Connect with us

Upišite traženi pojam

Blaženko Boban
Blaženko Boban
Blaženko Boban

Top Tema

INTERVJU BLAŽENKO BOBAN: Nedavno objavljeni rejting stranaka prema kojemu HDZ ponovno raste te nas podržava četvrtina ispitanih, potvrđuje da birači cijene sigurnost, stabilnost, socijalnu osjetljivost i uspješnu vanjskopolitičku agendu aktualne Vlade RH

Splitsko-dalmatinski župan u drugom mandatu i istaknuti dugoogodišnji član HDZ-a u razgovoru za portal Objektivno.hr otkriva nam planove po pitanju realizacije brojnih projekata koji se trenutno odvijaju na području županije.

Nedavno ste nazočili potpisivanju vrijednog ugovora u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Split – Solin“. Pojasnite nam značaj spomenutog projekta. Imate li čvrste garancije da će isti biti realiziran u predviđenom roku?

Riječ je o ogromnom projektu od iznimne važnosti za poboljšanje uvjeta života na spomenutim područjima, što će građanima osigurati veći standard i uvjete života dostojne 21. stoljeća. Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Općina Podstrana, Klis i Dugopolje iznosi više od 327 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno više od 409 milijuna kuna s PDV-om. Radovi će se izvoditi u koordinaciji s gradovima i općinama, koji su dužni sudjelovati sukladno potpisanom Ugovoru, te dogovoriti dinamiku izvođenja radova, a sam početak radova očekuje se do konca ove godine nakon što svi izvedbeni projekti budu prihvaćeni. Postavit će se dakle kanalizacijski cjevovodi u dužini od 43,5 kilometara, vodoopskrbni cjevovodi u dužini 30,5 kilometara, tlačni kanalizacijski cjevovodi dužine skoro 6 kilometara, te 18 crpnih stanica za kanalizaciju i devet crpnih stanica za vodoopskrbu. Obiman je to i zahtjevan posao, ali sam uvjeren kako će sve teći po planu ako svi bitni dionici projekta od ViK-a i Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, spomenutih gradova i općina, te izvođača s kojima je potpisan Ugovor, ostanu na dosadašnjoj razini odgovornosti.

S ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem uručili ste u listopadu i 29 ugovora vrijednih više od 28 milijuna kuna u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Kakav je odaziv žena na isti?

Da, u drugoj polovici prošlog mjeseca u Gradu Imotskom je održan radni sastanak s ministrom Piletićem, kojemu su nazočili i državni tajnik Ministarstva Jelić; ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Lončar; predstojnica područne službe HZZ Split, Jela Gogić, ravnateljica centra za socijalnu skrb Imotski, Anamarija Lončar, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i načelnici općina Imotske krajine. Glavne teme sastanka bile su: Ugovor o izgradnji zgrade Centra za socijalnu skrb Imotski, mjere aktivne politike samozapošljavanja te stanje programa Zaželi, za koji su žene Imotske krajine i do sada pokazivale veliko zanimanje. Novih 29 ugovora vrijednih više od 28 milijuna kuna, su nastavak jedne dobre priče koju svakako treba nastaviti.

U suradnji sa županijskom Turističko-ugostiteljskom školom u tijeku je provedba EU projekta vrijednog 180 milijuna kuna, što nije jedini projekt kojeg županija provodi na području grada Splita. Navedite koji su sve projekti u pitanju te je li vam Grad Split dao sve potrebne suglasnosti kako bi za iste mogli ishoditi dozvole?

Županijska Turističko-ugostiteljska škola zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom provodi EU projekt vrijedan 180 milijuna kuna, od čega 110 milijuna kuna za građevinske radove, a 79 milijuna za „soft“ projekt: edukaciju, opremanje i sl. Rok za dovršetak radova je kraj 2023. godine i ako građevinari nastave ovom dinamikom raditi, siguran sam da će sve na vrijeme biti dovršeno. Trenutno je to najveće gradilište na području Grada Splita, zato sam javno pozvao odgovorne iz Grada Splita da ne čekaju s davanjem potrebne suglasnosti za radove, kako bismo mogli ići u proces ishođenja građevinske i ostalih potrebnih dozvola za drugi veliki projekt – izgradnju Regionalnog centra kompetencija u Obrtnoj i tehničkoj školi, gdje su radovi vrijedni 75 milijuna kuna, 40 milijuna kuna građevinski radovi, a 35 milijuna ostaje za soft dio, opremu i obuku kadrova. Ovih dana smo konačno i dobili suglasnost Grada Splita, te sam uvjeren da ćemo i na ovom projektu uspjeti poštovati zadane rokove.

Turističko-ugostiteljska škola

Nedavno predstavljanje spomenutog projekta na završnoj konferenciji i primopredaja Centra za posjetitelje “Skrivena Dalmacija” u Dugopolju ostavili su snažan dojam i na ministra gospodarstava Davora Filipovića. Vjerujete li da će županija imati još veću potporu i razumijevanje od strane navedenog ministarstva s obzirom da je Filipović posebno vezan uz ovaj kraj?

Svaki ministar Vlade RH je u funkciji cijele Vlade na ukupnom prostoru RH, pa tako i ministar Filipović. Njegova povezanost s ovim krajem nema veze s ovim, kao ni s drugim brojnim projektima iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Što ne znači da ne mogu javno pohvaliti angažman i svekoliki rad aktualnog ministra i njegovih suradnika na području Splitsko-dalmatinske županije o čemu najbolje svjedoči upravo projekt Aglomeracija za gradove Kaštela i Trogir, za Solin, Klis, Dugopolje i Podstranu, te za Grad Split. Ne može se uspješno upravljati Ministarstvom ako ministar sa suradnicima nije nazočan na terenu. U tom smislu sve pohvale, ne samo ministru Filipoviću nego i ministrima Butkoviću, Medvedu, Božinoviću, Piletiću te ministrici Mariji Vučković i svima koji nas redovito obilaze i podržavaju u našim projektima.

Centar za posjetitelje, dolazak uzvanika
Centar za posjetitelje, dolazak uzvanika

Kakva očekivanja imate od realizacije EU projekta “Skriveni habitati” po pitanju razvoja održivog turizma Splitsko-dalmatinske županije?

Kako sam i rekao prigodom otvorenja Centra za posjetitelje u Dugopolju: ovo nije kraj iako je završen prvi, građevinski dio. Konačni rezultat ove zanimljive turističke „utakmice“ vidjet će se u drugom poluvremenu, kako će se ovaj projekt implementirati u turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije. Stoga, čestitam i zahvaljujem svima koji su se dokazali predanim radom na ovom projektu, ali tek sada slijedi za našu ustanovu More i krš, možda i teži dio posla, upravljački, organizacijski i marketinški kako bismo što više turista i naših sugrađana, od učenika do turističkih djelatnika doveli u Centar i pokazali svijetu naše ogromne turističke potencijale.

Centar za posjetitelje, maketa Mosora

Koje projekte u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. na području županije u skorijem vremenu još planirate pokrenuti?

Temeljem Prostornog plana i Plana razvoja Županije koje su usvojili vijećnici županijske Skupštine, Županija stvara pretpostavke ravnomjernog razvoja svih krajeva županije, kompatibilno nacionalnim planovima i strategijama razvoja. Na svima nama je da sukladno tim planovima i strategijama razvoja radimo kontinuirano na pripremi projektne dokumentacije, kako bismo uvijek imali spremnu dokumentaciju za različite razvojne projekte. Kada govorim o projektima na području županije, imam u vidu okvir koji uključuje projekte jedinica lokalne samouprave, privatnog i civilnog sektora i projekte javno-pravnih tijela državne razine. Mnogi naši projekti koji su u tijeku i koji su se pokazali izvrsnim, kao što su „Tu je tvoj dom“, „Županija za tebe“ i drugi, se nastavljaju. Ne mogu precizno odgovoriti koji projekti se odnose isključivo na NPOO, jer je Županija usmjerena, uz sredstva iz vlastitog Proračuna, na druge EU fondove i nacionalna sredstva. Spomenut ću samo razvoje temeljne infrastrukture, kako cestovne, tako i pomorske (izgradnja i dogradnja luka i lučica), ali i stvaranje preduvjeta za modernije bavljenje poljoprivredom (sustavi navodnjavanja i odvodnjavanja) i privlačenje IT industrije na naša područja, kroz buduće projekte naše ustanove „Digitalna Dalmacija“. Spomenut ću i izgledni projekt županijskih Centara izvrsnosti Nova Sela, te projekte regionalnih centara kompetencije koji su u tijeku ili će uskoro započeti (RCK za elektroniku i računarstvo u srednjoj Obrtno-tehničkoj školi i RCK za usluge u turizmu i ugostiteljstvu u Turističko-ugostiteljskoj školi). Planirana je izgradnja više škola, dogradnja, obnova ili izgradnja novih domova zdravlja, višemilijunska vrijednost radova na dogradnji splitskog KBC-a, a nastavljamo i s podizanjem razine usluga u našim Domovima za starije i nemoćne. Kao županija smo usmjereni na zelenu energiju i obnovljive izvore energije o čemu najbolje govori podatak da smo usvojili Prostorni plan koji omogućuje izgradnju 31 vjetropolja s mogućnošću istovremenog korištenja tih lokacija za fotonaponske elektrane plus 31 polje predviđeno za izgradnju samo fotonaponskih elektrana, dakle potencijalno više od 90 elektrana u sustavu OIE. Pripremamo i dokumentaciju za izgradnju reverzibilne hidroelektrane što bi Županiju pozicioniralo kao energetsko čvorište Hrvatske. Kao što sam naznačio, na nama je otvarati prostor mladim stručnjacima te pametnim specijalizacijama iz raznih područja života, pripremati se za buduće tržište rada, omogućiti mladim obiteljima ostanak na svojim ognjištima, poglavito u našoj Zagori i na otocima.

Imate li svog favorita na poziciji šefa gradske organizacije splitskog HDZ-a te vjerujete li da ćete iznjedriti dovoljno jakog kandidata koji će se do sljedeći lokalnih izbora moći kvalitetno suprotstaviti aktualnom gradonačelniku Ivicu Puljku i stranci Centar?

Nedavno objavljeni rejting stranaka prema kojemu HDZ ponovno raste te nas podržava četvrtina ispitanih, potvrđuje da birači cijene sigurnost, stabilnost, socijalnu osjetljivost i uspješnu vanjskopolitičku agendu aktualne Vlade RH, na čelu s predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. Siguran sam da i splitski HDZ ima više kvalitetnih kandidata, ali se kao župan Splitsko-dalmatinske županije ne mogu i ne želim miješati u izbore bilo koje gradske ili općinske, pa tako ni splitske stranačke organizacije.

Povezane vijesti

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Europska komisija je u utorak potvrdila i pozitivno ocijenila izmijenjeni hrvatski plan za oporavak i otpornost, koji uključuje poglavlje o planu REPowerEU. Vrijednost izmijenjenog...