još planirate u narednom periodu?

Zagrebačka županija uvijek ima podjednako sluha za sve krajeve, što je pohvalno, jer težnja uvijek treba biti ravnomjeran razvoj svih lokalnih samoupravnih jedinica unutar Županije. Vjerujem kako je područje Zagrebačke županije postalo idealno odredište za mirniji život mladih obitelji koje dnevno gravitiraju zbog poslovnih ili školskih obaveza prema metropoli, jer joj konfiguracija prstena oko Zagreba to omogućava. Općina Dubrava za sada snažno hvata korak s onima najrazvijenijim sredinama u Zagrebačkoj županiji, a u budućnosti ćemo nastojati još bolje iskoristi svoj prometni položaj, mirno ruralno okruženje, ali i jeftiniju cijenu nekretnina u odnosu na ostala područja Zagrebačke županije, kako bismo privukli mlade obitelji u našu općinu. Također, naglasak će biti na zelenom i samoodrživom stanovanju u svim segmentima na koje učestalo potičemo i naše mještane.

Što vjerujete da se doista krije u pozadini ostavke predsjednice Skupštine Zagrebačke županije, Martine Glasnović iz HSS-a te kako će se eventualne političke nestabilnosti reflektirati na daljnji tijek donošenja ključnih odluka?

Mogu samo reći da mi se čini kako je pozadina ostavke bivše predsjednice Skupštine Zagrebačke županije Martine Glasnović iz Hrvatske seljačke stranke, uvjetovana upravo budućom podjelom mjesta na listi za parlamentarne izbore s obzirom na to da su Hrvatska seljačka stranka i njezin predsjednik Krešo Beljak pohitali u veliku Grbinovu „kobasičastu“ koaliciju. Vjerujem da će se suradnja Hrvatske demokratske zajednice i nezavisne liste Stjepana Kožića sa partnerima nastaviti, a sve u korist boljitka i napretka žitelja Zagrebačke županije koja nam je od iznimne važnosti.

Na koji ste način pored brojnih realiziranih projekta prošlu godinu završili sa 130 tisuća eura u plusu, a podsjećamo i da ste otkako ste postali načelnikom 2017. godine do danas omogućili povećanje proračunskih sredstava za čak deset puta?

Činjenica je da smo pametnim upravljanjem uspjeli optimizirati naše poslovanje. Prijavom na brojne natječaje te potporama iz EU fondova nedvojbeno smanjujemo pritisak na općinski proračun. Ove godine planiramo gotovo 8 milijuna eura proračun, te bih istaknuo bih kako se kroz cijelu 2024. godinu planira raditi na izgradnji dječjeg vrtića čija je ukupna vrijednost radova preko 3,5 milijuna EUR. To je kapitalni projekt, a još su u proračunu i projekti energetske obnove i rekonstrukcije društvenih domova Bađinec, Zetkan, Radulec, zgrada i parkiralište Nogometnog kluba Zvekovac i parkiralište, a planiramo i prijaviti na jedan veliki europski natječaj projekt kompletne rekonstrukcije, dogradnje i energetske obnove Vatrogasnog centra u Zvekovcu.

Obilazak gradilišta dječjeg vrtića, foto: Općina Dubrava

Jeste li zadovoljni odazivom za korštenje mjere za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih na području općine te u kojoj mjeri se javljaju i oni koji inicijano nisu bili stanovnici Općine Dubrava, ali su se odlučili tu nastaniti?

Mjeru provodimo od 2021. godine od kada je preko 45 obitelji ostvarilo od 1.500 do 2.000 eura za rekonstrukciju postojećih nekretnina u svojem vlasništvu ili kupnju novih nekretnina, izgradnju kuće, kupnju zemljišta i općenito na taj način potičemo pronatalitetnu politiku, ostanak mladih i doseljavanje mladih iz okolnih općina i gradova u Dubravu. Svake godine interes je sve veći, a među prijaviteljima ima i obitelji koji inicijalno nisu bili stanovnici Općine Dubrava, a koje više nego sa zadovoljstvom primamo.

Vjerujete li da ćete imati potporu Vlade RH za izgradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi koji će koristi čak devet županija te kakve su reakcije budućih korisnika na te najave?

U planu je gradnja velikog Regionalnog centra za stočarstvo u Dubravi namijenjenog uzgajivačima goveda. Razvoj Regionalnog centra za stočarstvo pokrenula je Zagrebačka županija je u suradnji s Savezom udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, kao i s Općinom Dubrava. Centar bi okupljao 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača na području Zapadne Hrvatske koje obuhvaća Grad Zagreb i 8 županija (Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska).

Potpisan je ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije, a njegova vrijednost bila je 761.875 kuna. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je tom prilikom 400  tisuća kuna, a ostatak Zagrebačka županija. Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu, koja je strateška. Odredili su da će među tom infrastrukturom biti i Regionalni centar za stočarstvo što je ujedno i u Proračunu za 2024. Stoga vjerujem kako daljnja potpora Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede pri realizaciji ovog projekta neće izostati.

Izgradnjom Regionalnog centra za stočarstvo želimo pružiti priliku našim poljoprivrednicima, a naročito mladima, da napreduju u svom poslu, da imaju priliku prezentirati rezultate svog rada cijeloj regiji, da se mladi zaljube u poljoprivredu, te da seoski život u našoj Dubravi postane toliko poželjan da nitko više nema potrebu seosku idilu zamijeniti gradskom vrevom.

Nerijetko kao političar mlađe generacije sudjelujete i u kreiranju i predstavljanju politika za mlade koju provodi Vlada RH sa resornim ministarstvima. Koje biste značajne pomake u tom  kontekstu posebno izdvojili te u kojem segmentu imate naznake da će se u skorije vrijeme položaj mladih dodatno unaprijediti?

Vlada premijera Andreja Plenkovića kroz sve svoje resore i sva sredstva učestalo radi za mlade, za obitelj i za pozitivnu demografiju u RH. Možemo se prisjetiti samo nekih od brojnih značajnih demografskih mjera Vlade kao što su povećanje broja korisnika dječjeg doplatka na 511 tisuća djeca, gotovo duplo više nego prije promjene zakona, očinski dopust 100% financiran iz državnog proračuna, trostruko povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta, besplatni obrok u osnovnim školama od prvog do osmog razreda, a sve to zaokruženo donošenjem donošenje Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine koja je jamac da Vlada Republike Hrvatske brine o mladima.

Da ne bi sve ostalo samo na hvalevrijednim pronatalitetnim mjerama Vlade RH svih ovih godina brinuli smo i za naše mlade u Dubravi čemu u prilog govori čitav niz realiziranih mjera kao što su naša „mala stambena politika“, odnosno rješavanje stambenog pitanja na području Općine Dubrava gdje se za kupnju građevinskog zemljišta, stambenog objekta ili gradnja kuće radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja daje bespovratno do 2.000,00 EUR, a za rekonstrukciju postojećeg stambenog prostora do 1.500,00 EUR, najveće jednokratne potpore za opremu novorođenčadi u Zagrebačkoj županiji, te financiranje radnih bilježnica i obrazovnog materijala učenicima osnovne škole, potpuno besplatan prijevoz za srednjoškolce, naknade za podmirenje dijela troškova studiranja za sve studente.

Povezane vijesti

Politika

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u utorak članovima i simpatizerima na stranačkom skupu u Laubi kako se osjeća uvjerenje da će HDZ, pod...

Politika

Hrvatska Vlada pozdravlja usvajanje izvješća Europske komisije kojim se preporučuje Europskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Slijedom usvojenog izvješća Europske komisije...

Politika

Nakon objavljenog intervjua europskih tužiteljica Laure Kövesi i Tamare Laptoš za N1 krenule su i prve reakcije – ustavni stručnjak Mato Palić u izjavi...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori