Connect with us

Upišite traženi pojam

Hrvoje Prpić
Hrvoje Prpić
Hrvoje Prpić

Top Tema

INTERVJU HRVOJE PRPIĆ: Očekuje se da će punjenje električnog vozila biti besplatno za 10-20 godina uz zahtjev da se 10-20% baterije vozila ostavi regulatorima na korištenje da mogu pustiti struju u mrežu kada im zatreba

U intervjuu za Objektivno.hr uspješni poduzetnik i predsjednik udruge Strujni krug odgovorio nam je na pitanja o vlastitim iskustvima s električnim vozilima, kao i daljnim planovima po pitanju proširenja mreže korisnika navedenih vozila. Komentirao je i brojne prevare na tržištu kriptovaluta te otkrio na koji način sam u iste ulaže.

Što vas se po pitanju prednosti korištenja električnih vozila posebno dojmilo, odnosno što je zateklo čak i vas koji ste veliki zagovaratelj istih?

Ja sam korisnik električnih vozila već osam godina i promijenio sam već četiri vozila (trenutno imam dva u posjedu). Nije bilo isto tada i danas, ali jedna stvar koja me svaki put oduševi kad sjednem u električni auto je nevjerojatna udobnost. Auto se ne čuje i samo lagano krene, bez trzaja. Nema promjena brzina već auto samo ubrzava i ubrzava, bez prestanka.

Moj prvi auto je imao domet samo 100 km i tada nije bilo punjača po Hrvatskoj pa je najveća zamjerka bila ta što s njim nisam mogao na more. Danas je potpuno drukčija situacija i godišnje napravim barem 20 puta put Zagreb – Dalmacija. 

S kojim se zamjerkama kritičara električnih vozila najčešće susrećete te u kojoj mjeri ih uspijevate uvjeriti u suprotno?

Velika većina ljudi koji nisu vozili električni auto misle da je trajanje punjenja najveći problem međutim nije. Razlika između putovanja s električnim autom i starim ICE vozilom je što kod putovanja s električnim autom morate malo planirati. Morate planirati da ako želite najbrže doći na destinaciju, da bi bilo dobro da te noći napunite bateriju na 100% kako ne biste morali prvi dio puta puniti auto.

Drugi dio planiranja je da u navigaciju ne upisujete destinaciju ako je dalja od vašeg dometa već odgovarajući punjač, da pogledate ima li ga kafić ili restoran, kakav je i slično. Otprilike jednako kako kad dođete u strani grad pa ne sjednete u prvi restoran koji vidite već otvorite Trip Advisor ili Google Maps i pogledate ocjene.

Međutim, unatoč tome sto mi vozači električnih vozila možemo ispričati svoju priču, tek kad osoba krene voziti auto i provede tjedan, dva u njemu, će se opustiti i shvatiti koliko je to jednostavno.

Do kojeg roka očekujete implementaciju super brzih punjača u Hrvatskoj s obzirom na trenutne čije punjenje traje duže?

Novi punjači se postavljaju sve više i više i nisam primijetio da postoji manjak super brzih punjača po glavnim rutama. S obzirom na veću cijenu punjenja na super brzim punjačima u odnosu na brze punjače, vrlo često viđamo električne aute na brzim punjačima umjesto na super brzim. Super brzi se koriste samo kad ste upali u neku vremensku stisku i kada ste spremni potrošiti dodatnih 10-tak eura za biste dobili 10 minuta vremena. Većina vozača nije u takvoj žurbi da bi im 10 minuta toliko značilo pa se odlučuju za brže punjače.

Može li infrastruktura HEP-a i HOPS-a pratiti razvoj i porast broja vozila na električnu energiju ili očekujete određene probleme u budućnosti?

Može i prati. Trenutno Hrvatska ima struje za 400.000 električnih vozila. S tehnologijom koja polako dolazi (V2G), ta će vozila poslužiti kao stabilizatori mreže i HEP će moći kupovati jeftinu baznu struju, a izvoziti skupu vršnu struju. Očekuje se da će punjenje električnog vozila biti besplatno za 10-20 godina uz zahtjev da se 10-20% baterije vozila ostavi regulatorima na korištenje da mogu pustiti struju u mrežu kada im zatreba.

Opišite nam ukratko na razvoju kojih strategija surađujete s nadležnim ministarstvima te u kojoj fazi je njihova realizacija?

Trenutno radimo na tri projekta:
1. Ugradnja punjača u rasvjetne stupove – projekt koji bi omogućio vlasnicima električnih vozila koji svoja vozila ostavljaju na javnim parkinzima da ih mogu napuniti preko noći ili tijekom radnog vremena. Projekt bi se trebao provesti tijekom ove godine u 7-8 hrvatskih gradova.

2. Radimo na strateškom dokumentu za Vladu RH u kojem su postavljena četiri stupa infrastrukture: punjači u rasvjetnim stupovima, punjači u turizmu, punjači u zgradarstvu i hiperčvorišta na državnim i auto cestama. Taj je dokument napisan s naše strane i čekamo da ga Vlada prihvati.

Jeste li upoznati s pojavom novog zelenog kripto projekta C+Charge koji radi na razvoju revolucionarnog P2P sustava plaćanja za punjenje električnih vozila čime se vozačima otvara mogućnost nagrađivanja karbonskim kreditima koristeći blockchain tehnologiju? Kada vjerujete da će isti koristiti i vozači u Hrvatskoj?

Ne, nisam čuo za taj projekt.

Puno ulažete u kriptovalute, jeste li oprezniji u tome otkako se sve češće otkrivaju pokušaji prevare ulagača? Kako ulažete na siguran način?

Ja sam dugoročni ulagač i ulažem isključivo u dvije najstabilnije kriptovalute (BTC i ETH). Slažem se da su prevare vrlo česte i da se riječ BitCoin često koristi kad se radi o prevarama, ali prije deset godina najčešće korištena riječ u tu svrhu je bila zlato pa to ne znači da je zlato prevara. Jednu stvar treba znati, nitko vas nikad neće nagovarati da kupite kripto jer ako vas nagovara znači da se radi o prevari. Ako sami poželite kupiti kripto, otiđite u najbližu poslovnicu Hrvatske pošte i kupite ga tamo, agente i posrednike odbacite. Svatko tko vas nazove da vam proda kripto je prevarant.

Povezane vijesti

Top Tema

Saborski zastupnik i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, ujedno i predstojnik Zavoda za endokrinologiju „Mladen Sekso“ te predsjednik Hrvatskog endokrinološkog društva u...

Top Tema

Stručnjak iz različitih područja znanosti, koji trenutno obnaša dužnost prodekana za znanost na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, također i onu profesora na...

Politika

Natječaj za čelne ljude HEP-a je raspisao još davnih dana ministar Ćorić, a budući da se premijer Plenković zbog brojnih afera (kao npr. imenovanje...

Top Tema

Rat u Ukrajini te rast cijena energenata potaknuli su cijelu Europu da razmišlja o povoljnijim alternativama, pa je tako i  Europska komisija u svibnju,...