Connect with us

Upišite traženi pojam

Blaženko Boban
Blaženko Boban
Blaženko Boban

Top Tema

INTERVJU BLAŽENKO BOBAN: Nedavno objavljeni rejting stranaka prema kojemu HDZ ponovno raste te nas podržava četvrtina ispitanih, potvrđuje da birači cijene sigurnost, stabilnost, socijalnu osjetljivost i uspješnu vanjskopolitičku agendu aktualne Vlade RH

Splitsko-dalmatinski župan u drugom mandatu i istaknuti dugoogodišnji član HDZ-a u razgovoru za portal Objektivno.hr otkriva nam planove po pitanju realizacije brojnih projekata koji se trenutno odvijaju na području županije.

Nedavno ste nazočili potpisivanju vrijednog ugovora u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Split – Solin“. Pojasnite nam značaj spomenutog projekta. Imate li čvrste garancije da će isti biti realiziran u predviđenom roku?

Riječ je o ogromnom projektu od iznimne važnosti za poboljšanje uvjeta života na spomenutim područjima, što će građanima osigurati veći standard i uvjete života dostojne 21. stoljeća. Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Općina Podstrana, Klis i Dugopolje iznosi više od 327 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno više od 409 milijuna kuna s PDV-om. Radovi će se izvoditi u koordinaciji s gradovima i općinama, koji su dužni sudjelovati sukladno potpisanom Ugovoru, te dogovoriti dinamiku izvođenja radova, a sam početak radova očekuje se do konca ove godine nakon što svi izvedbeni projekti budu prihvaćeni. Postavit će se dakle kanalizacijski cjevovodi u dužini od 43,5 kilometara, vodoopskrbni cjevovodi u dužini 30,5 kilometara, tlačni kanalizacijski cjevovodi dužine skoro 6 kilometara, te 18 crpnih stanica za kanalizaciju i devet crpnih stanica za vodoopskrbu. Obiman je to i zahtjevan posao, ali sam uvjeren kako će sve teći po planu ako svi bitni dionici projekta od ViK-a i Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, spomenutih gradova i općina, te izvođača s kojima je potpisan Ugovor, ostanu na dosadašnjoj razini odgovornosti.

S ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem uručili ste u listopadu i 29 ugovora vrijednih više od 28 milijuna kuna u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Kakav je odaziv žena na isti?

Da, u drugoj polovici prošlog mjeseca u Gradu Imotskom je održan radni sastanak s ministrom Piletićem, kojemu su nazočili i državni tajnik Ministarstva Jelić; ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Lončar; predstojnica područne službe HZZ Split, Jela Gogić, ravnateljica centra za socijalnu skrb Imotski, Anamarija Lončar, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i načelnici općina Imotske krajine. Glavne teme sastanka bile su: Ugovor o izgradnji zgrade Centra za socijalnu skrb Imotski, mjere aktivne politike samozapošljavanja te stanje programa Zaželi, za koji su žene Imotske krajine i do sada pokazivale veliko zanimanje. Novih 29 ugovora vrijednih više od 28 milijuna kuna, su nastavak jedne dobre priče koju svakako treba nastaviti.

U suradnji sa županijskom Turističko-ugostiteljskom školom u tijeku je provedba EU projekta vrijednog 180 milijuna kuna, što nije jedini projekt kojeg županija provodi na području grada Splita. Navedite koji su sve projekti u pitanju te je li vam Grad Split dao sve potrebne suglasnosti kako bi za iste mogli ishoditi dozvole?

Županijska Turističko-ugostiteljska škola zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom provodi EU projekt vrijedan 180 milijuna kuna, od čega 110 milijuna kuna za građevinske radove, a 79 milijuna za „soft“ projekt: edukaciju, opremanje i sl. Rok za dovršetak radova je kraj 2023. godine i ako građevinari nastave ovom dinamikom raditi, siguran sam da će sve na vrijeme biti dovršeno. Trenutno je to najveće gradilište na području Grada Splita, zato sam javno pozvao odgovorne iz Grada Splita da ne čekaju s davanjem potrebne suglasnosti za radove, kako bismo mogli ići u proces ishođenja građevinske i ostalih potrebnih dozvola za drugi veliki projekt – izgradnju Regionalnog centra kompetencija u Obrtnoj i tehničkoj školi, gdje su radovi vrijedni 75 milijuna kuna, 40 milijuna kuna građevinski radovi, a 35 milijuna ostaje za soft dio, opremu i obuku kadrova. Ovih dana smo konačno i dobili suglasnost Grada Splita, te sam uvjeren da ćemo i na ovom projektu uspjeti poštovati zadane rokove.

Turističko-ugostiteljska škola

Nedavno predstavljanje spomenutog projekta na završnoj konferenciji i primopredaja Centra za posjetitelje “Skrivena Dalmacija” u Dugopolju ostavili su snažan dojam i na ministra gospodarstava Davora Filipovića. Vjerujete li da će županija imati još veću potporu i razumijevanje od strane navedenog ministarstva s obzirom da je Filipović posebno vezan uz ovaj kraj?

Svaki ministar Vlade RH je u funkciji cijele Vlade na ukupnom prostoru RH, pa tako i ministar Filipović. Njegova povezanost s ovim krajem nema veze s ovim, kao ni s drugim brojnim projektima iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Što ne znači da ne mogu javno pohvaliti angažman i svekoliki rad aktualnog ministra i njegovih suradnika na području Splitsko-dalmatinske županije o čemu najbolje svjedoči upravo projekt Aglomeracija za gradove Kaštela i Trogir, za Solin, Klis, Dugopolje i Podstranu, te za Grad Split. Ne može se uspješno upravljati Ministarstvom ako ministar sa suradnicima nije nazočan na terenu. U tom smislu sve pohvale, ne samo ministru Filipoviću nego i ministrima Butkoviću, Medvedu, Božinoviću, Piletiću te ministrici Mariji Vučković i svima koji nas redovito obilaze i podržavaju u našim projektima.

Centar za posjetitelje, dolazak uzvanika
Centar za posjetitelje, dolazak uzvanika

Kakva očekivanja imate od realizacije EU projekta “Skriveni habitati” po pitanju razvoja održivog turizma Splitsko-dalmatinske županije?

Kako sam i rekao prigodom otvorenja Centra za posjetitelje u Dugopolju: ovo nije kraj iako je završen prvi, građevinski dio. Konačni rezultat ove zanimljive turističke „utakmice“ vidjet će se u drugom poluvremenu, kako će se ovaj projekt implementirati u turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije. Stoga, čestitam i zahvaljujem svima koji su se dokazali predanim radom na ovom projektu, ali tek sada slijedi za našu ustanovu More i krš, možda i teži dio posla, upravljački, organizacijski i marketinški kako bismo što više turista i naših sugrađana, od učenika do turističkih djelatnika doveli u Centar i pokazali svijetu naše ogromne turističke potencijale.

Centar za posjetitelje, maketa Mosora

Koje projekte u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. na području županije u skorijem vremenu još planirate pokrenuti?

Temeljem Prostornog plana i Plana razvoja Županije koje su usvojili vijećnici županijske Skupštine, Županija stvara pretpostavke ravnomjernog razvoja svih krajeva županije, kompatibilno nacionalnim planovima i strategijama razvoja. Na svima nama je da sukladno tim planovima i strategijama razvoja radimo kontinuirano na pripremi projektne dokumentacije, kako bismo uvijek imali spremnu dokumentaciju za različite razvojne projekte. Kada govorim o projektima na području županije, imam u vidu okvir koji uključuje projekte jedinica lokalne samouprave, privatnog i civilnog sektora i projekte javno-pravnih tijela državne razine. Mnogi naši projekti koji su u tijeku i koji su se pokazali izvrsnim, kao što su „Tu je tvoj dom“, „Županija za tebe“ i drugi, se nastavljaju. Ne mogu precizno odgovoriti koji projekti se odnose isključivo na NPOO, jer je Županija usmjerena, uz sredstva iz vlastitog Proračuna, na druge EU fondove i nacionalna sredstva. Spomenut ću samo razvoje temeljne infrastrukture, kako cestovne, tako i pomorske (izgradnja i dogradnja luka i lučica), ali i stvaranje preduvjeta za modernije bavljenje poljoprivredom (sustavi navodnjavanja i odvodnjavanja) i privlačenje IT industrije na naša područja, kroz buduće projekte naše ustanove „Digitalna Dalmacija“. Spomenut ću i izgledni projekt županijskih Centara izvrsnosti Nova Sela, te projekte regionalnih centara kompetencije koji su u tijeku ili će uskoro započeti (RCK za elektroniku i računarstvo u srednjoj Obrtno-tehničkoj školi i RCK za usluge u turizmu i ugostiteljstvu u Turističko-ugostiteljskoj školi). Planirana je izgradnja više škola, dogradnja, obnova ili izgradnja novih domova zdravlja, višemilijunska vrijednost radova na dogradnji splitskog KBC-a, a nastavljamo i s podizanjem razine usluga u našim Domovima za starije i nemoćne. Kao županija smo usmjereni na zelenu energiju i obnovljive izvore energije o čemu najbolje govori podatak da smo usvojili Prostorni plan koji omogućuje izgradnju 31 vjetropolja s mogućnošću istovremenog korištenja tih lokacija za fotonaponske elektrane plus 31 polje predviđeno za izgradnju samo fotonaponskih elektrana, dakle potencijalno više od 90 elektrana u sustavu OIE. Pripremamo i dokumentaciju za izgradnju reverzibilne hidroelektrane što bi Županiju pozicioniralo kao energetsko čvorište Hrvatske. Kao što sam naznačio, na nama je otvarati prostor mladim stručnjacima te pametnim specijalizacijama iz raznih područja života, pripremati se za buduće tržište rada, omogućiti mladim obiteljima ostanak na svojim ognjištima, poglavito u našoj Zagori i na otocima.

Imate li svog favorita na poziciji šefa gradske organizacije splitskog HDZ-a te vjerujete li da ćete iznjedriti dovoljno jakog kandidata koji će se do sljedeći lokalnih izbora moći kvalitetno suprotstaviti aktualnom gradonačelniku Ivicu Puljku i stranci Centar?

Nedavno objavljeni rejting stranaka prema kojemu HDZ ponovno raste te nas podržava četvrtina ispitanih, potvrđuje da birači cijene sigurnost, stabilnost, socijalnu osjetljivost i uspješnu vanjskopolitičku agendu aktualne Vlade RH, na čelu s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Siguran sam da i splitski HDZ ima više kvalitetnih kandidata, ali se kao župan Splitsko-dalmatinske županije ne mogu i ne želim miješati u izbore bilo koje gradske ili općinske, pa tako ni splitske stranačke organizacije.

Povezane vijesti

Top Tema

Svoj profesionalni put redovita profesorica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, Vanda Babić Galić objavom desetak stručnih i znanstvenih knjiga, pokretanjem brojnih kulturnih manifestacija,...

Politika

Kako izvještava portal Zagrebi Plenkovićev miljenik Barbarić uspio je zbog svojeg bahatluka ujediniti i Državni inspektorat Mikulića i DORH pod vodstvom Šipek da se...

Politika

Redakcija je u posjedu ekskluzivne fotografije nastale na čuvenom Saboru HDZ-a u Lisinskom kada je Plenković uz asistenciju Milijana Brkića poručio Karamarku da stranku...

Top Tema

Diplomiranoj pravnici i zastupnici iz redova vladajućeg HDZ-a u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora dano je povjerenje predsjedavanja jednim od najvažnijih saborskih odbora, onog za...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori